Acasa Tehnologie VIDEO: Volvo face teste mai complexe cu tehnologia care permite unui numar mare de masini sa se conduca singure

VIDEO: Volvo face teste mai complexe cu tehnologia care permite unui numar mare de masini sa se conduca singure

de Vlad Barza

Volvo si tehnologia "trenurilor de masini" (sursa - Volvo)

Volvo a facut noi teste cu tehnologia “trenurilor de masini” (road trains) care va permite unui convoi de vehicule sa mearga la viteza mare cu doar un singur sofer in masina din deschiderea coloanei. La inceput de 2011 se facusera teste in care o singura masina se conducea singura in urma unui camion, dar acum Volvo a anuntat ca a efectuat cu succes teste in care plutonul din spatele camionului a fost format din trei masini care l-au urmat cu viteze de maxim 90 km/h.

Volvo a facut in ianuarie 2011 primele teste de teren cu tehnologia care permite masinii din frunte sa transmita wireless date catre toate celelalte masini. Compania anunta atunci ca va face noi teste cu cat mai multe masini in coloana.

Volvo revine acum si prezinta imagini cu teste la care coloana era formata din trei masini care s-au condus singure pana la viteze de maxim 90 km/h si fara ca distanta dintre ele sa creasca la mai mult de sase metri. Soferul din camion a condus coloana, cei prezenti in masinile din spatele lui nu au trebuit sa intervina in niciun fel.

Aceste plutoane de masini vor ajunge pana la finele deceniului pe drumurile europene, spuneau oficialii Volvo.

Tehnologia isi propune sa aduca pe soselele viitorului “trenuri de masini”, convoaie lungi in care doar prima masina e condusa propriu-zis, datele legate de viteza si directie fiind transmise wireless la celelalte masini din pluton care o urmeaza si pastreaza intre ele o distanta suficienta.

Exista in schimb si o serie de senzori si mecanisme de corectie care detecteaza daca o masina iese din pluton sau daca se apropie periculos de mult de alte vehicule, astfel ca se vor aplica automat masuri corective. Trebuie precizat ca vehiculele nu sunt in vreun fel conectate fizic intre ele, ci comunica wireless prin sisteme ce contin monitorizare GPS, emitatoare si receptoare.

“Trenurile de masini permit soferului sa-si utilizeze mai bine timpul, sa conduca mai in siguranta, sa scape de blocaje si sa ajute si mediul (…) Intotdeauna esti in spatele altei masini deci de ce sa nu lasi condusul pe seama altcuiva?“, spuneau cei de la Volvo.

Volvo spune ca numarul de masini autonome din coloana va creste la patru in testele care se vor face in toamna lui 2012

Proiectul trenurilor de masini denumit SARTRE (SAfe Road TRains for the Environment) a demarat in 2009 si e sustinut de patru tari UE si de sapte companii. Sustinatorii proiectului spun ca un mare avantaj va consta in imbunatatirea sigurantei pe sosele din moment ce 80% dintre accidente se petrec din cauza erorilor umane, dar un alt plus va tine si de reducerea consumului de combustibil cu circa 20% fiindca rezistenta la inaintare se va reduce datorita calatoriei in pluton.

Lasa un comentariu