Acasa Ford Ford despre etica masinilor-robot, autonome: „Nu vorbim suficient despre asta”

Ford despre etica masinilor-robot, autonome: „Nu vorbim suficient despre asta”

de Adrian Mitrea

Ford Focus hibrid autonom (sursa - Ford)

Bill Ford, stranepotul lui Henry Ford si actual presedinte al Ford Motor Company, spune ca este important ca discutiile despre etica masinilor-robot, automobilele autonome, sa se intensifice in spatiul public si guvernamental. “Cum vrem sa se comporte aceste autovehicule? Ale cui vieti le vor salva?”, a spus Bill Ford intr-un discurs, citat de Automotive News.

Discutiile despre etica autovehiculelor autonome ar trebui sa includa industria auto, guvernele, universitatile si eticienii.

“Aceste masini vor avea abilitatea sa proceseze date si sa ia decizii mult mai repede decat putem noi, oamenii”, a spus Bill Ford. El a adaugat ca nicio companie nu va programa etic aceste masini cu un set de valori care nu sunt discutate suficient in societate si acceptate.

Declaratiile lui Ford sunt cu atat mai interesante cu cat compania auto americana a anuntat ca pana in 2021 va lansa o masina care se conduce singura, mai intai pe taxi, iar din 2025 va vinde aceste tipuri de masini si clientilor individuali. Ele vor avea nivel 4 de autonomie, ceea ce inseamna ca vor lipsi din ele volanul si pedalele.

„Sunt multe chestiuni etice la care trebuie sa lucram, ca societate, inainte sa raspandim masinile autonome la scara larga”, a subliniat Bill Ford.

Problemele apar cand masinile autonome vor fi nevoite sa ia decizii radicale si sa decida intre viata si moarte. Spre exemplu, va lovi un pieton care traverseaza neregulamentar un drum national pentru a nu genera un accident lant sau va face orice manevre necesare pentru a salva viata pietonului?

Lasa un comentariu