Acasa Industrie Volvo isi face bagajele pentru a se muta in China

Volvo isi face bagajele pentru a se muta in China

de Adrian Mitrea

Volvo S90 Mussel Blue (sursa - Volvo)

Marca premium suedeza Volvo, detinuta de grupul chinez Geely, a anuntat o noua strategie industriala care prevede constructia de noi uzine in China si transformarea acestei tari intr-un centru de productie si export pentru piete ca SUA, Europa si restul Asiei.

Volvo S90, varful de gama al marcii, va fi produs momentan si in Europa, dar si in uzina Daqing din provincia Heilongijang, China.

In viitor productia lui Volvo S90 va fi mutata integral in China, a anuntat producatorul auto suedez. Acest model are la baza platforma SPA (Scalable Product Arhitecture).

De asemenea, modelele din seria 60 a Volvo (S60, V60, etc…) vor fi fabricate in uzina Chengdu din provincia Szechuan, China. Si aceste modele au la baza tot platforma SPA.

In fine, modelele din seria 40 vor fi fabricate in uzina Luqiao, aflata acum in constructie si amplasata la 350 km Sud de Shanghai. Aceste masini au la baza platforma CMA (Compact Modular Arhitecture).

Asadar, Volvo va produce trei game diferite in trei uzine diferite in China. Primul pas facut in directia transformarii Chinei in centru de productie si export a fost facut in 2015, cand modele Volvo S60 au inceput sa fie exportate din China in SUA. Volvo a fost la acel moment primul producator auto vestic care a exportat masini premium din China catre o alta tara – o piata chiar foarte importanta, SUA.

Uzina Luqiao este detinuta de Zhejiang Geely Holdings, dar operata de Volvo Cars. In ea vor fi fabricate, pe langa modelele Volvo din seria 40, si masini sub marca LINK & CO, bazate pe aceeasi platforma CMA. Marca LYNK & CO a fost lansata de Geely Auto pentru piata din China.

In Europa Volvo are doua uzine, una in Gothenburg, Suedia, si alta in Ghent, Belgia. Uzina suedeza va continua sa produca modele din seriile 90 si 60, iar cea belgiana va continua sa fabrice masini din seria 40.

Cel mai probabil aceste doua uzine vor ramane active pentru a deservi piata europeana. Volvo nu a anuntat daca le va inchide sau nu, precizand doar ca productia seriei 90 va fi mutata complet in China, ceea ce inseamna ca in uzina suedeza, in viitor, vor ramane pe linia de fabricatie doar modele din seria 60.

Volvo construieste o noua uzina si in SUA, in Carolina de Sud, care va produce masini bazate pe platforma SPA pentru piata locala, dar si pentru export.

Marca premium Volvo a fost cumparata de Zhejiang Geely Holdings in data de 28 martie 2010, pana atunci fiind o marca detinuta de Ford.

Lasa un comentariu