Gama Opel se imbogateste cu un nou model cu ocazia Salonului Auto de la Geneva (7-17 martie). Masina se cheama Cascada si este o decapotabila cu acoperis textil, plasata ca dimensiuni intre Astra si Insignia. Pe de alta parte, prin intermediul conceptului ADAM ROCKS, Opel testeaza terenul pentru un automobil de nisa derivat din micul ADAM.
Opel Cascada are o lungime de 4.697 mm si 1.840 mm latime, iar printre principalele sale caracteristici forte se numara posibilitatea de a o capota/decapota in 17 secunde, pana la viteze de 50 km/h.
click aici pentru galeria foto
Masina beneficiaza de suspensie fata HiPerStrut, preluata de la modelul Insignia OPC atat de Cascada, cat si de GTC Astra. Cascada are un ampatament cu 40 mm mai redus decat Insignia, iar ecartamentele sunt de 1.587 mm, cel din fata fiind cu 2 mm mai lat decat la Insignia.
Cascada este o reeditare a masinilor decapotabile Opel din anii ’50 si ’60, Kapitan, respectiv Rekord.
„Aceasta masina a fost creata pentru a putea fi singura ta masina. Noi nu o vedem ca pe o nisa. Patru adulti pot sta confortabil in aceasta masina, iar intre stratul textil din interior si cel din exterior exista o izolatie care mentine habitaclul cald si linistit. (…) Deci este functionala, este accesibila – mai accesibila decat multe alte masini similare – si credem ca putem creste imaginea marcii Opel”, a declarat pentru 0-100.ro Liz Wetzel, sef design interior la Opel.
Opel a optat pentru un acoperis textil mai degraba din motive tehnice decat estetice. Acoperisul textil este mai usor si mai compact, iar spatiul din portbagaj nu este cu mult redus cand masina este decapotata. Volumul portbagajului lui Opel Cascada este de 280 litri, respectiv 380 litri.
In plus, scaunele din spate sunt rabatabile (50:50) si spatiul cargo poate creste la 750 litri. Lungimea obiectelor care pot fi incarcate este de 1.818 mm.
Fata de Astra TwinTop, Cascada are o rezistenta la torsiune cu 41% mai mare si are o rezistenta la incovoiere sporita cu 27%.
Opel spune ca noul sau model Cascada are servodirectie cu pinion si cremaliera cu asistenta sensibila la viteza, iar pentru reactii mai rapide si precizie motorul electric este montat direct pe cremaliera, nu la baza coloanei de directie.
Sistemul de suspensie Opel FlexRide, cu amortizoare controlate electronic, este disponibil si pentru Cascada. Rotile masinii pot fi de 17 inch pana la 20 inch inclusiv.
Gama de motorizari pe benzina este formata doar din motoare turbo (1,4 litri de 120 CP si 140 CP, 1,6 litri de 170 CP), iar dieselul disponibil la lansare este de 2 litri si 165 CP. Pana in vara va fi disponibila si o motorizare de 2 litri BiTurbo diesel de 195 CP.
Varianta de top pe benzina (170 CP) atinge 100 km/h in 9,6 secunde, iar dieselul de 195 CP va fi chiar mai rapid (9,4 secunde).
Opel Cascada este desenata si proiectata in Germania, dar produsa in uzina din Gliwice, Polonia.
Pe langa Cascada, Opel mai are o noutate: ADAM ROCKS. Acesta este un concept creat pentru a testa reactiile publicului, iar daca acestea vor fi pozitive masina are mari sanse sa intre in productie.
„Avem niste produse (masini) principale, cum sunt Insignia si Astra, iar acum ne dezvoltam pe partea de produse emotionale, speciale, care sa duca si mai sus imaginea Opel. Acesta este rolul pe care il joaca modele precum ADAM si Cascada. (…) ADAM ROCKS este in acest moment doar un concept facut sa testam reactiile publicului, iar daca acestea vor fi pozitive nu vad de ce nu ar intra in productie”, a spus Liz Wetzel, intr-un scurt interviu acordat 0-100.ro.
Corespondenta de la Geneva.