Acasa Romania Ce riscati daca alegeti service-urile auto cu preturi nerealist de mici. Cateva sfaturi

Ce riscati daca alegeti service-urile auto cu preturi nerealist de mici. Cateva sfaturi

de Vlad Barza

Intr-un service auto autorizat (sursa - HotNews)

In Romania functioneaza cu acte in regula 9.500 service-uri auto, iar alte peste 10.000 unitati ofera servicii pentru verificarea si repararea autoturismelor in mod ilegal, arata un comunicat Autovit.ro. Foarte multi clienti aleg service-urile ce promit preturile cele mai mici, insa facand asta, se expun unor riscuri.


Service-urile neautorizate atrag clientii cu preturi mici, dar cu servicii de proasta calitate. Astfel, in urma ultimului control realizat in 600 de unitati de Autoritatea Nationala a Protectiei Consumatorului, la peste 70% dintre acestea au fost descoperite probleme, atat la partea de autorizare, cat si la verificarea metrologica.

“Este normal ca orice posesor de masina sa caute preturi cat mai mici pentru reparatii, date fiind si conditiile economice grele. Insa preturile ilogic de mici nu garanteaza calitate si, mai ales, nu garanteaza rezolvarea problemelor. O solutie ar fi alegerea unor ateliere recomandate de prieteni care au avut experiente pozitive acolo sau locuri despre care s-a discutat in termeni pozitivi pe forum-urile de specialitate, unde pasionatii ii taxeaza in general pe cei care lauda artificial service-uri care nu au in realitate un renume bun.” spune Mihai Cune, Business Manager Autovit.ro.

Persoanele care apeleaza la serviciile unitatilor neautorizate se expun la o serie de riscuri, din momentul in care se lasa pe mana unor echipe nepregatite, care opereaza reparatii incomplete, folosind piese care nu sunt originale sau chiar contrafacute. De asemenea, la finalul lucrarii, acestea nu primesc niciun fel de garantie a lucrarii sau a serviciilor primite. Astfel cresc riscurile de accidente grave la plecarea din service.

Costurile pentru verificarea unei masini atunci cand un cumparator o achizitioneaza de la vanzator sunt intre 100 si 250 lei. Locatia trebuie aleasa de cumparator, nu de vanzator. In acelasi timp, reviziile tehnice anuale pot ajunge chiar la 1.000 de lei, in functie de tipul autoturismului.

Cele mai importante sapte lucruri, conform ANPC, pe care clientii service-urilor trebuie sa le aiba in vedere sunt:

  • Sa se asigure ca service-ul functioneaza legal si este autorizat de RAR.
  • Sa se informeze in prealabil asupra tarifelor si sa solicite un deviz estimativ al interventiei.
  • Sa solicite factura care trebuie sa contina: data si locul efectuarii reparatiei, modul de calcul al manoperei: timp fizic sau barem de timp / ora tehnologica, piesele de schimb utilizate (cantitate/pret), alte materiale de intretinere, consumabile utilizate (cantitate/pret), numarul de inmatriculare al autoturismului si, eventual, kilometrajul.
  • Daca autoturismul nu este restituit in termenul stabilit, se poate soma service-ul sa respecte termenul inscris printr-o scrisoare recomandata cu confirmarea primirii.
  • Pentru piesele de schimb utilizate de service la reparatie, din stocurile proprii, se acorda garantie.
  • Service-ul are obligatia sa restituie piesele inlocuite, cu exceptia acelora care sunt utilizate la reparatie pe perioada garantiei.
  • Service-ul este responsabil de accidentele care pot sa survina in interiorul spatiului de lucru, cu conditia ca nicio neglijenta sa nu fie imputata victimei (clientului).

Lasa un comentariu