Acasa Dacia Constantin Stroe, vicepresedinte Dacia: Daca angajatii continua cu cererile nerealiste exista probabilitatea sa transferam o mare parte a productiei in Maroc

Constantin Stroe, vicepresedinte Dacia: Daca angajatii continua cu cererile nerealiste exista probabilitatea sa transferam o mare parte a productiei in Maroc

de Vlad Barza

Constantin Stroe (sursa - 0-100.ro)

Automobile Dacia a avertizat, prin vocea lui Constantin Stroe, ca exista o mare probabilitate ca o parte a productiei de la Mioveni sa fie transferata in Maroc daca protestul „nu se va incheia rezonabil si in mod multumitor pentru ambele parti”, scrie agentia Reuters. De la final de februarie sindicatele negociaza cu patronatul pe tema contractului colectiv de munca, insa dupa 14 runde discutiile s-au blocat. Conducerea ofera o crestere de 9%, sindicatele cer un plus de 40%.

„Daca protestul nu se va incheia intr-un mod rezonabil si multumitor pentru ambele parti si daca angajatii vor continua cu cererile nerealiste, exista o mai mare posibilitate sa transferam o parte importanta a productiei in Maroc”, spune Constantin Stroe.

Dacia a produs 350.000 de masini anul trecut la Mioveni, iar peste 90% au mers la export. Cele doua zile in care productia a fost intrerupta in martie au adus pierderi de 20 milioane euro in cifra de afaceri.

„Avantajul uzinei din Maroc este ca acolo un angajat castiga doar 54% din salariul unui muncitor din Romania”, a mai spus Stroe.

Dupa 14 sedinte de negociere discutiile privind noul Contract Colectiv de Munca (CCM) sunt in impas deoarece conducerea ofera o crestere salariala medie de 9%, in timp ce sindicatele cer aproximativ 40%,

Pe tema luptei dintre Mioveni si Tanger s-a vorbit enorm in ultimul timp. Si Carlos Tavares, al doilea om din Renault, a avertizat ca Romania trebuie sa ramana competitiva si sa nu se culce pe o ureche.

Foarte recent, Radu Mavrodin, directorul de resurse umane pentru Renault in Romania si in regiunea EUROMED, a facut o comparatie clara intre salariile de la Mioveni si din Maroc si a subliniat ca muncitorii de la Dacia castiga totusi mult peste media nationala.

„Costurile cu angajatii sunt la jumatate fata de Romania. Trebuie sa fim constienti ca salariile la Dacia sunt bune, sunt meritate, dar in acelasi timp sunt mari in raport cu economia nationala, daca vorbim mai ales de venituri in anumite luni – ca angajatii de la Dacia pot sa castige peste 50-60%, uneori dublu, daca tinem cont de munca suplimentara. (…) Salariul mediu, daca vreti o suma aproximativa, este in jur de 250 de euro pe luna in Maroc – vorbesc in costuri complete pentru angajator -, pe cand la noi este in jur de 500 de euro. Asta simplificand lucrurile”, a spus Mavrodin.

Lasa un comentariu