Acasa Ford Ford anunță un al doilea model la Craiova, investiții de 200 milioane Euro și 1.500 locuri de muncă noi

Ford anunță un al doilea model la Craiova, investiții de 200 milioane Euro și 1.500 locuri de muncă noi

de Adrian Mitrea

Ford Craiova Cladire Administrativa (sursa – Ford)

Ford a anunțat că va produce un al doilea model în uzina auto din Craiova, ceea ce presupune noi investiții, de 200 milioane Euro, precum și crearea a 1.500 noi locuri de muncă. Noul model se va adăuga producției actualei generații a SUV-ului de clasă mică Ford EcoSport și motorului 1.0 EcoBoost, a anunțat Ford. Compania nu a precizat despre ce model este vorba, dar cel mai probabil va fi un crossover sau SUV, din moment ce compania pune accent puternic pe acest segment.

Odată cu noua investiție, suma totală investită din 2008 încoace (10 ani) ajunge la aproape 1,5 miliarde Euro. Cu noile locuri de muncă create – 1.500 – numărul total al angajaților va ajunge la 5.900 oameni.

Ford nu a precizat când va intra în producție acest nou model, cel mai probabil SUV/crossover. Este de așteptat undeva în a doua parte a anului 2019, știută fiind cutuma din industria auto prin care un model nou anunțat ajunge în producție în circa 18 luni de la momentul anunțului inițial. La următoarele saloane auto, Paris (toamnă 2018) și Geneva (primăvară 2019) avem șanse mari să vedem noua mașină pe care Ford o va produce în Craiova.

„Investiția demonstrează încrederea companiei Ford în angajamentele asumate de Guvernul României pentru a îmbunătăți infrastructura”, se arată într-un comunicat de presă al Ford România.

Uzina de Asamblare a Vehiculelor a trecut recent prin îmbunătățiri tehnice semnificative, mai mult de 550 de roboți fiind instalați pentru a spori eficiența și calitatea în secțiile de Vopsitorie, Montaj General și Caroserie.

„Includerea acestui al doilea vehicul în procesul de producție este o dovadă clară a flexibilității operaționale a fabricii de la Craiova și reflectă perteneriatele puternice pe care le avem cu furnizorii locali și cu membrii comunității”, a declarat Steven Armstrong, președinte și CEO Ford Europa, Orientul Mijlociu și Africa, într-un comunicat de presă.

Iminenta creștere a numărului de vehicule produse de Ford la Craiova subliniază și mai mult importanța concretizării proiectelor de infrastructură, subliniază compania, în comunicatul de presă.

„Investiția în viitorul Craiovei este un semn al încrederii pe care Ford o are în angajamentele asumate de Guvernul roman de a oferi îmbunătățiri cheie la nivelul infrastructurii și ameliorări ale structurii logistice, acestea fiind imperios necesare pentru menținerea competitivității globale a operațiunilor de producție Ford Craiova. Orice întârziere ar restricționa semnificativ eforturile pe care Ford și furnizorii săi le fac pentru a transporta volumul din ce în ce mai ridicat de vehicule și subansamble”, spune Ford.


Ford Motor Company este o companie globală cu sediul la Dearborn, Michigan. Compania proiectează, produce, promovează și asigură service pentru o gamă completă de autovehicule, camioane, SUV-uri și autovehicule electrice Ford, precum și autovehicule premium marca Lincoln, oferă servicii financiare prin Ford Motor Credit Company și urmărește planul de a deveni lider în domeniile electrificare, autovehicule autonome și soluții de mobilitate. Ford are aproximativ 202.000 de angajați în toată lumea.

Ford Europa produce, vinde și servisează vehicule sub marca Ford pe 50 de piețe individuale și are aproximativ 54.000 de angajați în unitățile proprii și aproximativ 69.000 de angajați când sunt luate în considerate asocierile în participațiune și entitățile neconsolidate. În plus față de Ford Motor Credit Company, operațiunile Ford Europa includ Divizia Ford de Relații cu Clienții și 24 de unități de producție (16 deținute integral sau asocieri în participațiune consolidate și 8 asocieri în participațiune neconsolidate).

Primele autoturisme Ford au fost livrate în Europa în 1903, același an în care a fost fondată Ford Motor Company. Producția europeană a început în 1911.

7 comentarii

Ioan Gura de Argint 22 mai 2018 - 12:53

Ce model va fi? Are cineva vreo banuiala? Fiesta ar fi super sa se produca!

Reply
Adrian Mitrea 22 mai 2018 - 12:59

Salut! Nu va fi Fiesta. Modelul Fiesta este negociat cu sindicatele germane să rămână acolo. Altfel fac nemții grevă cum n-a văzut industria auto din România vreodată.

E o decizie de politică Ford, politică Europeană, politică sindicală.

Cel mai probabil va fi un SUV care să umple locul dintre EcoSport și Kuga. În vreo 8-12 luni aflăm și asta, oficial.

Reply
Adrian M 22 mai 2018 - 13:36

Dupa cate am inteles Ford nu va participa la salonul din aceasta toamna de la Paris.

Reply
Gherea 22 mai 2018 - 14:21

Acum 2-3 luni a fost un conflic de munca la Ford. S-a oprit productia un timp. Au iesit angajatii instrada. Angajatorul nu vroia sa plateasca contributiile pentru angajat. Iar acum vrea sa investeasca 200 mil USD si sa creeze 1500 locuri de munca???
Nu cred ca se va intimpla. Vanzarile pe piata europeana au inceput sa scada de citeva luni.
Sa vedem.

Din pacate, chiar da vor investi, salariile nu vor creste.
Este nevoie de investitii mult mai mari pentru a vedea o crestere salariile.
Iar in acel moment, firmele nu vor mai investi.

Reply
nic 22 mai 2018 - 16:28

„Investiția demonstrează încrederea companiei Ford în angajamentele asumate de Guvernul României pentru a îmbunătăți infrastructura”, se arată într-un comunicat de presă al Ford România.

ce glumeti sunt astia de la Ford…

Reply
Stefanescu Aurel 8 iulie 2018 - 10:53

am lucrat la Ford si am o parere ff proasta despre aceasta fabrica , sclavie e putin spus , nu recomand nici macar dusmanilor

Reply
Adrian Mitrea 9 iulie 2018 - 12:13

Și acum unde lucrați?
Poate vor și alți sclavi să se elibereze ca dvs.

Reply

Lasa un comentariu