Acasa Industrie Cate automobile produce un angajat in Europa: 7 masini media in UE, 3 in Romania, 16 in Spania

Cate automobile produce un angajat in Europa: 7 masini media in UE, 3 in Romania, 16 in Spania

de Adrian Mitrea

Angajati BMW (sursa - BMW)

Circa 2,3 milioane europeni lucreaza direct in industria auto, iar fiecare angajat produce in medie 7,11 automobile/an in UE. Media in Romania este de 2,92 masini/an per angajat, iar liderul Uniunii este Spania, cu 16,48 masini/an per angajat, arata statisticile Asociatiei Constructorilor Auto din Europa (ACEA).

Din grafic se poate observa ca tari cu traditie in industria auto, precum, Germania si Italia, se afla sub media UE.

Pe de alta parte, in tari in care s-au construit fabrici auto noi, precum Slovenia, Slovacia si Spania, media numarului de masini produse anual de fiecare angajat este foarte ridicata.

Practic, in uzinele mai noi sau puternic modernizate – cel mai bun exemplu este Spania – un numar mic de angajati produc multe masini si pentru ca sunt ajutati de roboti. Pe de alta parte, mai putini oameni au locuri de munca in industria auto.

In tari precum Germania si Italia, unde sindicatele sunt puternice, numarul de masini produse per cap de angajat este sub media UE deoarece mereu a existat o lupta acerba intre a mentine multi oameni angajati in fabrici si a-i inlocui cu roboti.

Desi datele de mai sus au fost publicate in 2017, ele au ca referinta cifre de productie din 2013 (este cunoscuta dificultatea de culegere si interpretare a datelor in industria auto europeana – n.r.). Chiar si asa datele raman interesante si relevante pentru ca arata situatia productivitatii la un moment-dat.

Productie automobile pe cap de angajat in UE (sursa - ACEA)

Lasand la o parte numarul de masini produse anual, in medie, de un angajat in industria auto, Germania ramane liderul detasat al Europei cand vine vorba de numarul total de masini produse.

Germania este urmata la mare distanta de Spania, Marea Britanie si Franta, iar Romania se afla aproape de jumatatea clasamentului.

Productie auto absoluta in functie de tara la nivelul anului 2015 (sursa - ACEA)

Lasa un comentariu