Acasa General Motors Scandalul emisiilor se extinde si la General Motors care a fost data in judecata pentru ca ar fi instalat soft-uri ilegale pe 700.000 de masini

Scandalul emisiilor se extinde si la General Motors care a fost data in judecata pentru ca ar fi instalat soft-uri ilegale pe 700.000 de masini

de Vlad Barza

Dupa Volkswagen si Fiat-Chrysler, un alt nume mare al industriei auto este legat de uriasul scandal Dieselgate. In SUA a fost depusa o plangere in legatura cu 700.000 de modele ale GM pe care s-ar fi instalat soft-uri care pacalesc testele de emisii, scrie AFP. Avocatii care au inaintat actiunea spun ca emisiile de NOx ale acestor masini sunt mai mari decat cele ale modelelor Volkswagen care au facut in 2015 obiectul uriasului scandal al emisiilor.

In plangerea depusa la US District Court for the Eastern District of Michigan compania este acuzata ca modele precum Chevrolet Silverado si GMC Sierra au, in realitate, emisii de NOx mult mai mari decat normele legale acceptate (intre 100% si 400% mai mult).

In plangere se spune ca, din dorinta de a avea vanzari mai mari si profit mai mare, GM a pus trei soft-uri pe motoarele diesel Duramax pentru ca acestea sa fie mai performante, insa in detrimentul normelor de emisii. Practic trisarea i-a permis GN sa treaca de testele de emisii fara probleme, chiar daca in condusul de zi cu zi motoarele erau mult mai poluante, insa si mai puternice decat ar fi fost daca erau prezente mijloacele tehnice menite sa mentina emisiile la nivelul legal.

Steve Berman, avocat la Hagens Berman, firma care-i reprezinta pe reclamanti, spune ca, in ciuda celor spuse de GM, testele de emisii arata faptul ca modele diesel in cauza au emisii de NOx mult mai mari decat modelele pe benzina. Avocatul spune ca GM a apelat la tactici ilegale pentru ca altfel nu putea comercializa aceste masini in SUA.

General Motors respinge acuzatiile, spune ca se va apara „viguros” si ca toate vehiculele sale respecta normele agentiei de mediu EPA.

Lasa un comentariu