Acasa Curiozitati Ce optiuni de transport au femeile in Arabia Saudita, tara care nu le lasa la volan

Ce optiuni de transport au femeile in Arabia Saudita, tara care nu le lasa la volan

de Vlad Barza

Autostrada din Arabia Saudita (sursa - Panoramio)

In Arabia Saudita femeile au foarte putine posibilitati de transport fiindca nu au voie sa conduca masini, iar marile orase au sisteme restranse de transport in comun. Mai mult, nici taxiul nu este o optiune tocmai viabila, astfel ca acum prospera aplicatiile de mobil stil Uber, arata o analiza a Wall Street Journal. Insa nici aceste aplicatii nu au un viitor linistit, fiind posibil ca autoritatile sa intervina pentru a le interzice.


Arabia Saudita este una dintre cele mai bogate tari de pe glob, insa pentru femei este una dintre cel mai restrictive din cauza islamului care le interzice multe lucruri. Tara are 30 de milioane de locuitori, dintre care 10 milioane traiesc in cele mai mari trei orase: Ryad, Mecca si Jeddah, iar rata de penetrare a smartphone-urilor este mare: 74%.

Ei bine, in conditiile in care femeile nu au voie sa conduca masini si transportul in comun este in multe locuri inexistent, in ultimii doi ani au luat amploare aplicatiile prin care femeile pot chema diverse masini de pe smartphone, prin aplicatii ce concureaza taximetria clasica.

In Arabia Saudita este tabu si ca o femeie sa mearga singura intr-un taxi sau sa faca semn pe strada unui taxi, mai ales ca multe masini sunt neingrijite la interior si foarte vechi. In aceste conditii, cresc aplicatiile ce iti permit sa chemi soferi independenti cu ajutorul smartphone-urilor, cele mai populare fiind Uber, Rocket Internet, Easy Taxi si altele.

Dat fiind cadrul cultural plin de privatiuni pentru femei, nu e de mirare ca ele sunt principalii clienti si unele cheltuie si 800 de dolari/luna pe transport cu aceste aplicatii. Avantajul este ca soferii primesc rating-uri si femeile care comanda pot alege in functie de notele date anterior de multi useri, astfel ca poti alege soferii cu cele mai bune note si riscul ca ceva grav sa se intample scade mult.

Pentru ca si problema masinilor vechi sa fie rezolvata, unele companii permit doar soferilor cu masini mai noi de doi ani sa se inscrie pentru a face transport. Aceste aplicatii au extrem de mare succes, Rocket spre exemplu, fiind descarcata de 300.000 de ori din februarie si pana acum, iar numarul aplicatiilor active creste de la luna la luna, efectul fiind ca scad si tarifele, din moment ce creste oferta. Arabia Saudita a devenit una dintre cele mai mari piete din lume pentru aplicatiile de car booking.

Dar nici piata din Arabia Saudita nu e lipsita de tensiuni, la fel cum sunt cele starnite de Uber in diverse locuri din Europa si SUA. Deja sunt cereri ca Ministerul Transportului sa interzica aceste aplicatii, pe motiv ca soferii care castiga bani din transportul de persoane nu au licenta pentru acest tip de activitati.

Lasa un comentariu