Acasa Citroen VIDEO: Siguranta de 5 stele pentru C3 Aircross, T-Roc, Karoq, Arona, Polo, XC60, Crossland X si Eclipse Cross

VIDEO: Siguranta de 5 stele pentru C3 Aircross, T-Roc, Karoq, Arona, Polo, XC60, Crossland X si Eclipse Cross

de Adrian Mitrea

Opt noi modele de masini au fost testate de Euro NCAP – organismul european independent de certificare a sigurantei automobilelor. Toate cele opt masini ale caror rezultate au fost anuntate in aceasta transa au 5 stele din 5 posibile: Citroen C3 Aircross, Volkswagen T-Roc, Skoda Karoq, SEAT Arona, Volkswagen Polo, Volvo XC60, Opel Crossland X si Mitsubishi Eclipse Cross. Iata cum s-a comportat fiecare model in parte la testele de impact.

Citroen C3 Aircross Euro NCAP

Volkswagen T-Roc Euro NCAP

Skoda Karoq Euro NCAP

SEAT Arona Euro NCAP

Volkswagen Polo Euro NCAP

Volvo XC60 Euro NCAP

Opel Crossland X Euro NCAP

Mitsubishi Eclipse Cross Euro NCAP


Euro NCAP estimeaza ca 78.000 de vieti au fost salvate din 1997 si pana in prezent. In tot acest interval au fost distruse in scop experimental 1.800 de masini, teste ce au presupus costuri de 160 milioane euro in 20 de ani (fara a include costul masinilor).

Pe site-ul Euro NCAP sunt circa 630 de masini evaluate din punctul de vedere al sigurantei rutiere. Diferenta dintre numarul total de masini distruse (1.800) si numarul de rezultate (630) rezida din faptul ca masinile sunt supuse si unui test de impact lateral si, mai nou, la doua teste de impact frontal, unul defazat cu obstacol deformabil (simularea impactului cu o alta masina) si unul frontal cu obstacol nedeformabil (zid). Cu alte cuvinte, initial se folosea o singura masina pentru un test, acum sunt folosite (distruse) trei masini pentru un rezultat elocvent.

Un calcul simplu, din datele de pana aici, arata ca s-a cheltuit putin peste 2.000 euro pentru salvarea unei vieti (160 milioane euro / 78.000 vieti = 2.051 euro).

La 20 de ani de la infiintarea Euro NCAP 9 din 10 masini comercializate in Europa sunt testate de Euro NCAP, clientii putand evalua obiectiv si siguranta masinilor pe care le au pe lista de cumparaturi.

Primele rezultate Euro NCAP au fost anuntate in data de 4 februarie 1997. In testele de la acea vreme, Rover 100 obtinea o singura stea (din 5), iar Fiat Punto, Nissan Micra, Opel Corsa si Renault Clio aveau 2 stele din 5. In prezent majoritatea masinilor obtin patru sau cinci stele la testele Euro NCAP, mai sunt si unele cu trei stele si foarte rar masini cu doua stele.

2 comentarii

pehash 8 noiembrie 2017 - 14:03

160 mil euro in 20 de ani raportat la cate miliarde de euro venituri?
Cred ca e mai realist sa raportam acesti bani in procente din pretul masinilor, pentru ca in realitate costul este suportat de consumatorul final. 2000 de euro poate sa para prea mult dar cand realizezi ca platesti doar 0.1% din pretul masinii pentru testele care iti garanteaza ca scapi cu viata dintr-un accident, parca nu mai e asa mult.. 🙂

Reply
Cristian Constantin 10 noiembrie 2017 - 09:36

la noi pe drumuri se ciocnesc masinile fata in fata.
la europeni in laborator masina se duce in perete.
rip inteligenta

Reply

Lasa un comentariu