Acasa Romania Rabla 2013 a inceput cu un val urias de nemultumiri – Peste tot tichetele s-au terminat la primele ore, unii au „furat startul”, distribuindu-le de vineri

Rabla 2013 a inceput cu un val urias de nemultumiri – Peste tot tichetele s-au terminat la primele ore, unii au „furat startul”, distribuindu-le de vineri

de Vlad Barza

Rabla (sursa - 0-100.ro)

Luni a inceput inscrierea cetatenilor, firmelor si institutiilor in Programul „Rabla, un sfert din cele 17.000 de tichete destinate persoanelor fizice fiind distribuite colectorilor validati intr-o prima etapa, dar lucrurile au scapat de sub control din cauza cererii foarte mari. In toate judetele tichetele s-au terminat la prima ora, nemultumirile au fost mari, iar cativa distribuitori au dat tichetele inca de vineri sau sambata, fiindca oamenii stateau cu rablele de zile bune in fata REMAT-urilor, noteaza Mediafax.


Brasov – Tichetel s-au terminat in sub doua ore

Un numar de 128 de de vouchere au fost distribuite prin Programul „Rabla” in Brasov, unde exista opt puncte de colectare, iar tichetele s-au epuizat in doua ore, proprietarii masinilor care nu au primit vouchere fiind nevoiti sa isi ia autoturismele acasa, desi au stat la coada trei saptamani.

In judetul Brasov au fost distribuite doar 128 de vouchere pentru toate cele opt puncte de colectare din judet – cate 16 vouchere la fiecare centru.

Societatea Remat Brasov, unde s-au strans peste o suta de masini, a inceput distribuirea voucherelor de la ora 08.30, iar pana la ora 10.00 au fost epuizate toate.

Totusi, s-a respectat randul, iar primele 16 masini care aveau numarul de ordine scris cu spray rosu pe capota sau pe parbriz au primit vouchere. Proprietarii acestora au fost multumiti pentru ca s-a respectat randul si nu s-a mai intrat „pe pile”, insa ceilalti proprietari de masini care nu au obtinut un voucher s-au declarat nemultumiti.

„Stau aici de aproape trei saptamani si nu am prins niciun voucher. Nu este posibil sa se dea atat de putine. Am inteles ca au fost date doar 16 vouchere, iar noi suntem aici cel putin o suta. E o bataie de joc. E al doilea an cand plec inapoi cu masina”, a spus proprietarul unei Dacii.

Arad – Tichtele s-au epuizat in jumatate de ora

O suta de vouchere, adica de patru ori mai putin fata de numarul solicitarilor, au fost distribuite judetului Arad in cadrul Programului „Rabla” si s-au epuizat, luni, intr-o jumatate de ora, acestea fiind date proprietarilor de masini vechi care au sosit primii la cele cinci centre de colectare.

In judetul Arad exista trei firme inscrise in Programul „Rabla”, care detin cinci puncte de colectare acceptate in program, in fata sediilor acestora fiind aduse masini vechi inca din noaptea de duminica spre luni.

In total, in judet au fost repartizate 100 de tichete, insa pe site-ul Administratiei Fondului pentru Mediu se arata ca Aradul beneficiaza de 120.

Reprezentantii firmelor de colectare afirma insa ca s-a produs o eroare, pentru ca un punct de lucru al unei firme nu a mai fost autorizat, astfel ca diferenta de 20 de tichete ramase va fi distribuita in seria urmatoare.

Fiecare dintre cele cinci puncte de colectare a primit cate 20 de vouchere, insa numarul masinilor vechi asezate la cozi in timpul noptii a fost de aproximativ 400.

„A fost dezamagire mare printre oameni, au mai fost si certuri intre ei. Firma noastra a primit 60 din cele 100 de tichete alocate judetului, pentru ca avem trei puncte de colectare acreditate, insa am avut peste 200 de masini aduse, iar multi alti proprietari ne-au sunat sa ne intrebe daca mai prind tichete”, a declarat administratorul SC Truck Auto Center, Viorel Mogos.

Conform sursei citate, repartizarea tichetelor in ordinea sosirii solicitantilor s-a facut in 30 de minute.

„Anul trecut am primit de zece ori mai multe tichete, adica 600, iar acum doi ani am avut peste 1300. Imediat ce beneficiarii vor fi confirmati in sistem, vom solicita voucherele pentru seria urmatoare”, a adaugat Mogos.

In judetul Arad sunt inregistrate in circulatie aproape 90.000 de autorisme mai vechi de zece ani, care pot fi admise in Programul „Rabla”.

Constanta – Cozi formate de trei zile

Cele trei centre din judetul Constanta incluse in programul „Rabla” au primit 147 de vouchere, insa numarul persoanelor care s-au asezat la coada inca de vineri ca sa scape de masinile vechi a fost de cel putin doua ori mai mare.

In judetul Constanta, au fost incluse in Programul „Rabla” trei societati, respectiv una din municipiul Constanta, una din orasul Ovidiu si o firma din comuna Lumina, iar fiecare dintre ele a avut de distribuit cate 49 de vouchere, desi cererile au fost de cel putin doua ori mai multe, numai la centrul din municipiul Constanta fiind inscrise aproape 120 de persoane.

Constantenii au mers inca de vineri in fata punctului de lucru al SC VMB Lux Sonor SRL Constanta si si-au trecut numele pe listele de asteptare.

„Astazi a inceput acest program. S-au creat cozi, oamenii asteapta la rand si ii vom lua in ordinea pe care au stabilit-o. Noi vom verifica documentele, iar cei care au documentele in regula si masinile corespund vor intra in programul Rabla, cei care nu corespund… Asta este, nu avem ce face. Noi suntem numai distribuitori ai Fondului de Mediu, nimic mai mult. Daca ne dau o mie de vouchere, noi dam o mie”, a spus patronul societatii, Constantin Malciu.

Vaslui – Voucherele n-au rezistat nicio ora

Cele 48 de vouchere distribuite in judetul Vaslui prin Programul „Rabla” s-au epuizat in aproximativ o ora, multi dintre proprietarii de masini vechi, care s-au asezat la coada cu o zi inainte, ramanand cu autovehiculele la poarta, fapt ce a produs nemultumiri.

Proprietarii de masini vechi care au vrut sa obtina tichete valorice de 1.500 de euro prin Programul „Rabla” s-au asezat la coada inca de duminica dimineata, la cele sase puncte de colectare din judetul Vaslui.

Fiecare centru de colectare a primit cate opt vouchere, fapt ce a starnit indignare in randul posesorilor de masini vechi, multi dintre ei ramanand cu autovehiculele la poarta.

„Detinatorii de masini au venit inca de duminica dimineata, iar unii au si dormit aici peste noapte ca sa fie siguri ca nu-si pierd randul. Cum era de asteptat, luni dimineata a iesit cu scandal, tinand cont de numarul mic de tichete repartizate judetului la o cerere foarte mare. Evident, unii proprietari de masini nu au plecat de la poarta centrului, desi li s-a explicat ca stau degeaba”, a declarat, luni, pentru corespondentul Mediafax seful centrului Remat Vaslui, Gabriel Tabacaru.

Sibiu – Tichetele s-au epuizat inca de sambata

Un numar de 99 de tichete distribuite in judetul Sibiu prin Programul „Rabla” au fost epuizate, patru dintre punctele de colectare distribuind inca de sambata voucherele care le-au fost repartizate.

Potrivit site-ului oficial al Administratiei Fondului de Mediu, in judetul Sibiu au fost acceptate noua firme colectoare, cu un total de 11 puncte de lucru, iar cele mai multe – sase – sunt in municipiul Sibiu, iar restul in Medias, Agnita, Valea Viilor si Sura Mare.

La iesirea din municipiul Sibiu spre Agnita exista un punct de colectare care, in numele a patru firme care au sediul in curtea centrului, a primit 36 de tichete.

Reprezentantii acestui centru au declarat, luni ca fiecare punct de colectare din judet a primit noua tichete, totalul pe judet fiind de 99 de vouchere.

Reprezentantii celor patru firme din centrul respectiv au distribuit inca de sambata toate cele 36 de tichete care le-au fost repartizate.

„Protocolul a fost semnat vineri, asa ca noi am dat tichetele sambata, in conditiile in care de miercurea trecuta existau masini aici. Nu am vrut sa mai tinem oamenii la coada inca doua nopti. S-au acordat tichetele in ordinea sosirii”, au declarat reprezentantii centrului.

Luni dimineata, la poarta centrului respectiv – cel mai mare din judetul Sibiu – mai erau aproximativ 20 de masini, soferii acestora spunand ca nu pleaca, poate reusesc sa mai faca ceva, desi tichetele fusesera epuizate.

Bistrita – Tichetele s-au dat inca de vineri

Centrul Remat Bistrita, in fata caruia sunt parcate, de trei saptamani, peste 100 de masini, a distribuit, inca de vineri, patru din cele 13 vouchere primite, administratorul declarand ca le-a dat unor persoane care „au trecut intamplator” pe la societate, in timp ce oamenii se declara nemultumiti.

Firma Remat SA Bistrita, administrata de Dan Bilegan, a primit 13 dintre cele 65 de tichete valorice care au fost alocate judetului Bistrita-Nasaud, patru dintre ele fiind distribuite inca de vineri, desi programul „Rabla” a inceput abia luni.

„Luni mai avem noua tichete. Am dat deja patru vineri. Au trecut patru persoane intamplator pe aici”, a declarat Dan Bilegan.

Intrebat daca a tinut cont de faptul ca peste o suta de persoane si-au adus masinile inca de acum trei saptamani in fata Remat si au scris pe ele numere de ordine cu vopsea, Dan Bilegan a raspuns: „In Programul Rabla, se spune primul venit, primul servit. Eu de unde sa stiu care e primul venit? Cine se prezinta aici e primul venit pentru mine. Acum o sa-i luam pe primii noua. Eu de unde sa stiu care sunt primii noua? (…) Noi nu am facut liste, nu am avut voie sa facem liste”. In afara de firma Remat Bistrita, in judetul Bistrita-Nasaud au mai fost acceptati inca patru colectori.

Galati

Cele 99 de tichete repartizate de Administratia Fondului de Mediu judetului Galati in Programul Rabla s-au epuizat inca de la primele ore al zilei, a anuntat, luni, directorul Remat Galati, Constantin Secara, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, cele 99 de tichete au fost repartizate la cele 11 puncte autorizate de colectare fiecaruia revenindu-i cate noua tichete.

„Tichetele s-au epuizat la prima ora a diminetii. Era strada plina, am spus sa intre primii noua si gata! Oamenii au inteles ca atata este si au plecat acasa. Asta este puterea economica a tarii. Este foarte bine ca ni s-au dat si atat. Poate vom mai primi, la cea de-a doua sesiune, ramane de vazut cand va hotari Guvernul”, a spus Secara. El a preciza ca anul trecut numai Remat Galati a primit 120 de tichete, fata de numai noua acum.

Harghita

Tichetele pentru prima etapa a programului Rabla s-au epuizat la centrele Remat din Miercurea Ciuc si Odorheiu Secuiesc, interesul proprietarilor de autoturisme vechi fiind foarte ridicat, scrie Agerpres.

Directorul Remat Miercurea Ciuc, Biro Jozsef, a declarat ca ‘prima etapa a programului Rabla s-a terminat’, dupa ce cele 12 tichete repartizate centrului s-au epuizat intr-un timp foarte scurt.

‘Dimineata, la prima ora, am dat numere de ordine, am facut procesul verbal de custodie si imediat ce se primeste validarea de la Fondul de Mediu, oamenii primesc certificat de distrugere, in vederea radierii si apoi vor intra in posesia tichetelor’, a spus Biro Jozsef. Acesta recunoaste, insa, ca numarul tichetelor este mult mai mic decat interesul manifestat de cetateni, unii dintre proprietarii de autoturisme vechi manifestandu-si nemultumirea pentru faptul ca nu au putut sa participe la program.

Biro Jozsef a mai spus ca peste 200 de oameni s-au interesat de Programul Rabla, in conditiile in care centrul de Miercurea Ciuc mai trebuie sa primeasca doar 36 de tichete. Situatia este similara si la punctul Remat din Odorheiu Secuiesc, unde cele 12 tichete s-au epuizat extrem de repede.

Responsabilul Remat Odorheiu Secuiesc, Magyari Vince, a declarat ca aproximativ 100 de persoane s-au interesat de program iar primele 12 tichete, care reprezinta 25 la suta din totalul repartizat punctului, au fost luate intr-un timp foarte scurt. In Harghita mai sunt alte patru puncte de colectare, inscrise in Programul Rabla, unde interesul este la fel de ridicat.

Oltenia

Oltenii sunt dezamagiti de Rabla 2013: cele zece tichete care au revenit fiecarui centru de colectare s-au epuizat de la prima ora, noteaza Gazeta de Sud.

Doar 421 de tichete au fost distribuite in judetele Olteniei, in prima etapa a Programului ¬Rabla¬ 2013, in conditiile in care statisticile spun ca numarul de masini mai vechi de zece ani este de circa 319.000. Cele mai multe vouchere au fost distribuite in Dolj (130), urmat de Valcea (85), Olt (74), Gorj (72) si Mehedinti (60).

Cele 13 centre de colectare din judetul Dolj au avut la dispozitie doar cate zece tichete, fapt care a nemultumit atat proprietarii de masini, cat si colectorii. „Nu se poate, suntem aici de la prima ora. Au pus un afis ca nu mai au tichete pentru Rabla! Unde sunt tichetele? Cand s-au dat? Noi am fost aici de dimineata si nu am vazut sa intre nici o masina!”, comentau oamenii nervosi, in fata centrului de colectare al Adidrad Com SRL. ¬Am avut coada de vineri noaptea, dar nu ni s-a dat voie sa facem liste sau sa luam masinile in custodie. Au fost doar 4.000 de vouchere pe toata tara, cat sa primeasca fiecare centru?!¬, ne-a spus Costinel Dunareanu, reprezentantul Duncomet SRL. „In aceasta etapa s-au dat doar 25% din tichetele alocate la nivel national. Am avut doi angajati care voiau sa predea si ei masinile, dar nu s-a putut. Au fost doar zece tichete pe centru”, a subliniat Doru Ghinea, reprezentantul Guardian SRL.

Cei care nu au avut toate actele necesare au la dispozitie 30 de zile pentru a prezenta toata documentatia.

Inscrierea cetatenilor, firmelor si institutiilor in Programul „Rabla” a inceput luni, un sfert din cele 17.000 de tichete destinate persoanelor fizice fiind distribuite colectorilor validati intr-o prima etapa, astfel ca la mai multe puncte de colectare se regasesc in prezent si sub 10 tichete.

Pentru Programul „Rabla” 2013 au fost alocate 20.000 de vouchere de 6.500 de lei, valoarea acestora crescand de la 3.800 de lei, cat a fost in anii precedenti. Pe de alta parte, numarul tichetelor a scazut la 20.000 (dintre care 17.000 sunt pentru persoanele fizice si 3.000 pentru firme si institutii publice), fata de 45.000 in 2012, 120.000 in 2011 si 190.000 in 2010.

Lasa un comentariu