Acasa Tehnologie VIDEO: O companie din Ungaria vrea sa lanseze la anul o „motocicleta zburatoare”

VIDEO: O companie din Ungaria vrea sa lanseze la anul o „motocicleta zburatoare”

de Vlad Barza

Flike concept (sursa - ByeGravity)

Un antreprenor din Ungaria face teste cu un fel de „motocicleta zburatoare” pe care ar vrea sa o lanseze la final de 2017 cu un pret de 100.000 de euro/unitate, principala piata urmand sa fie pentru inceput Emiratele Arabe Unite, scrie Financial Times. Mai multe companii vor sa lanseze diverse vehicule zburatoare de oras, insa mai multe obstacole stau in calea lansarii lor: pretul foarte mare, regulamentele si perceptia publicului.


Balazs Kerulo este cel cu ideea si spune ca s-a apucat de treaba cand a citit pe un blog ca nu este posibil sa creezi o drona care sa poata transporta un om. Primele teste au fost facute in primavara lui 2015 si acum compania ByeGravity cu sediul in Budapesta este mult mai aproape de lansarea unui prototip viabil.

Vehiculul numit Flike are trei rotoare si ar trebui sa ajunga sa poata transporta timp de o ora o persoana de maximum 100 kg cu viteze de pana la 100 km/h.

ByeGravity a gasit investitori si isi propusese sa lanseze in acest an un prototip functional, dar nu a reusit din cauza unor probleme tehnice neasteptat de grele legate de manevrabilitate. O alta dificultate este legata de faptul ca bateriile se consumau dupa numai 10 minute de zbor, scopul fiind insa ca autonomia sa fie de o ora.

S-a gasit o solutie si s-a instalat un range extender, practic un motor cu combustie interna conectat la un generator. Deocamdata zborul dureaza 15 minute, insa se vor face progrese.

Testele au fost facute pe un aerodrom ungar de la granita cu Slovacia si nu s-a primit aprobare pentru teste in afara acestui spatiu. Vehiculul de test este limitat electronic astfel incat sa nu poata depasi 30 metri altitudine. Obtinerea autorizatiei de zbor va fi extrem de complicata.

Kerulo a fost invitat sa faca o demonstratie si la targul CES Las Vegas si spune ca o piata promitatoare este cea din Emiratele Arabe, unde sunt multi oameni cu bani care ar vrea sa parcheze in garaj langa masinile de lux si aceasta „motocicleta zburatoare”.

Flike ar putea fi utilizata si in misiuni de salvare.

Lasa un comentariu