Acasa Romania Permisul auto, mai accesibil pentru persoanele cu probleme de sanatate

Permisul auto, mai accesibil pentru persoanele cu probleme de sanatate

de Costea Arsene

Mercedes-Benz E500 (sursa - 0-100.ro)

Carnetul de conducere ar putea fi obtinut mai usor de persoanele cu probleme de vedere sau care sufera de alcoolism, in conditiile in care Ministerul Sanatatii urmeaza sa aprobe o norma a Uniunii Europene care ar permite acestora sa faca scoala de soferi.

Noile norme vor elimina examenul ORL, bolnavii de epilepsie putand sa-si ia carnetul de conducere in anumite conditii, la fel si dependentii de alcool si droguri, in aceste ultime doua cazuri neexistand experti care sa evalueze asemenea dependente, potrivit MEDIAFAX.

Presedintele Aliantei pentru Lupta Impotriva Alcoolismului si Toxicomaniilor, Eugen Hristu, a avertizat insa asupra pericolului ca multi pacienti sa renunte la tratamentul medicamentos pentru a-si inlesni obtinerea permisului de conducere.

Statisticile indica un numar de doua milioane de persoane care consuma regulat alcool si 500.000 care consuma droguri.

Examenul medical de verificare a vederii candidatilor urmeaza sa fie desfiintat conform noilor norme UE, persoanele urmand sa fie controlate doar in cazul in care exista motive de indoiala cu privire la acuitatea vizuala a candidatului.

Persoanele cu insuficienta renala grava sau care au suferit un transplant de organe pot obtine permisul de conducere daca efectueaza controale medicale periodice si prezinta un aviz medical autorizat. Chiar si persoanele cu un implant artificial care nu le afecteaza capacitatea lor de a conduce vor putea sa obtina permisul de conducere daca reusesc sa promoveze examenul auto.

Candidatii sau soferii care prezinta afectiuni sau anormalitati ale aparatului locomotor ce fac periculoasa conducerea unui autovehicul nu vor mai putea sa conduca in Romania. Printre aceste afectiuni sunt incluse tulburarile grave ale ritmului cardiac, afectiunile neurologice grave,tulburarile medicale grave, persoanele cu crize de epilepsie si persoanele dependente de alcool care sunt incababile sa de abtina de la consumul de alcool chiar si cand sunt la volan.

In ceea ce priveste persoanele care sufera de epilepsie, acestea vor avea nevoie de o perioada de 10 ani fara crize si fara administrarea unui tratament medicamentos antiepileptic pentru a obtine un permis auto categoria 1.

Metodologia de desfasurare a examenului auto va fi si ea schimbata, proba teoretica si cea practica urmand sa fie date in zile diferite, proba practica putand sa fie sustinuta atat ziua, cat si seara, in localitati sau in afara acestora.

Pentru moment, noile norme nu au fost inca aprobate, Ministerul Sanatatii organizand o dezbatere publica referitoare la Ordinul pentru aprobarea normelor minime privind aptitudinile fizice si mentale necesare pentru conducerea unui autovehicul.

Lasa un comentariu