Dealerii auto au fost loviti in 2009 si 2010 de criza, vanzarile s-au injumatit, iar cresterea TVA de la 19% la 24% de la 1 iulie va avea o contributie importanta la falimentele companiilor auto din Romania anului 2010, crede presedintele Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA), avocatul Ernest Popovici.
„Cresterea de TVA este o masura totusi importanta luata in Romania. (…) Nu stiu daca va accelera intrarea in faliment unor dealeri, dar cu siguranta va avea o contributie importanta la asta”, a declarat Popovici, pentru 0-100.ro.
El a precizat cele mai afectate companii vor fi cele mari, care au facut investitii masive in ultimii ani si care respecta strict standardele impuse de producatorul marcii sau marcilor pe care le comercializeaza si repara.
„Evident ca service-urile de cartier vor suferi mai putin, dar si acolo vom asista la falimente. (…) Oricum, cel mai afectat va fi clientul final”, a precizat presedintele APIA.
Guvernul a decis sambata, 26 iunie, majorarea Taxei pe Valoare Adaugata (TVA) de la 19%, cat este in prezent, la 24%, incepand cu 1 iulie 2010. Aceasta crestere a TVA cu cinci puncte procentuale va conduce la rate de leasing mai mari, la un pret mai ridicat la achizitia masinilor noi si la cresterea preturilor la piese de schimb si accesorii.
Cu toate acestea, industria nationala de componente auto si producatorul local Dacia nu vor fi prea afectate de cresterea TVA, deoarece majoritatea productiei este exportata.
Anul trecut au falimentat 38 de dealeri auto din Romania, dintr-un total de 400 de unitati la nivel national, potrivit estimarilor Porsche Romania, cel mai mare importator auto din Romania.
Inca de la inceputul acestui an, Brent Valmar, directorul Porsche Romania si vicepresedinte APIA, a spus ca 2010 ar putea fi chiar un an mai slab decat 2009.
Inmatricularile de automobile noi din Romania au scazut cu 59,3% anul trecut, in comparatie cu 2008, in timp ce inregistrarile de masini la mana a doua din import au avut un declin de 29,2%, reiese din datele Directiei Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV).
Astfel, in Romania au intrat in circulatie 116.012 automobile noi anul trecut, fata de 285.506 cu un an inainte.