Clio IV, mașina care a dat tonul schimbării pentru toată gama Renault în 2012, iese din scenă în acest an și lasă loc liber lui Clio V – prezentat în premieră mondială la Salonul Auto de la Geneva (5-17 Martie). Modelul duce la un nou nivel designul modern și expresiv al generației anterioare și vine cu tehnologii preluate de la modelele Renault mai mari, dar și cu unele în premieră, cum ar fi motorizările hibride (E-TECH). Versiuni R.S. Line și Initiale Paris ale lui Clio au fost anunțate la Geneva.
Din 1990, când a fost lansată prima generație, Renault a vândut 15 milioane de mașini sub numele Clio, de-a lungul a patru generații. Totodată, Clio este cel mai bine vândut Renault din lume. Strict în Europa, de la lansarea din 2012 și până în prezent, modelul s-a vândut de la an la an tot mai bine, semn că designul semnat de olandezul Laurens van den Acker a prins la public și a fost susținut și de o calitate bună a mașinii.
„Mai modern, mai atletic, noul Clio se bazează pe ADN-ul care i-a garantat succesul timp de aproape 30 de ani. Acesta valorifică fiecare dintre punctele forte ale celor patru generații anterioare pentru a deschide un nou capitol al evoluției sale”, spune Renault.
- De la primul Clio a preluat toate elementele care îl transformă într-un model iconic. Așa cum s-a întâmplat cu prima generație, noul Clio împrumută tehnologii care apar pe vehicule de segment mai înalt, cum ar fi Megane sau Espace.
- De la Clio II păstrează standardele foarte înalte de confort și spațiu.
- Așa cum a reușit Clio III, acesta îmbunătățește calitatea percepută.
- De la Clio IV noul model moștenește un design puternic, care a inspirat toate modelele Renault de după 2012.
„A cincea generație a lui Clio este foarte importantă pentru noi deoarece este un best-seller în segment şi ocupă locul al doilea în clasamentul vânzărilor auto din Europa pentru toate categoriile. Acest model vedetă oferă cele mai bune elemente ale generațiilor anterioare. Design-ul exterior al lui Clio IV ne-a sedus clienții și continuă să o facă şi astăzi. Așa că am decis să păstrăm ADN-ul său, dar să oferim mai multă modernitate și eleganță. La interior, este o adevărată revoluție, cu o îmbunătățire vizibilă a calității percepute, a rafinamentului și a prezenței tehnologiei. Este cel mai bun Clio de până acum”, a declarat Laurens van den Acker, șeful de design al Renault.
Noul Clio are 4.050 mm lungime, 1.798 mm lățime, 1.440 mm înălțime, un ampatament de 2.583 mm, portbagaj de 391 litri și o masă minimă la gol de 1.042 kg. Mașina poate avea jante 15 inch (185/65 R15 88H), 16 inch (195/55 R16 87H) și 17 inch (205/45 R17 88H).
Noua generație a lui Clio este punctul de vârf al planului strategic al Grupului Renault numit „Drive the Future (2017-2022)”. Prezentat în toamna anului 2017, planul are trei obiective cheie:
- Electric: până în 2022, Groupe Renault va oferi în gama sa 12 modele electrificate. Noul Clio va fi primul cu motorul său E-TECH hybrid, bazat pe o tehnologie dezvoltată de Renault.
- Conectat: de asemenea, până în 2022, compania auto franceză vizează vehicule 100% conectate pentru piețele cheie. Noul Clio ilustrează acest moment cu noul său sistem multimedia dezvoltat de Alianță.
- Autonom: până în 2022, Groupe Renault va comercializa 15 modele echipate cu tehnologie autonomous driving. Noul Clio este un pionier în acest sens, popularizând mașina de oraș echipată cu sisteme de asistență specifice automobilelor autonome.
„Noul model de segment B este esențial pentru strategia care vizează consolidarea sinergiilor în cadrul Alianței. Această strategie se bazează în special pe dezvoltarea tehnologiilor partajate și pe utilizarea noilor platforme, cum ar fi platforma CMF-B pe care este construit Clio V și noua sa arhitectură electrică și electronică. Prin urmare, platforma poate integra cele mai moderne tehnologii pentru a răspunde noilor cerințe ale pieței”, spune Renault.
citește AICI și alte noutăți de la Salonul Auto de la Geneva 2019
Pionierul unei noi generații de modele Renault, Clio va fi, de asemenea, disponibil cu o versiune R.S. Line, inspirată de Renault Sport, dar și cu o versiune Initiale Paris, cu accentul pus pe eleganță și rafinament.
Pentru toate versiunile a fost îmbunătățită calitatea interiorului, iar sistemul multimedia are un design nou și poziționare optimizată: noul „Smart Cockpit” al modelului Clio este orientat către șofer, iar linia bordului fluidă subliniază impresia de lățime. La momentul lansării sale, Clio V este echipat cu cele mai mari ecrane din segment.
O componentă cheie a noului „Smart Cockpit” este ecranul multimedia de 9,3 inch. Este cel mai mare ecran pus vreodată pe un model Renault. Tableta verticală și curbată, inspirată de cea disponibila pe modelul Espace, mărește vizual tabloul de bord, conferă interiorului o senzație mai modernă și îmbunătățește vizibilitatea ecranului. Orientat către șofer, ecranul, cu noul sistem conectat EASY LINK, cuprinde toate funcțiile multimedia, navigație și infotainment, precum și setările MULTI-SENSE (moduri de condus).
Pentru prima dată în istoria modelului, Clio poate fi echipat cu un ecran digital care înlocuiește afișajul analogic tradițional. Tehnologia a fost adoptată direct de la segmentele de vârf. Cu o mărime de 7 până la 10 inch, ecranul TFT poate fi utilizat pentru a personaliza experiența de conducere într-o manieră intuitivă. Versiunea de 10 inch include și navigație GPS pe ecran.
„O atenție deosebită a fost acordată calității tabloului de bord al modelului Clio. Acesta este împărțit în trei părți: un panou superior cu un strat de spumă, un panou central personalizabil și o zonă inferioară care găzduiește componente funcționale, cum ar fi torpedoul. Forma de undă a bordului oferă lățime vizuală suplimentară habitaclului. Această impresie este accentuată în continuare de formele orizontale ale aeratoarelor centrale și laterale. Sub ecranul central, o atenție meticuloasă a fost acordată ergonomiei, cu butoane de tip pian și butoane de control pentru aerul condiționat, cu acces direct pentru o utilizare mai ușoară de către șofer”, spune Renault.
Volanul nou are un design elegant prin utilizarea unui airbag mai compact decât pe modelul anterior, îmbunătățind vizibilitatea tabloului de bord pentru șofer. Având un diametru mai mare, noul volan se simte foarte plăcut la condus. Încorporează butoane de comenzi noi, iluminate și contribuie la îmbunătățirea calității percepute prin finisajul cromat satinat.
Suprafața consolei centrale poate fi personalizată în funcție de schema de design interior și dispune de un iluminat special pe marginea exterioară. Compartimentele de depozitare extrem de practice, construite în partea inferioară a consolei, oferă inclusiv o zonă de încărcare wireless a telefoanelor mobile.
Scaunele din noul Clio oferă un suport mai bun, printr-o bază mai lungă a scaunului, dar și o susținere laterală mai bună. Carcasa lor semi-moale îmbunătățește semnificativ spațiul pentru genunchi în cazul pasagerilor din spate, în timp ce noile tetiere, mai subțiri, în formă de virgulă, îmbunătățesc vizibilitatea și confortul pasagerilor. Scaunele sunt, de asemenea, mai ergonomice și mai ușor de utilizat, datorită sistemelor de control mai accesibile.
Panourile ușilor de pe Noul Clio sunt fabricate din materiale plăcute la atingere. Inserțiile sunt prevăzute opțional cu iluminare caldă, indirectă și difuză.
Clienții pot alege între nu mai puțin de opt scheme de design interior și o ofertă de personalizare inovatoare în culori speciale pentru linia formată de aeratoarele care acoperă întreaga lățime a tabloului de bord. Noul Clio este disponibil și cu iluminare ambientală în opt culori diferite.
Pentru caroserie, culoarea Orange Valencia este una dintre noile nuanțe din gamă, precum și Brown Vison și Bleu Céladon. În total sunt disponibile 11 culori de caroserie și trei pachete de personalizare exterioară (roșu, portocaliu și negru).
Pentru prima dată pe acest model, deflectoarele de aer apar la pasajele roților din față. Ele ajută la îmbunătățirea performanțelor aerodinamice, reducând consumul de carburant.
Farurile integrează tehnologie LED 100% și sunt disponibile încă de la primul nivel de echipare. Ele preiau semnătura luminoasă în formă de C caracteristică modelelor Renault. La fel ca în zona frontală, luminile spate încorporează o nouă semnătură luminoasă în formă de C, cu un efect de adâncime accentuat. Al treilea stop, mai lung și mai subțire, este vizibil pe partea superioară a lunetei.
Arhitectura portbagajului a fost optimizată pentru o formă cât mai cubică posibil.
Sistemul audio premium BOSE a fost complet integrat și, prin urmare, nu aduce modificări volumului portbagajului, care este mărit la 391 litri – adăugându-se celor 26 de litri de depozitare interioară – oferind cel mai bun volum din categorie, precizează Renault.
R.S. Line pe noul Clio va înlocui treptat linia actuală GT-Line și este caracterizată de tușe sportive, în spiritul Renault Sport.
Semnătura Initiale Paris primește un aspect deosebit pe noul Renault Clio: detaliile cromate încadrează spațiul vitrat, partea de jos a portierei și grila.
Clio Initiale Paris este disponibil cu două scheme de culori: Negru și Sand Grey. Rezervate exclusiv pentru această versiune sunt scaunele din piele căptușită. La rândul său, volanul este acoperit cu o spumă îmbrăcată în piele specială. Povestea de succes a generațiilor anterioare prezentate în versiuni speciale (începută în 1991 prin Clio Baccara), este perpetuată acum prin Clio Initiale Paris.
Noul Clio beneficiază de o gamă completă de motorizări pe benzină – toate noi în gamă – și diesel, ale căror putere pornește de la 65 CP și merge până la 130 CP. Pentru prima dată în Groupe Renault o motorizare hibridă, numită E-TECH, va fi propusă din 2020. În total vor fi disponibile 9 combinații de motor și cutie de viteză pe noul Clio.
„Cu motorizările 1.0 TCe și 1.3 TCe dezvoltate de alianța Renault-Nissan-Mitsubishi și cu motorizarea E-TECH proiectată de Renault, noul Clio înglobează perfect sinergiile din strategia Groupe Renault și a partenerilor săi din Alianță”, notează producătorul auto francez.
Motorizarea E-TECH este dezvoltată și brevetată de Renault. Folosește un motor pe benzină de 1,6 litri, natural aspirat, alături de două motoare electrice (unul de 35 kW, conectat la roți, și unul mai puțin puternic integrat în cutia de viteze) și o cutie de viteze multi-modală (are patru trepte pentru rularea pe combustie și două trepte pentru rularea electrică). Bateria sistemului hibrid are o capacitate de 1,2 kWh.
„Tehnologia hibridă Renault E-TECH oferă o eficacitate maximă în exploatare și o reactivitate dinamică, pierderi de energie limitate și o reîncărcare rapidă a bateriei în fazele de decelerare. Randamentul energetic excelent îi permite să recupereze și să restituie maximum de energie. Demarajele se fac automat în mod electric. Sistemul de frânare cu recuperare de energie, similar celui al unui vehicul electric, capacitatea mare de încărcare a bateriilor și randamentul sistemului E-TECH îi permit să ruleze peste 80% din timp în mod electric în oraș, iar economia de consum poate atinge până la 40% față de un motor termic pe benzină clasic în ciclu urban. Toate acestea în timp ce se păstrează o plăcere de a conduce inedită pe piața citadinelor hibride, datorită unei reactivități instantanee la demaraj și la accelerație”, explică Renault.
Motorizări mai simple, precum SCe 65 și SCe 75 sunt propuse pentru versiunile de intrare în gamă, având la bază un propulsor cu trei cilindri, fără turbo, pe benzină, cuplat la o cutie de viteze manuală cu cinci trepte.
Urmează apoi TCe 100, turbo, pe benzină, cu trei cilindri și o capacitate cilindrică de 1 litru (160 Nm). Acest motor de generație nouă are 10 CP și 20 Nm în plus față de 90 TCe pe care-l înlocuiește, reducând consumul și emisiile de CO2. TCe 100 este propus pentru prima dată pe noul Clio în asociere cu o cutie manuală, cu 5 viteze. Va fi mai apoi asociat și cu o cutie automată X-TRONIC (CVT) de ultimă generație. „Adaptată utilizărilor europene, oferă o suplețe maximă în oraș. Beneficiază și de funcția D-STEP pentru a reproduce comportamentul unei cutii multi-viteze pe parcursuri diferite și cu ocazia accelerărilor mai rapide. Motorul TCe 100 va fi propus și în versiune GPL pentru economii ridicate și pentru poluare limitată”, notează producătorul.
Motorul 1.3 TCe FAP își face apariția pe noul Clio, după ce și-a dovedit abilitățile pe Captur, Megane, Scenic și Kadjar. Propus în versiunea 130 CP și 240 Nm, este asociat cutiei automate EDC cu 7 viteze și îl înlocuiește pe TCe 120, ca motor de vârf pe noul Clio.
Gama diesel este compusă din motorizările Blue dCi 85 (220 Nm) și Blue dCi 115 (260 Nm) – ambele cu AdBlue și SCR.
Platforma modulară care stă la baza noului Clio se numește CMF-B și este dezvoltată din 2014 la Technocentre Guyancourt (centrul de inginerie Renault de lângă Paris) și are peste 85% din piese noi față de platforma generației precedente a modelului. Această nouă platformă CMF-B aduce avantaje precum reducerea masei modelului cu până la 50 kg și include un carenaj aerodinamic al planșeului care asigură o scădere a coeficientului Cx.
Noul Clio are și un confort acustic sporit, datorită izolării compartimentului motor: se câștigă între de 1,5 și 2 dB între 0-130 km/h.
Pentru a oferi siguranță sporită, platforma CMF-B a noului Clio este complet regândită din punctul de vedere al structurii caroseriei, lonjeroanelor și planșeului (prin folosirea oțelului de maximă elasticitate și un mastic special).
„Noua arhitectură electrică și electronică a acestei platforme CMF-B îi permite noului Clio să ofere cele mai complete și mai moderne echipamente și sisteme de asistență la condus, de la camera de marșarier și radarul frontal, până la asistentul în trafic și pe autostradă (autonomie de nivel 2 / level 2). Această nouă platformă a fost proiectată pentru a permite electrificarea vehiculelor și sosirea în gama noului Clio a motorizării hibride E-TECH”, precizează Renault.
Sosirea acestei noi platforme în gama Renault face parte din marile mize ale planurilor strategice Drive The Future și Alliance 2022 întrucât până în 2022 70% din vehiculele Alianței și 80 % din vehiculele Groupe Renault vor fi produse pe platforma comună CMF (Common Module Family).
Printre noutățile marcante care îmbogățesc prestațiile Noului Clio: camera 360° și sistemul activ de frânare de urgență cu detectarea cicliștilor și a pietonilor apar în premieră în gama Renault. Iar punctul culminant este atins cu asistentul în trafic și pe autostradă, un serviciu unic pe segmentul citadinelor polivalente. Acest sistem avansat de asistență la condus constituie o primă etapă spre vehiculul autonom.
În dorința sa de a democratiza tehnologia vehiculului autonom, Groupe Renault va propune 15 vehicule astfel echipate până la finalul planului său strategic Drive The Future. Noul Clio este primul dintre ele.
Producția acestui material a fost realizată cu sprijinul Renault România, fără ca sponsorul să impună conținutul (mesajul). Așadar, este o prezentare plătită din punctul de vedere al producției, fără a fi însă un advertorial.
4 comentarii
Renault este o caterinca de marca de masini, iar Clio o masina nefiabila si scumpa la intretinere. Am avut precedentul model, varianta pe benzina, si a fost buna doar 4 ani. Apoi, au inceput sa cada toate, rand pe rand…caseta de directie, ambreiajul, bieletele de directie, capete de bare, bieleta anti rasturnare, contactor lumini frana, motoras ridicare geamuri, volan care scartaia, greieri peste tot, senzor temperatura apa, cablu captor, pivoti, amortizoare…etc
Asa ca nu recomand la nimeni Renault, mai ales Clio. Sau, cine isi ia, sa tina masina pana la revizia de 4 ani…apoi nu are sens sa o mai tina, va baga bani in ea cat sa isi ia una noua.
Alt lucru negativ: scumpetea service-urilor Renault…o revizie la Clio ajunge cat una la Passat, facuta la Porsche Buc Nord.
Adica Renault le da mai ieftin la pretul de vanzare, apoi te usuca la intretinere..
ma rog, fiecare e liber sa faca ce vrea cu banii lui, dar eu Renault nu imi mai iau.
Bancher care să meargă cu clio nu prea am văzut.
Salut! Ceva de standul Dacia ne zici?
are un design plictisitor, fiind cel cu care ne-a obisnuit Renault de la celelalte modele