Acasa Romania VIDEO: Sa invatam cate ceva din codul rutier cu doi participanti la trafic din Bucuresti. Iesirea din curti si garaje

VIDEO: Sa invatam cate ceva din codul rutier cu doi participanti la trafic din Bucuresti. Iesirea din curti si garaje

de Adrian Mitrea

Incident trafic Bucuresti (sursa - video Facebook)
Incident trafic Bucuresti (sursa - video Facebook)

O neintelegere in trafic intre doi romani, motoclistul Razvan Adrian Ratiu, si conducatorul auto Serban Ciusca, devenita virala pe internet, ne invata cate ceva despre codul rutier, si nu numai. Asa ca haideti sa vizionam clipul si sa vedem ce e de facut ca noi, ceilalti, simpli spectatori de aceasta data, sa nu ajungem in situatii ca cea din video, sau, Doamne fereste, victime sau autori ai unui accident rutier.

Ce vedem in clip? O altercatie dintre un motociclist si un sofer inceputa din motive necunoscute initial pentru ca filmarea este incompleta. Urmarind clipul, aflam ca galceava a inceput de la cine da prioritate cui in situatia lor. Mai vedem si faptul ca motocilistul nu aude o intrebare a soferului, iar acesta, convins ca are dreptate, se rasteste la motociclist, spunand in esenta ca masinile sau vehiculele care ies din curti si/sau garaje au prioritate fata de celelalte.

Avand in vedere aceasta situatie este bine sa stim ca, potrivit legii, „la iesirea din zonele rezidentiale sau pietonale, conducatorii de vehicule sunt obligati sa acorde prioritate de trecere tuturor vehiculelor cu care se intersecteaza”.

Prin urmare soferul din clip nu are dreptate si argumentatia sa este construita pe o gresita cunoastere a legii.

De asemenea, este bine sa stiti ca este interzis mersul cu spatele la iesirea din curti si garaje (in cazul in care nu este cineva in afara masinii pentru ghidaj). Evident, nu e cazul aici, dar sunt nenumarate situatii in care soferii incalca legea fara chiar sa stie. Asadar, din curte sau garaj iesiti intotdeauna cu fata!

Dat fiind calmul de la inceputul clipului – in care motocicleta era deja oprita, masina se misca foarte incet si era loc suficient pe strada pentru ca motociclistul sa treaca – pare ca avem de-a face cu o situatie in care, motociclistul, stiind ca are prioritate, a condus agresiv si a oprit la intimidare, aproape de masina care tocmai iesise dintr-o parcare. Fara sa avem imaginile de dinaintea opririi motocicletei, taiate la montaj de motociclist, putem specula ca viteza de deplasare a motociclistului era semnificativ mai mare decat limita permisa in acea zona, ceea ce a facut aceasta situatie posibila chiar daca soferul s-a asigurat!

In speranta ca ati invatat ceva nou din aceasta situatie, redactia 0-100.ro va recomanda sa conduceti defensiv si prudent. Daca o veti face, situatii ca cea din clip pot fi usor evitate!

1
Lasa un comentariu

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Teodosiu Cezar Recent comment authors
  Subscribe  
noi vechi
Notifica-ma despre
Teodosiu Cezar
Cititor
Teodosiu Cezar

Dacă nu puteți vedea clipul de pe site, deschideți acest link: http://www.youtube.com/watch?v=qm3O6Vgq7cI