Acasa Siguranta Auto VIDEO: Viața unui copil neatent, salvată la limită de un camion modern și de șoferul său profesionist

VIDEO: Viața unui copil neatent, salvată la limită de un camion modern și de șoferul său profesionist

de Adrian Mitrea

Autotren Volvo FH16 (sursa – hiveminer.com)

Viața unui copil neatent este salvată la limită de un camion modern și de soferul său profesionist, fiind astfel evitat un accident rutier cumplit și stupid. Din acest clip învățăm cât de importantă este educația copiilor și supravegherea lor de către părinți, precum și cât de eficiente pot fi frânele unui camion modern, în cazul în care la volan se află un șofer cu viziune și prezență de spirit. Cel mai probabil și sistemul de frânare automată al autotrenului a intervenit în această situație, ajutând astfel șoferul să oprească la timp și să evite o tragedie.

Din clip se vede din prima ce merge prost în situația dată:

  • Un copil neatent/needucat care traversează prin loc nepermis.
  • Niște adulți (părinți, însoțitori, nu contează…) neatenți/neglijenți.
  • Vizibilitate proastă pentru toată lumea, din cauza autobuzului oprit în stație.

Dar, în egală măsură, se vede și care au fost factorii care au dus la evitarea unei tragedii:

  • Șoferul din vehiculul din care se filmează are prezență de spirit și acționează imediat, cum poate, pentru a preveni atât copilul, cât și șoferul autocamionului de pe contrasens. Faptul că acționează claxonul din timp îi pune pe toți în alertă – lucru esențial pentru reacții rapide.
  • Starea tehnică foarte bună a autotrenului Volvo (probabil un FH16 750), coroborată cu sisteme moderne de siguranță și asistență a șoferului.
  • Viteza de reacție și profesionalismul șoferului din Volvo.
  • Inspirația copilului de a fugi în aceeași direcție cu autocamionul în fața căruia a ieșit.

Oricare dintre acești factori favorabili ar fi lipsit, incidentul ar fi devenit accident soldat cel puțin cu vătămare corporală serioasă.

Probabil toți cei implicați în acest incident și-au învățat lecția, iar nouă nu ne rămâne decât să învățăm și noi ceva din asta!

6 comentarii

MariusCC 13 noiembrie 2017 - 16:56

Ai uitat inca un factor critic care a dus la evitarea accidentului:
– soferul autotrenului rosu merge cu viteza legala sau sub.
20 km in plus insemnau cativa metri in plus la franare iar copilul ajungea sub roti.
In Romania am vazut de nenumarate ori camioane/autotrenuri trecand cu +20km/ora peste viteza legala prin localitate (stiu sigur ca aveau mai mult pentru ca eu merg undeva cu <20km/ora peste viteza legala, iar ei ma depaseau lejer)

Reply
gigi 13 noiembrie 2017 - 17:21

Intr-adevar. La ei pana si soferul de tir este educat, respecta regulile si VIATA.,

Reply
xduytdu 13 noiembrie 2017 - 19:16

La noi e o adevarata cultura a nerespectarii vitezei legale: ne dam flashuri cand vedem radarul, claxoane pentru aia care merg ‘prea incet’, injuram politia etc. Si eu mai merg cu +10 spre +15 prin localitat, dar majoritatea masinilor ma depasesc, iar uneori chiar am impresia ca stau pe loc la cum e traficul pe langa mine.
Dincolo de riscul de accidente, este certitudinea disconfortului celor din localitatile prin care se circula cu 70-80-90. Ca sa nu mai vorbim de cazanele de care sint pline soselele…

Reply
Alin 13 noiembrie 2017 - 20:11

Dacă era in România, nu avea copilul nici o șansa ….la noi camioanele, nu frânează, unul din motive fiind ca șoferii nu își asigura marfa, apoi ca nu prea au cu ce…!! ISTCR e cu ochii după șpăgi, nu după starea camioanelor, după arimarea mărfurilor !!..
Nu cred ca s-a dat in România amenda pt arimarea mărfurilor !!

Reply
vasile ioan 14 noiembrie 2017 - 00:25

hmm, nu stiu ce sa zic.
videoclipul pare „aranjat” un pic, nu mult.
daca va uitati atent, la secunda 26 se vede autotrenul venind (prin fata autobuzului il puteti distinge cu usurinta). acuma distanta aia care este pana intr-o suta de metri, (dar maximum, ca sa nu zicem 60-70 de m) e parcursa in 10 secunde? adica 10 m pe secunda asta inseamna 36 km pe ora.
la viteza aia soferul trebuie sa fie adormit sau sa nu aiba frane sa nu poata opri in aia 10-15 m din momentul in care a observat copilul.
zic si eu dupa ce am vizionat de vreo zece ori clipul…..ca viteza cu care vine autotrenul inainte de a intra in planul secund al autobuzului – adica „ascuns” de acesta, pare cu mult mai mare incat nu justifica disparitia aia de 10 secunde.
mie in intervalul ala mi se pare ca l-au rapit extraterestrii si a aparut exact cand a fugit copilul.

Reply
Dan 17 noiembrie 2017 - 10:40

Da, am urmarit si eu clipul de mai multe ori. Inainte de orice analiza tehnica, trebuie luat in calcul coeficientul de sansa care a contribuit ca accidentul sa nu se intample. As pune pe primul plan inspiratia copilului de a o lua la fuga pe directia de deplasare a masinii. Daca nu facea acest lucru, era evident lovit serios. In ce priveste reactia soferului si eficacitatea franelor, au fost exemplare. Revenind la detaliile tehnice, eu cred ca viteza nu a fost mai mare de 50km/h. Se vede ca din clipa in care TIR-ul s-a aplecat de bot (momentul cand au inceput sa actioneze franele), masina a mai pacurs cca. 12-14m. E o apreciere bazata pe lungimea TIR-ului (in mod normal 18-19m.) si pe lungimea aproximativa a parapetului de protectie de pe marginea drumului. Luand in considerare si cele spuse aici de altcineva (cu dubii asupra veridicitatii filmarii), cred ca atunci cand TIR-ul apare in imagine, in plan indepartat, se afla la cel putin 120m. de autobuz. Si atunci cele noua secunde inseamna cam 45km./h. Dar, fireste, astea sunt doar supozitii, ce este cert, sunt franele exceptionale si reactia perfecta a soferului.

Reply

Lasa un comentariu