Acasa Siguranta Auto VIDEO: Euro NCAP aniverseaza 20 de ani. Cum se comporta la impact doua masini produse la doua decenii distanta una de alta

VIDEO: Euro NCAP aniverseaza 20 de ani. Cum se comporta la impact doua masini produse la doua decenii distanta una de alta

de Adrian Mitrea

(sursa - Euro NCAP)

Euro NCAP – organizatie de testare si certificare a sigurantei automobilelor in Europa – a implinit 20 de ani si, cu aceasta ocazie anunta ca circa 78.000 de vieti au fost salvate drept consecinta a existentei organizatiei. De asemenea, Euro NCAP ne arata cum se comporta la impact doua masini produse la distanta de 20 de ani una de alta, un Rover 100 din 1997 si o Honda Jazz actuala (model 2015).

Euro NCAP estimeaza ca 78.000 de vieti au fost salvate din 1997 si pana in prezent. In tot acest interval au fost distruse in scop experimental 1.800 de masini, teste ce au presupus costuri de 160 milioane euro in 20 de ani (fara a include costul masinilor).

Pe site-ul Euro NCAP sunt circa 630 de masini evaluate din punctul de vedere al sigurantei rutiere. Diferenta dintre numarul total de masini distruse (1.800) si numarul de rezultate (630) rezida din faptul ca masinile sunt supuse si unui test de impact lateral si, mai nou, la doua teste de impact frontal, unul defazat cu obstacol deformabil (simularea impactului cu o alta masina) si unul frontal cu obstacol nedeformabil (zid). Cu alte cuvinte, initial se folosea o singura masina pentru un test, acum sunt folosite (distruse) trei masini pentru un rezultat elocvent.

Un calcul simplu, din datele de pana aici, arata ca s-a cheltuit putin peste 2.000 euro pentru salvarea unei vieti (160 milioane euro / 78.000 vieti = 2.051 euro).

La 20 de ani de la infiintarea Euro NCAP 9 din 10 masini comercializate in Europa sunt testate de Euro NCAP, clientii putand evalua obiectiv si siguranta masinilor pe care le au pe lista de cumparaturi.

Primele rezultate Euro NCAP au fost anuntate in data de 4 februarie 1997. In testele de la acea vreme, Rover 100 obtinea o singura stea (din 5), iar Fiat Punto, Nissan Micra, Opel Corsa si Renault Clio aveau 2 stele din 5. In prezent majoritatea masinilor obtin patru sau cinci stele la testele Euro NCAP, mai sunt si unele cu trei stele si foarte rar masini cu doua stele.

Lasa un comentariu