Acasa Industrie Fabrica de țevi A/C pentru autovehicule din Timișoara trece pe laser, investiție de 2,1 milioane Euro

Fabrica de țevi A/C pentru autovehicule din Timișoara trece pe laser, investiție de 2,1 milioane Euro

de Adrian Mitrea

Laser Machine ContiTech Timișoara (sursa – ContiTech)

Fabrica de țevi de aer condiționat (A/C) pentru autovehicule ContiTech din Timișoara trece la sudură prin tehnologie laser, în urma unei investiții de 2,1 milioane Euro. Instalația a fost dezvoltată de către o echipă din cadrul fabricii din Timișoara. Mașina de sudură are la bază tehnologie laser de top și poate suda conectori pentru toate tipurile de linii de climatizare, inclusiv ventili de umplere. Conceptul a fost gândit atât pentru producția de serie, cât și pentru activități de cercetare și dezvoltare în domeniul sudurii cu laser.

„Înlocuind sudura clasică, în care folosim flacără, cu cea laser, eliminăm consumul a 700.000 de litri GPL pe an. Acest consum ar genera o temperatură de 50 de grade Celsius în hala de producție și o emisie de 420.000 metri cubi de dioxid de carbon (CO2) în atmosferă. Datorită noului proces nu mai este necesară răcirea halei de producție prin intermediul sistemelor de aer condiționat și este diminuat astfel consumul de energie electrică”, explică Silviu Oană, inginer de proces în cadrul ContiTech România, cel care a dezvoltat echipamentul împreună cu echipa sa.

Procesul sudurii cu laser este semnificativ mai rapid prin comparație cu cel tradițional. Piesele rezultate sunt reci și pot fi procesate imediat, fără a fi necesari timpi de răcire. Prin urmare, nu mai este consumată apa necesară răcirii pieselor, iar spațiul în hala de producție este mai bine organizat și mai curat datorită acestui proces.

„Echipa din Timișoara a transformat această provocare într-un proiect inovator de succes. Este doar începutul. Până la finalul anului vom pune în funcțiune alte două mașini cu laser pregătite să livreze produse de cea mai înaltă calitate clienților noștri din întreaga lume”, a declarat Maik Niewoehner, director general ContiTech România, companie parte a concernului Continental.

Uzina ContiTech din Timisoara, deschisa în 2002, este una dintre cele șapte fabrici Continental din România. Aici se produc țevi pentru sistemul de aer condiționat al mașinilor, pentru sistemul de servodirecție și controlul șasiului, dar și curele de transmisie și de distribuție. Anual, în unitatea de producție ContiTech din Timișoara sunt fabricate aproximativ 24 de milioane de piese.


Continental a realizat în 2017 o cifră de afaceri de 44 miliarde Euro și are în prezent peste 240.000 de angajați în 61 de țări.

În perioada 1999-2017, Continental a investit circa 1,4 miliarde Euro în activităţile din România. Toate cele cinci divizii Continental sunt reprezentate în România. Continental deţine șapte unităţi de producţie și patru centre de inginerie în Timişoara, Sibiu, Carei, Nădab, Brașov şi Iaşi. Continental este partener al unui joint-venture în Slatina şi are un centru de distribuţie al anvelopelor în București. Continental avea la finalul anului 2017 circa 19.700 de angajaţi în țară, din care 5.700 sunt ingineri și informaticieni în centrele de cercetare și dezvoltare. Continental și-a mărit echipa cu peste 1.000 de noi membri în acest an în România și se pregătește să încheie 2018 cu peste 20.500 angajați. Concernul german este astfel cel mai mare angajator privat din România, din domeniul auto și nu numai.

Lasa un comentariu