Acasa Siguranta Auto VIDEO: Cele mai sigure mașini din 2017, pe categorii

VIDEO: Cele mai sigure mașini din 2017, pe categorii

de Adrian Mitrea

Euro NCAP Best in Class 2017 (sursa – Euro NCAP)

Euro NCAP a dat publicității cele mai sigure mașini din fiecare clasă testate în 2017. În total șase mașini care au obținut 5 stele din 5 posibile la testele de siguranță europene. Acestea sunt Volkswagen Arteon, Volvo XC60, Volkswagen T-Roc, Volkswagen Polo, Opel/Vauxhall Crossland X, Subaru XV și Subaru Impreza.

Volkswagen Arteon

Volvo XC60

Volkswagen T-Roc

Volkswagen Polo

Opel Crossland X

Subaru XV

Subaru Impreza


Împărțirea pe categorii realizată de Euro NCAP trebuie privită circumspect pentru că nu reflectă perfect împărțirea tradițională pe clase. Dacă Volvo XC60 este Large-Off Road, atunci Volvo XC90 ce mai este? Dacă Volkswagen T-Roc este Small Off-Road, atunci Suzuki Ignis ce mai este? Dacă Volkswagen Polo este Supermini, atunci Volkswagen up! ce mai este? Dacă Opel Crossland X este Small MPV, atunci Ford B-MAX ce mai este? Și la Subaru XV și Subaru Impreza sunt probleme de categorisire, ambele fiind prezentate ca Small Family Car, in esență ele fiind niște hatchback-uri compacte (segment C), dintre care versiunea XV are aspect de SUV.


Euro NCAP estimează că peste 78.000 de vieți au fost salvate din 1997 și până în prezent. În tot acest interval au fost distruse în scop experimental peste 1.800 de mașini, teste ce au presupus costuri de 160 milioane euro în 20 de ani (fară a include costul mașinilor).

Pe site-ul Euro NCAP sunt circa 630 de mașini evaluate din punctul de vedere al sigurantei rutiere. Diferența dintre numărul total de mașini distruse (1.800) și numărul de rezultate (630) rezidă din faptul că mașinile sunt supuse la două teste de impact lateral și, mai nou, la două teste de impact frontal, unul defazat cu obstacol deformabil (simularea impactului cu o altă mașină) și unul frontal cu obstacol nedeformabil (zid). Cu alte cuvinte, inițial se folosea o singură mașină pentru un test, acum sunt folosite (distruse) patru mașini pentru un rezultat elocvent.

Un calcul simplu, din datele de până aici, arată ca s-a cheltuit puțin peste 2.000 euro pentru salvarea unei vieți (160 milioane euro / 78.000 vieți = 2.051 euro).

La 20 de ani de la înființarea Euro NCAP 9 din 10 mașini comercializate în Europa sunt testate de Euro NCAP, clienții putând evalua obiectiv și siguranța mașinilor pe care le au pe lista de cumpărături.

Primele rezultate Euro NCAP au fost anunțate în data de 4 februarie 1997. In testele de la acea vreme, Rover 100 obținea o singură stea (din 5), iar Fiat Punto, Nissan Micra, Opel Corsa și Renault Clio aveau 2 stele din 5. În prezent majoritatea mașinilor obțin 4 sau 5 stele la testele Euro NCAP, mai sunt și unele cu trei stele și foarte rar mașini cu 2 stele.

3 comentarii

Alexandru Munteanu 11 ianuarie 2018 - 12:03

Personal, am spus-o și pe alte site-uri, mi se pare că Opel Crossland X chiar are alură de MPV înălțat și nu de SUV. Apoi, din ce bag seamă, clasificările astea gen ”Small Familiy Car” pentru clasa compactă (C) sau ”Supermini” pentru clasa mică (B) le-am văzut la americani și chiar la britanici urmărind canalele lor dedicate automobilelor. Dar da, dacă supermini e clasa B, cum numesc clasa mini (A) din care fac parte Mini, Fiat 500, VW Up!, Kia Picanto, Peugeot 107, Citroen C1, Toyota Aygo și alte mogâldețe?

Reply
pehash 11 ianuarie 2018 - 14:41

Clasa A este „city car”. In umila mea opinie, Ar trebui sa existe o zona centrala a orasului in care sa nu ai voie sa parchezi pe (in parcari publice) decat Clasa A si de circulat sa nu poti circula gratuit decat cu Clasele A si B. Restul taxe si restrictii..
Asa creste un pic si siguranta in trafic. E diferenta mare la impact daca te loveste o tona de fier sau doua..

Reply
David Aurelian 12 ianuarie 2018 - 02:51

Aș fi foarte curios cine chiar crede că VW Polo este o mașină cu siguranță de 5 stele. Probabil tot aceia care credeau în Clean Diesel de la VW…

Reply

Lasa un comentariu