Acasa Piata Auto Mașini ale Volkswagen, BMW și Audi, cele mai verificate în România, în vederea cumpărării

Mașini ale Volkswagen, BMW și Audi, cele mai verificate în România, în vederea cumpărării

de Adrian Mitrea

(sursa – autoDNA.ro)

Mașini ale mărcilor Volkswagen, BMW și Audi sunt cele mai verificate de clienții de automobile second hand din România, în vederea achiziției, arată datele autoDNA.ro, platformă de verificare online a istoricului autovehiculelor. Datele mai arată că mai puțin de 10% din totalul mașinilor rulate comercializate în România, în 2017, au avut istoricul verificat, restul de 90% fiind cumpărate „pe încredere”, doar în baza informațiilor furnizate de vânzător, spune Răzvan Pavel, managing partner autoDNA.ro, într-un comunicat de presă.

„La nivel de 2017 am avut mai mult de 550.000 de mașini la mâna a doua aduse în România din alte țări, dar și peste 500.000 de reînmatriculări ale mașinilor aflate deja în țară. Dintre toate aceste tranzacții cu mașini rulate mai puțin de 100.000 de automobile sunt verificate profesionist în vreun fel, online sau fizic, în vederea achiziției”, estimează Răzvan Pavel, managing partner autoDNA.ro – platformă de verificare online a istoricului mașinilor aflată de zece ani pe piața internațională și de peste doi ani reprezentată și în România.

Răzvan Pavel este inginer auto și are o experiență de trei ani în cadrul Registrului Auto Român (RAR), făcând parte din echipa care a implementat sistemul de Inspecții Tehnice Periodice (ITP) sub umbrela RAR la preluarea acestei activități de la Ministerul Transporturilor. De asemenea, Răzvan Pavel a lucrat 12 ani în poziții de top management la companii de asigurare precum Allianz și Groupama și are peste 6 ani de experiență în brokeraj de asigurări online, fiind omul care a convins eMAG să vândă asigurări auto.

Mașinile rulate pot fi verificate în patru moduri: online (istoric daune și kilometri), reprezentanțe (istoric service), ateliere service independente și mecanici independenți care se deplasează unde se află mașina vizată de client.

„Cele patru metode de verificare sunt complementare pentru că nicio metodă nu poate furniza momentan date 100% complete despre istoricul mașinilor rulate, însă cresc enorm gradul de transparență și ajută clienții de automobile rulate să evite țepele atât de des întâlnite în piața auto. Fiecare metodă de verificare are specificul ei, iar verificarea online este de departe cea mai accesibilă și cea mai rapidă”, spune Răzvan Pavel.

Din totalul verificărilor efectuate pe autoDNA.ro, anul trecut, platforma a avut informații despre date tehnice, istoric de furt și lista dotărilor din fabrică pentru aproape toate mașinile, precum și date despre istoric (avarii sau kilometri) în mai mult de 50% din cazuri.

Comerțul cu mașini rulate a devenit sălbatic în 2017, pe fondul dorinței clienților din România de a avea o mașină, dar și pentru că acest lucru a fost mai accesibil ca niciodată, prin dispariția timbrului de mediu, după cum arată următoarele cifre (date DRPCIV și estimări autoDNA.ro):

  • A) Piața mașinilor aduse din alte țări a crescut cu peste 85% în 2017, la circa 550.000 unități.
  • B) Numărul de tranzacții cu mașini deja înmatriculate în România s-a dublat (+100%) în 2017, la circa 500.000 cazuri.

„Sute de mii de clienți sar peste verificarea profesionistă a mașinii, crescându-și șansele de a plăti sume mari pentru o mașină care este altceva decât ceea ce pare”, explică Răzvan Pavel.

Cu o piață auto second hand totală situată la peste un milion de tranzacții, și luând în calcul numărul foarte restrâns al verificărilor, autoDNA.ro estimează că cel mult 10% din totalul mașinilor rulate din România sunt verificate profesionist în vederea achiziției, restul de 90% fiind cumpărate pe încredere, doar în baza informațiilor furnizate de vânzător.

„În fața unei piețe foarte puțin transparente clienții cei mai puțin informați sunt victime sigure pentru vânzătorii neonești și sunt păcăliți nu o dată, ci de trei ori! 1. Cumpără mașini despre care nu știu mare lucru. 2. Plătesc mai mult decât face în realitate mașina respectivă. 3. Au costuri mari de exploatare. Riscul nu este doar al cumpărătorilor, ci și al finanțatorilor – companiile care finanțează achiziția de mașini rulate prin instrumente ca leasing-ul auto sau creditul auto”, explică Răzvan Pavel.

Cele mai verificate mașini din punctul de vedere al istoricului de daune și kilometri, pe autoDNA.ro aparțin mărcii Volkswagen. Aceasta este și cea mai tranzacționată marcă pe piața second hand de import. Pe de altă parte, mașini ale mărcilor Dacia, Renault, Peugeot și Citroen sunt foarte puțin verificate, deși au o pondere importantă în vânzări. Iată situația pe mărci:

  • Volkswagen. Modelele Passat și Golf reprezintă, împreună, peste 60% din totalul mașinilor Volkswagen verificate pe autoDNA.ro, urmate la mare distanță de Tiguan.
  • BMW. Cele mai verificate sunt BMW Seria 3 și BMW Seria 5, reprezentând împreună peste 50% din totalul mașinilor BMW verificate pe autoDNA.ro. SUV-ul BMW X3 se află pe poziția a treia.
  • Audi. Modelele A4 și A6 reprezintă peste 60% din totalul mașinilor Audi verificate, urmate de Q5.
  • Ford. Focus și Mondeo reprezintă peste 70% din mașinile Ford verificate pe autoDNA.ro în vederea achiziției, iar pe locul al treilea, la mare distanță, se află modelul Fiesta.
  • Opel. Un singur model, Astra, reprezintă peste 50% din totalul mașinilor Opel verificate pe autoDNA.ro, urmat de Insignia și de Corsa.

„Este îngrijorător faptul că mașini Renault, Dacia, SEAT, Fiat, Pegeot, Citroen, Toyota și Land Rover sunt verificate într-un procent foarte mic raportat la numărul total de tranzacții din piață și în comparație cu numărul de verificări realizate pentru mașini ale altor mărci. Spre exemplu, doar 1% dintre clienții de mașini Dacia rulate le verifică istoricul online. Sunt verificate online de șase ori mai multe mașini Mercedes-Benz decât Dacia”, spune Răzvan Pavel.

Pe categorii de vechime, verificările de istoric pe autoDNA.ro, la nivel de 2017, arată că:

  • Aproximativ 50% dintre mașinile verificate au între 6 și 10 ani vechime.
  • Mașinile de până în 6 ani vechime reprezintă puțin peste 25% din totalul verificărilor.
  • Mai puțin de 5% dintre mașinile verificate au avut peste 15 ani vechime.

Așadar, clienții din România au verificat inclusiv istoricul unor mașini foarte noi, iar pentru mașinile mai vechi de 10 ani interesul clienților de a le verifica este evident mai scăzut. Cu cât mașinile sunt mai vechi și mai ieftine, cu atât clienții preferă să le cumperă fără să le mai verifice istoricul. Majoritatea mașinilor mai vechi de 10 ani sunt cumpărate fără să fie verificate profesionist.

Pe măsură ce publicul a aflat de posibilitatea de a verifica istoricul mașinilor pe autoDNA.ro, în ceea ce privește daunele și kilometri, piața verificărilor auto online a crescut semnificativ de la o lună la alta în 2017, media fiind de peste 100 de rapoarte de verificare emise zilnic.


Platforma de verificare online a istoricului mașinilor autoDNA.ro activează pe piața din România din 2015, sub formă de franciză, avându-și sediul central în Polonia. În cei peste 10 ani de activitate la nivel internațional, autoDNA este, probabil, cel mai important furnizor din Europa pentru date despre istoricul automobilelor.

Datele despre istoricul autovehiculelor rulate sunt achiziționate și actualizate permanent, cu informații de la companii de asigurări sau asociații ale acestora, firme de leasing operațional, registre auto naționale, evaluatori auto independenți și din anunțuri de vânzare, scopul fiind acela de a asigura cumpărătorilor un istoric cât mai complet și cât mai transparent cu putință.

Platforma autoDNA.ro furnizează, contra-cost, rapoarte despre autoturisme care au fost înmatriculate în Europa, indiferent de anul de fabricație, marcă sau model. Datele furnizate depind de fiecare serie de șasiu în parte și, drept urmare, înainte de achiziția unui raport despre o anumită serie de șasiu, este afișat un rezumat al datelor disponibile. Utilizatorul vede, așadar, ce date poate cumpăra despre mașina respectivă înainte de a face plata cu cardul direct în site.

Lasa un comentariu