Acasa Curiozitati VIDEO: Cine este George Hotz, hacker-ul care vrea sa faca orice masina autonoma, cu 1.000 dolari

VIDEO: Cine este George Hotz, hacker-ul care vrea sa faca orice masina autonoma, cu 1.000 dolari

de Adrian Mitrea

George Hotz, 28 de ani, cunoscut din 2007 drept hacker-ul de iPhone, este fondatorul Comma.ai, o companie relativ noua care isi propune sa faca autonoma orice masina fabricata dupa 1996, totul la un cost de sub 1.000 dolari. George Hotz a avut si dispute cu Elon Musk, fondatorul Tesla Motors, spunand ca poate face un sistem video de analiza a traficului de unul singur, in 3 luni, care sa fie chiar mai bun decat ceea ce exista acum pe masinile Tesla si care sa coste infinit mai putin.

Hacker-ul american, cunoscut pe internet ca geohot, este nascut in New Jersey, SUA, in 2 octombrie 1989. El a devenit cunoscut pe internet la 17 ani, cand in 2007 a ”spart” un telefon Apple iPhone astfel incat el sa poata fi utilizat in orice retea, nu doar in AT&T, asa cum isi doreau firma de telecomunatii si Apple.

Dar George Hotz a vrut sa fie mai mult decat un hacker de iPhone, astfel ca si-a indreptat atentia catre inteligenta artificiala si a fondat mai tarziu compania Comma.ai in acest sens. In aprilie 2016 Comma.ai primea o investitie de 3,1 milioane dolari din prin Andreessen Horowitz.

Spre deosebire de marile companii, Comma.ai si George Hotz cred in puterea de procesare a telefoanelor mobile si se bazeaza pe acestea pentru a face accesibila tehnologia pentru conducere autonoma. Spre deosebire de viziunea unor companii precum Tesla, Daimler, BMW, etc…, George Hotz spune ca aproape orice masina poate fi autonoma, astfel nemaifiind neaparat necesara inlocuirea intregului parc auto pentru a avea masini autonome pe strazi. Asadar, viziunea lui George Hotz este mai realista si mult mai putin costisitoare.

Sigur ca se pune problema ”cine raspunde in caz de accident”, iar asa cum arata lucrurile acum nu exista un raspuns. George Hotz spune ca tehnologia Comma.ai este open source, deci oricine poate lucra pe infrastructura lor pentru a dezvolta suplimentar functiile de conducere autonoma. In locul unui cadru foarte bine reglementat, Hotz crede mai degraba in libertate si creativitate, mai ales in acest punct, cand nimeni nu stie exact cum sa dea o directie sustenabila condusului autonom.

Iata, mai jos, cateva dintre cele mai relevante interviuri si discursuri ale lui George Hotz – un nume de care cu siguranta vom mai auzi pe masura ce masinile autonome capata mai multa tractiune.

6 comentarii

CezarN 6 noiembrie 2017 - 11:40

EI, daca am avea si noi asemenea Hotz-i ! :)))

Reply
gab 6 noiembrie 2017 - 14:13

Baiatul este un inconsient care dezinformeaza prin omisiune.
Probabilitatea ca telefoanele sau consolele sa puna in pericol viata utilizatorilor este foarte mica in comparatie cu un autoturism (si acolo sunt situatii in care bateria poate exploda). Sa faci „hacking” pe sistemele de siguranta ale unei masini este deja prea mult – pui in pericol si pe ceilalti participanti la trafic.

Un producator de autoturisme este obligat sa-si asume responsabilitatea in cazul unor accidente cauzate de defecte la sistemele de siguranta ale masinii.
Ce face George Hotz – transfera aceasta responsabilitate unor naivi care instaleaza sistemele de la comma.ia pe propriile masini (cum face si Tesla prin marketing), Prin instalarea acestor sisteme se anuleaza practic atat garantia la aceste sisteme cat si repsonsabilitatea producatorului masinii.

Vezi in ultimul clip cu cata nonsalanta trateaza acel „bug” aparut in timpul interviului luat in masina la „drive-test”.

Reply
Dragos 6 noiembrie 2017 - 14:59

Exact asta-i problema mare: responsabilitatea in caz de accident. Sunt doua mari trenduri pt a obtine autorizatia de a pune o masina pe strada, indiferent daca e autonoma sau nu. 1. European(German) style: arati documentatie si teste ca masina e ok si atunci primesti autorizatia. Daca se intampla ceva nasol, se fac investigatii mai detaliate si se stabileste vinovatul care trebuie sa plateasca. In Germania conform legii totdeauna vinovatul este o persoana fizica si nu o firma. Deci inchisoare in caz de decese. 2. American style: semnezi o declaratie pe proprie raspundere cum ca masina e in regula. Primesti autorizatia de rulat masina pe strada, dar primesti si atentionarea ca in caz de ceva raspunzi legal si financiar. Si ar mai fi 3. China style in care masinile ies pe strada atata timp cat isi platesc taxele la stat.
Acu’…masinile autonome sunt cu cel mai mare impact cand vine vorba de standardele de safety(ISO 26262). Si conform standard-ului ala nu treci auditul si patalamaua daca folosesti componente HW (ce e foloseste prin telefoane, tablete, PC-uri) care dupa vreo 2-3 ani dau coltu’ sau isi dau reset tot la 1ora intr-un mediu nociv cum e cel automotive; daca umbli cu code open source fara sa ai documentat si testat fiecare argument de la nivel de architectura pana la linie de cod sau tranzistoare puse pe placa; si aditional fata de functiile care te astepti sa iti conduca masina, gramada de mecanisme auxiliare HW sau SW care sa-ti tina sistememele pe linia de plutire cand iti crapa CPU-urile, memoriiile, sursele de alimentare etc. ca ai vreun scurt prin masina sau te lovesc radiatii din furtuna solara(fara gluma).
Una e sa faci o demonstratie care iti fura ochii – „wow, ce masina desteapta”.
Alta e sa rulezi niste zeci-sute de mii de kilometrii (milioane cand te gandesti insumat pt o flota) si sa te trezesti ca un anumit procent din masini isi dau reset cand ruleaza cu ceva viteza pe sosea fara ca a avea nic un bug in SW. Mda… si mai partea de security impotriva hackerilor.

Reply
Chris 6 noiembrie 2017 - 20:25

Si mai exista romanian style in care caii stiu drumul spre casa singuri chiar si atunci cand „soferul” e mort de beat in caruta. Merge fara autorizatie, fara sa tii mainile pe volan, fara tehnologie care sa se defecteze si fara semnalizare. Respecta si cele mai stricte norme de poluare, doar mai patinezi cateodata in ea daca ai noroc, si nu e cu tractiune integrala ci cu tractiune balegoasa. Ce altii se chinuie sa inventeze acuma noi aveam demult. 🙂

Never take life seriously. Nobody gets out alive anyway.

Reply
C P 9 noiembrie 2017 - 14:58

Zic doar atat: Nici macar Budisteanu al nostru, care are cap mai bun decat Hotz, nu a dus pana la capat un astfel de proiect.

Reply
C P 23 octombrie 2018 - 10:42

Au trecut cele 3 luni. A trecut chiar un an. Unde e realizarea mult promisa? La anu si la multi ani!

Reply

Lasa un comentariu