Acasa Romania Si masinile relativ noi circula cu probleme in trafic, arata datele RAR

Si masinile relativ noi circula cu probleme in trafic, arata datele RAR

de Adrian Mitrea

Control RAR (sursa - RAR)

Registrul Auto Roman (RAR), impreuna cu Politia Rutiera, a verificat in trafic anul trecut 76.678 de masini, agentii tintind masinile susceptibile de a prezenta defectiuni. Din statisticile prezentate de RAR ies la iveala date foarte interesante: 28,24% dintre masinile mai noi de 3 ani, verificate in trafic, au prezentat diverse neconformitati.

RAR precizeaza foarte clar ca rezultatele controalelor desfasurate in trafic nu reflecta starea generala a parcului auto din Romania deoarece echipajele mixte RAR – Politie opresc pentru verificare doar acele vehicule care sunt susceptibile de a prezenta defectiuni.

Desi, teoretic, masinile noi n-ar trebui sa aiba probleme, exploatarea si intretinerea defectuoasa a acestor autovehicule face sa avem o statistica sumbra inclusiv pentru masinile noi. Iata ce spune RAR: „Procentajul de respingere in functie de vechime arata ca 60,54% dintre vehiculele mai vechi de 15 ani au prezentat diferite neconformitati, fata de 43,40% dintre cele cu varsta cuprinsa intre 6 si 8 ani sau 28,24% la cele mai noi de 3 ani”.

Daca la masinile vechi susceptibile de probleme procentajul de respingere la testele incognito este cumva putin surprinzator, procentajul de respingere pentru masinile noi este chiar uimitor. Practic, aceste masini au trecut de cel mult o Inspectie Tehnica Periodica (ITP) pana acum si deja prezinta neconformitati, chiar daca sunt mai noi de 3 ani.

Iata si alte date prezentate de RAR:

  • Aproape 5% (3.781 masini) dintre vehiculele verificate tehnic in trafic anul trecut de inspectorii Registrului Auto Roman prezentau pericol iminent de accidente. Masinile aveau defectiuni grave la sistemele de franare si directie, la punti si fuzete.
  • RAR a verificat anul trecut in trafic nu mai putin de 76.678 vehicule in toata tara. Dintre acestea, la aproximativ 50% s-a depistat cel putin o neconformitate tehnica.
  • Din punctul de vedere al sigurantei rutiere procentajul de respingere al vehiculelor neconforme a fost 37,42%.
  • In urma testarilor realizate, la 25,11% dintre autovehiculele verificate inspectorii RAR au constatat neconformitati legate de poluare.
  • Din totalul vehiculelor verificate, 2,65% au fost neconforme din punct de vedere al dovezii de efectuare a inspectiei tehnice periodice (dovada de efectuare a ITP expirata, dovezi de efectuare a ITP false).
  • Din totalul vehiculelor verificate in intreaga tara aproximativ 23,78% au fost mai vechi de 15 ani, 33,23% aveau intre 11 si 15 ani, iar 12,58% aveau intre  9 si 10 ani. Au fost oprite si vehicule mai noi: 5,38% aveau intre 1 si 3 ani si 25,03% intre 4 si 8 ani.

In urma controalelor mixte desfasurate in Bucuresti de catre Registrul Auto Roman si Politia Rutiera, pe parcursul anului 2016, au fost aplicate 27.275 sanctiuni, au fost retinute 688 permise de conducere si 20.684 de certificate de inmatriculare.

Lasa un comentariu