Acasa Renault VIDEO: Conceptul Renault Symbioz ne da indicii despre automobilul electric, autonom si conectat al anului 2030

VIDEO: Conceptul Renault Symbioz ne da indicii despre automobilul electric, autonom si conectat al anului 2030

de Adrian Mitrea

Renault are la Salonul Auto de la Frankfurt (12-24 septembrie) conceptul Renault Symbioz, un exercitiu excentric de imaginatie despre cum ar putea arata realitatea anului 2030. Masina este electrica si autonoma, dar lucrul cu adevarat special este ca poate fi integrata cu locuinta si adusa, la propriu, in sufragerie. In caz de pana de curent ar putea fi folosita pe post de sursa de energie electrica pentru mai multe zile.

Conceptul are 4,7 metri lungime, doua motoare electrice, baterii de 72 kWh si posibilitatea de a se incarca pana la 80% in numai 20 de minute. Autonomia este de 500 km.

Prin aceste date Renault transmiste mesajul ca doreste sa ramana una dintre cele mai de succes marci in ceea ce priveste mobilitatea electrica si ca este gata sa creeze masini electrice cu baterii de capacitate mai mare si cu timpi de incarcare mai redusi. In acest moment Renault are pe piata europeana cel mai bine vandut automobil electric, Renault Zoe, oferit din acest an si cu autonomie de pana la 400 km NEDC (circa 300 km real).

Lucrul iesit din comun in privinta lui Symbioz tine de posibilitatea de a-l integra in interiorul casei. Masina poate fi folosita pe post de birou, pe post de statie de jocuri sau de sistem audio la o petrecere. Scaunele pot fi mutate si rabatate in mai multe moduri, astfel incat masina, cand este in casa, poate fi folosita ca mini-sala de sedinta sau precum o camera mica, dar stilata, pentru relaxare.

O platforma speciala poate ridica masina pe terasa de la primul etaj, iar daca se ia curentul masina poate functiona pe post de generator pentru intreaga locuinta.

Un nou concept demonstrativ (demo car) pe aceasta tema va fi prezentat de Renault in 2023, insa grupul auto francez spune ca Symbioz este un exercitiu de imaginatie despre cum am putea sa integram casa si masina in 2030 cand, cel putin teoretic, ar trebui sa avem pe sosele si masini complet autonome.

Evident ca acest concept este departe de realitate, insa Renault vrea sa arata ca designul unei masini nu mai trebuie privit izolat fata de ecosistemul din jur. Din masina vor putea fi controlate diverse sisteme din casa, iar masina poate imprumuta diverse trasaturi ale casei, din moment ce va deveni autonoma si vom sta in ea, insa nu o vom mai conduce, ci am putea face diverse alte lucruri, iar interiorul trebuie sa fie mult diferit de masinile de azi.

5 comentarii

hazard 19 septembrie 2017 - 16:12

2030 e aproape, nu aveti ceva pentru 2200?

Reply
Iuliu 19 septembrie 2017 - 19:52

2030 e mai aproape decat crezi. ar fi bine sa incetam sa incepem sa gandim mai mult pe termen lung si mai putin pe termen scurt, precum gainile

Reply
gerula 20 septembrie 2017 - 20:08

eu stau la etajul 9, chiar o pot aduce in sufragerie? super, nu mai trebuie sa caut parcare…

Reply
Stefan 20 septembrie 2017 - 21:48

Conceptele sunt vise umede ale designerilor.
Pana una alta avem variante reale, in vanzare: Nissan Leaf 2017 si Tesla Model 3.
Dar voi continuati linistiti cu concepte electrice despre 2030 in timp ce o ardeti pe motorina si benzina.

Reply
Adrian Mitrea 20 septembrie 2017 - 21:52

Sa fim corecti, variantele reale sunt acestea: Renault Zoe, Nissan Leaf, BMW i3, Volkswagen e-up!, Volkswagen e-Golf, Mitsubishi i-MiEV.
Tesla Model 3 mai sta o tura, pana prin 2019, cand va ajunge in Europa. In plus, sunt sanse mari sa nu se comercializeze oficial in Romania nici la momentul respectiv.

Reply

Lasa un comentariu