Crucea Roșie a fost și este alături de persoanele aflate în dificultate din cauza pandemiei generate de COVID-19, fie că vorbim de pacienți sau medici. Detalii din culisele operațiunilor ne dă Marius Ion – directorul departamentului de Logistică și Achiziții în cadrul Crucii Roșii Române, în episodul 3 din serialul #TruckLife.
Transcript video #TruckLife ep.3: Crucea Roșie și Ford F-MAX vs. COVID-19
Marius Ion
Director Logistică și Achiziții Crucea Roșie Română
Numele meu este Marius Ion, sunt directorul departamentului Logistică și Achiziții în cadrul Crucii Roșii Române.
Relația cu Ford Trucks și cu CEFIN a început undeva la începutul lunii Martie. Ei ne-au contactat și ne-au spus că vor să vină în sprijinul Crucii Roșii pentru intervenția la coronavirus și ne-au transmis pe e-mail cum ne pot ajuta. Bineînțeles că sprijinul dumnealor a venit din punct de vedere material. Ne-au dat pe o perioadă de două luni de zile, în comodat, în utilizare, un cap tractor și o semiremorcă.
A fost un sprijin cu adevărat simțit și resimțit la nivel de Cruce Roșie pentru că la acest moment noi deținem două camioane din 1991, de 10 tone, cu care ne desfășurăm activitatea, deci acest cap tractor și semi-remorcă au fost extraordinar de binevenite.
Cu ajutorul acestui camion de mare tonaj am reușit să transportăm foarte multe ajutoare în țară, cred că s-au transportat peste 150 de tone de materiale. Nu vorbim doar de materiale medicale, ci vorbim și de materiale precum alimente și alte produse pe care le-am primit donație și le-am distribuit la nivel național.
Crucea Roșie, pentru a ajuta, trebuie să fie ajutată. Deci noi primi de la cetățeni, de la companii, sponsorizări sau sprijin și mergem mai departe și-l oferim către persoanele care au nevoie.
Cum a fost în dimineața când am văzut mailul? Nu-mi venea să cred că cineva ne oferă un cap tractor și o semi-remorcă pentru două luni de zile, pentru a le utiliza. Inițial am crezut că nu văd bine!
Cum s-a implicat Crucea Roșie Română în pandemia generată de COVID-19?
Crucea Roșie s-a implicat încă de la început, din prima zi în care a apărut primul bolnav în România de COVID-19. Ne-am desfășurat activitatea în scopul umanitar pe care-l avem, întotdeauna am fost în legătură cu autoritățile statului și am făcut lucrurile așa cum trebuie pentru a ajunge sprijinul nostru către populație și către persoanele care au avut de suferit în urma acestui virus. Și, de asemenea, am intervenit și am fost alături de medicii care au îngrijit persoane bolnave de noul coronavirus.
Crucea Roșie este abilitată prin lege, în România, să intervină în situații de urgență. Și, de asemenea, Crucea Roșie este auxiliară puterii publice, în situații de urgență. Asta înseamnă că tot ceea ce facem, facem împreună cu statul Român pentru a fi bine cetățenilor și persoanelor care pot fi afectate sau sunt afectate de dezastre.
Ce alte situații dificile vă amintiți?
Mi-au aduc aminte că în 2005, când eram voluntar în Teleorman – eram acolo voluntar la filială – eu provin din această zonă a țării, am intervenit la inundații. Au fost niște inundații de amploare în România în anul 2005, dacă știți, a fost Timiș, a fost Dolj, Teleorman… au fost foarte multe județe afectate. A fost o criză destul de mare și în acea perioadă, au fost foarte mulți oameni afectați, o intervenție cu o amploare destul de mare.
Iarăși… venim în 2007, venim în 2010… foarte multe inundații, pentru că în România marea majoritate a dezastrelor au fost inundații, dar consider că aceasta este una dintre cele mai grele situații prin care România a trecut în ultimii zece ani de zile.
Este cea mai grea pentru că ne confruntăm cu un dușman pe care nu-l cunoaștem. Dacă la inundații apele vin și, în câteva zile, se retrag și rămân pagubele materiale, și după aia se intervine pentru a înlătura aceste pagube materiale și a reface locațiile respective… acum, după mai bine de… uitați, de la sfârșitul lunii Februarie s-a întâmplat acest lucru… suntem în Mai, spre sfârșitul lunii Mai… încă nu știm cu cine ne confruntăm cu adevărat.
Pentru noi bătălia va fi câștigată abia după ce nu vor mai exista persoane bolnave de noul coronavirus în România.
Cum poate fi ajutată Crucea Roșie?
Orice companie care dorește să se implice și să fie alături de eforturile noastre pentru ajutorarea populației poate veni către Crucea Roșie cu o sponsorizare sau, de asemenea, pot promova campania Crucii Roșii către angajați, prin donații la număru de SMS pe care Crucea Roșie îl are în cadrul campaniei: 8827.
Dacă vorbim despre persoane fizice, acestea pot de asemenea dona prin SMS sau pot face alte donații în natură, atât la sediul central al Crucii Roșii Române, cât și la filialele din teritoriu.
Crucea Roșie este singura entitate din România care are organizare în fiecare județ din țară și are câte o filială în fiecare municipiu reședință de județ – suntem singurul ONG care are această structură, avem reprezentare națională.
Și, de asemenea, persoanele fizice se pot implica în acțiunile de voluntariat pe care Crucea Roșie le desfășoară. Îi așteptăm voluntari la noi, la filialele noastre, suntem oricând deschiși pentru a merge cu dumnealor împreună pentru a face bine.
Ce măsuri ar fi bine să adopte fiecare dintre noi pentru a evita pandemiile, pe viitor?
Trebuie avut în vedere că, pentru a ne păstra igiena, este foarte important să ne spălăm pe mâini. De asemenea, igiena și sănătatea – putem să vorbim aici. Trebuie să ne spălăm pe mâini ori de câte ori considerăm că este nevoie sau ieșim, venim de afară, chestii de genul acesta. Trebuie să respectăm măsurile de distanțare socială. Să avem în vedere faptul că dacă suntem bolnavi nu trebuie să ieșim pe stradă sau ne întâlnim cu alte persoane, trebuie să sunăm medicul să ne spună, să ne recomande tratament sau eventual să mergem la cabinetul medical sau la spital – depinde foarte mult de situație. Dar în niciun caz să ieșim bolnavi, răciți, pe stradă și să tușim către celelalte persoane pentru că așa dăm microbul mai departe. Sau virusul.
Faptul că au fost foarte multe măsuri pe care le-am luat noi, fiecare în parte, în această perioadă, și am reușit să ne protejăm de infectarea cu coronavirus, ar trebui să avem în vedere că pe viitor aceste măsuri nu ne fac rău și, de asemenea, ne protejează în continuare, așa că aceste măsuri trebuie să le păstrăm.
Chiar dacă spunem noi că românii nu respectă regulile… s-au respectat în perioada asta. Și asta e un lucru de felicitat. Trebuie să ne felicităm între noi că am fost capabili să gestionăm situația împreună. Deci asta n-a fost doar lupta autorităților, a fost lupta României. Și eu zic că am trecut destul de bine peste această situație, până la momentul acesta.
Producția acestui material a fost realizată cu sprijinul CEFIN Trucks, fără ca sponsorul să impună conținutul (mesajul).
Filmat și montat de Marius Stoianov.