Acasa Romania Soferii care incalca regulile rutiere intr-o tara straina, membra UE, vor putea fi sanctionati

Soferii care incalca regulile rutiere intr-o tara straina, membra UE, vor putea fi sanctionati

de Adrian Mitrea

La volanul Dacia Duster (sursa - 0-100.ro)

Consiliul de Ministri ai Transporturilor din Uniunea Europeana intrunit joi, 2 decembrie, la Bruxelles a adoptat propunerea de Directiva privind facilitarea aplicarii transfrontaliere a sanctiunilor privind siguranta rutiera, informeaza Ministerul Transporturilor si Infrastructurii (MTI).

„In prezent in Romania nu se pot pune in executare procesele verbale de constatare a contraventiilor, devenite titlu executoriu, savarsite de cetatenii straini care au comis o incalcare a legii O.G. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice pe teritoriul Romaniei si vorbim aici de 37.000 de procese verbale de contraventie intocmite cetatenilor straini care, in calitate de conducatori auto, comit incalcari ale legislatiei rutiere”, a declarat ministrul transporturilor, Anca Boagiu, intr-un comunicat de presa.

Probabilitatea de a comite o infractiune este de trei ori mai mare in cazul unui conducator autor strain decat in cazul unui sofer din tara respectiva, spune Siim Kallas, vicepresedintele Comisiei Europene, intr-un comunicat.

Datele disponibile la Bruxelles arata ca ca soferii aflati in strainatate reprezinta 5 % din trafic, insa sunt responsabili de aproximativ 15 % din numarul de infractiuni legate de excesul de viteza. Cei mai multi raman nepedepsiti deoarece este imposibila urmarirea lor dupa intoarcerea in tara de origine, spune Comisia.

„Multe persoane cred probabil ca, atunci cand calatoresc in strainatate, regulile de circulație nu se mai aplica in cazul lor. Mesajul pe care doresc sa il transmit este ca aceste reguli se aplica, iar de acum le vom aplica”, a precizat Siim Kallas.

Abaterile pentru care vor fi aplicate prevederile directivei sunt: depasirea vitezei, neutilizarea centurii de siguranta, neoprirea la culoarea rosie a semaforului, conducerea vehiculului in stare de ebrietate sau sub influenta drogurilor, neutilizarea unei casti de protectie (in cazul motociclistilor), conducerea pe banda destinata urgentelor, utilizarea telefoanelor mobile sau a altor mijloace de comunicatii in timpul condusului. Conform directivei, Comisia Europeana va posta pe situl sau un rezumat, in limba oficiala a fiecarui stat membru, referitor la legislatia rutiera nationala in vigoare ce face obiectul prezentului proiect de directiva.

„Aplicarea acestei directive va contribui la reducerea numarului de victime pe drumurile din Romania, acest nou instrument de preventie urmand sa determine responsabilizarea soferilor si eliminarea discriminarii pozitive in favoarea soferilor nerezidenti”, a spus Anca Boagiu.

Lasa un comentariu