Acasa Piata Auto Guvernul va acorda eco-bonus de pana la 1.000 lei pentru masinile cu emisii reduse

Guvernul va acorda eco-bonus de pana la 1.000 lei pentru masinile cu emisii reduse

de Adrian Mitrea

Volkswagen Golf BlueMotion (sursa - 0-100.ro)

Guvernul va acorda un eco-bonus in valoare de 500 lei pentru masinile cu emisii reduse, acesta putand ajunge la 1.000 lei daca masina respectiva intruneste doua criterii „eco”, prevad noile reglementari ale programului Rabla pentru 2013. Deocamdata proiectul se afla in dezbatere publica si va deveni operational efectiv cel mai probabil in mai-iunie.

Practic, in acest an operam cu doua concepte: eco-bonus si eco-tichet.

Eco-tichetul are o valoare de 2.500 euro si se acorda exclusiv celor care cumpara o masina electrica. Acest eco-tichet poate fi cumulat cu suma/tichetul din programul Rabla (1.500 euro/6.500 lei), a anuntat ministrul Mediului, Rovana Plumb, intr-o conferinta de presa.

De cealalta parte, eco-bonus-ul de 500 lei se acorda pentru:

  • achizitionarea unui autovehicul nou, incadrat in norma de poluare Euro 6
  • achizitionarea unui autovehicul nou, al carui motor genereaza o cantitate de emisii de CO2 mai mica de 100 g/km
  • achizitionarea unui autovehicul nou, cu sistem de propulsie hibrid.

La achizitionarea unui autovehicul care intruneste doua dintre cele trei puncte de mai sus suma de 500 lei se dubleaza (cat 500 lei pentru fiecare punct, dar nu poate depasi 1.000 lei, chiar daca masina ar corespunde si celui de-al treilea criteriu).

De retinut este ca eco-bonusul este conditionat de participarea la programul Rabla (deci de casarea unei masini mai vechi de 10 ani). Deci cine nu a casat o masina veche, nu poate primi eco-bonus de 500 lei sau 1.000 lei, chiar daca achizitioneaza o masina noua care sa corespunda celor trei criterii.

De asemenea, este de de retinut si faptul ca eco-tichetul (2.500 euro) pentru masini electrice poate fi acordat neconditionat de programul Rabla.

De AICI poti descarca ghidul de finantare pentru Rabla 2013, iar de AICI ghidul de informare pentru program. Tot ce se afla in aceste documente de afla in dezbatere publica in perioada 15-22 aprilie pe site-ul Ministerului Mediului si Schimabarilor Climatice (MMSC) si al Administratiei Fondului pentru Mediu (AFM).

Lasa un comentariu