Grupul german Bosch avea in Romania 4.800 de angajati la final de 2016 in tara si va incheia anul 2017 cu 10% mai multi, fiind bugetate investitii la unitatile de la Blaj si Cluj, a spus directorul pentru Romania, Mihai Boldijar. Intrebat daca Bosch poate deschide noi unitati de productie in tara, seful companiei a spus ca este „foarte probabil” fiindca Romania este extrem de bine vazuta in concernul german datorita produselor de calitate excelenta livrate. O decizie in acest sens nu a fost inca luata, dar ar putea veni un anunt in acest an. In Romania cea mai recenta fabrica deschisa de grupul german a fost in iunie 2013, la Blaj.
Bosch a avut anul trecut afaceri de 332 milioane euro in tara, in crestere cu 50% fata de 2015. Numarul de angajati a crescut cu 50%, pana la 4.800 de persoane. Pentru 2017 planurile sunt ca numarul de angajati sa creasca cu peste 10%. Grupul a facut anul trecut achizitii de componente in valoare de 150 milioane euro pe plan local.
Intrebat daca ar fi posibila deschiderea unei noi unitati de productie in tara, Mihai Boldijar, seful Bosch Romania, spune ca este „foarte probabil” si ca un anunt ar putea veni in cursul acestui an, insa pana in prezent nu s-a luat nicio decizie.
El spune insa ca Romania este foarte bine vazuta in cadrul grupului Bosch si se stie faptul ca livreaza produse si servicii la calitate excelenta. „Pozitia Romaniei in cadrul concernului este mult mai importanta, iar apetenta pentru investitii ulterioare este asigurata”.
Evident ca Romania va concura in cadrul concernului si cu tari din Europa Centrala si de Est in care Bosch are o prezenta importanta.
Compania a investit anul trecut 63 milioane euro in tara, in special pentru dezvoltarea productiei solutiilor de mobilitate si pentru activitatile de cercetare-dezvoltare. Anul trecut a fost marita capacitatea de productie a fabricii de la Blaj, unde in urmaatorii doi ani sunt planuite investitii suplimentare in construirea unui depozit nou si a unei cladiri de birouri. La Blaj se produc senzori si componente pentru grupul motopropulsor.
Tot anul trecut compania a investit in dezvoltarea unui laborator la centrul de inginerie de la Cluj unde acum sunt 170 de angajati in domenii precum sistemele de asistenta la condus, precursoarele conducerii automatizate. Grupul german are planuri de extindere in urmatorii doi ani.
Grupul Bosch are la Cluj o unitate de productie, un centru de dezvoltare care lucreaza si in domeniul masinilor autonome, iar la Blaj detine doua unitati de productie pentru tehnica liniara si una dedicata industriei auto, iar la Timisoara se gaseste un centru de comunicare.
La Bucuresti isi are sediul o societate de distributie de scule electrice, sisteme de incalzire, sisteme de securitate, siguranta si comunicatii, precum si de echipamente auto. Pe langa acestea, firma BSH Bosch und Siemens Hausgerate GmbH are o sucursala in Capitala.
Bosch are pe plan mondial 390.000 de angajati, adaugand 15.000 anul trecut. Afacerile totale au crescut cu 2,5 miliarde euro, spre 73,1 miliarde euro.