Acasa Mazda VIDEO: Mazda CX-30, prim contact la Geneva. Plus noua Mazda3 și MX-5 30th Anniversary Edition

VIDEO: Mazda CX-30, prim contact la Geneva. Plus noua Mazda3 și MX-5 30th Anniversary Edition

de Adrian Mitrea

Mazda CX-30 Geneva 2019 (sursa – Adrian Mitrea)

Mazda CX-30 devine cel de-al treilea SUV / crossover din gama europeană a mărcii japoneze Mazda și este poziționat, ca dimensiuni și preț, între Mazda CX-3 și Mazda CX-5. Legat de nume, care ar fi părut natural să fie CX-4, Mazda a ales o altă abordare (CX-30) și rămâne de văzut dacă decizia de acum va atinge și alte modele în viitor. Cert este că Mazda CX-30 are la bază platforma utilizată și de noua Mazda3 (model 2019). Așadar, Mazda CX-30 devine al doilea model dintr-o generație nouă de automobile Mazda. În această prezentare de la Geneva poți vedea și noua Mazda3, precum și ediția aniversară Mazda MX-5 30th Anniversary Edition.

Mazda CX-30 va fi disponibil pe toate piețele globale, iar vânzările vor începe în Europa în această vară. Mașina combină proporțiile îndrăznețe ale unui SUV cu un stil elegant care încorporează limbajul de design Kodo, spune producătorul auto.

Modelul a fost conceput pentru a fi ușor de condus, iar poziția de condus mai înaltă decât în Mazda3 asigură o vizibilitate mai bună în anumite situații. În același timp, dimensiunea caroseriei asigură o manevrabilitate crescută pe orice tip de drum și în orice loc de parcare. Mașina are 4.395 mm lungime, 1.795 mm lățime, 1.540 mm înălțime și un ampatament de 2.655 mm. Porbagajul are un volum de 430 litri.

citește AICI și alte noutăți de la Salonul Auto de la Geneva 2019

Platforma tehnică nouă (Mazda Skyactiv Vehicle Architecture) pune omul în centrul dezvoltării mașinii, iar ergonomia și modul în care sunt construite reacțiile automobilului pun mare accent pe simțurile naturale ale omului, cum ar fi de exemplu simțul de echilibru.

„Am proiectat modelul CX-30 ca partener esențial în viața de zi cu zi a clientului”, a declarat Akira Marumoto, președinte și CEO al Mazda. „Acesta va fi construit în fabricile globale, astfel încât să putem livra renumita plăcerea de a conduce Mazda și designul Kodo evoluat clienților din întreaga lume. Mergând înainte, noile noastre produse și tehnologii îi vor ajuta pe clienți să înțeleagă valoarea deținerii unei mașini Mazda. Ne propunem să fim recunoscuți ca marca ce formează cele mai puternice legături cu fiecare client”, a adăugat oficialul japonez.

Mazda CX-30 poate avea roți motrice față sau tracțiune integrală (AWD). Gama de motorizări este formată din propulsoare pe benzină și diesel care pot fi împerecheate fie cu o cutie de viteze manuală cu 6 trepte, fie cu o cutie de viteze automată cu 6 trepte (cu convertizor de cuplu).

Mașina oferă încă din echiparea standard un sistem audio cu 8 difuzoare (3 căi), la fel ca și noua Mazda3, iar opțional este disponibil un sistem audio BOSE cu 12 difuzoare, inclusiv un subwoofer (la fel și pentru Mazda3).

Pentru o experiență de condus deosebită ambele noi modele Mazda (Mazda3 și Mazda CX-30) sunt echipate cu sistemul GVC (frânarea selectivă a roților, automat, pe viraje, pentru creșterea stabilității) și, unde e cazul, și cu i-Activ AWD (tracțiune integrală). O noutate ține de faptul că și Mazda3 va putea avea tracțiune integrală.

Mazda3 se evidențiază prin designul unic în segment, cu aspect masiv pentru montantul C la varianta hatchback. În același timp, sedanul pune accentul pe eleganță.

Sunetele și vibrațiile (NVH) au fost reduse semnificativ la noua Mazda3 cu scopul de a obține un habitaclu foarte bine antifonat. Aceeași filosofie este aplicată și modelului CX-30.

La fel ca și în cazul Mazda CX-30, și Mazda3 poate fi echipată cu propulsoare pe benzină și diesel care pot fi împerecheate fie cu o cutie de viteze manuală cu 6 trepte, fie cu o cutie de viteze automată cu 6 trepte (cu convertizor de cuplu).

Întreaga suită de sisteme de siguranță și asistență Mazda este disponibilă pentru aceste două modele noi.

Mazda MX-5 30th Anniversary Edition este o mașină-sărbătoare creată pentru aniversarea de 30 de ani de la introducerea pe piață a primei generații. Se întâmpla în 1989 la Salonul Auto de la Chicago și tot acolo a fost prezentată prima dată și ediția specială din 2019. Doar că la Geneva această mașină are premiera europeană.

Doar 3.000 de mașini speciale vor fi produse pentru piața globală, atât în versiuni cu acoperiș textil (soft top), cât și RF (Retractable Fastback). Mașina se remarcă prin jantele RAYS special dezvoltate împreună cu Mazda, plachete discrete pe caroserie care anunță ediția aniversară, scaune Recaro, motor de 2 litri cu 184 CP, amortizoare sport Bilstein, frâne Brembo pe față și NISSIN pe spate, sistem audio BOSE și compatibilitate Apple CarPlay și Android Auto.

Culoarea specifică ediției aniversare este Racing Orange (portocaliu).

Mazda MX-5 Racing Orange (sursa – Mazda)


Producția acestui material a fost realizată cu sprijinul Mazda România, fără ca sponsorul să impună conținutul (mesajul). Așadar, este o prezentare plătită din punctul de vedere al producției, fără a fi însă un advertorial.

Lasa un comentariu