Acasa Volkswagen Comisia Europeana spune ca Volkswagen ar fi incalcat normele de protectie a consumatorului in 20 de state UE, scrie presa germana

Comisia Europeana spune ca Volkswagen ar fi incalcat normele de protectie a consumatorului in 20 de state UE, scrie presa germana

de Vlad Barza

VW Jetta Clean Diesel (sursa - Volkswagen)

Volkswagen ar fi incalcat nornele de protectie a consumatorului in 20 de tari UE, spun reprezentantii Comisiei Europene, citati de publicatia germana Die Welt. In uriasul scandal al emisiilor, Volkswagen a promis compensatie pentru clientii de diesel din SUA, germanii refuzand insa sa ofere compensatii in UE unde sunt implicate de 20 de ori mai multe masini decat in State. Comisarul European pentru Concurenta se va intalni cu autoritatile de profil din mai multe tari pentru alcatuirea unei strategii comune de atac.

Die Welt scrie ca Volkswagen a incalcat legi care interzic companiilor sa pretinda ca produsele sunt mai ecologice decat sunt de fapt, grupul german fiind acuzat si de practici comerciale incorecte.

Comisarul European pentru Industrie, Elzbieta Bienkowska, a facut apel in repetate randuri la Volkswagen pentru ca grupul sa  compenseze si clientii europeni, insa de la companie nu a primit raspuns incurajator. In aceste conditii, autoritatile juridice nationale vor decide ce este de facut in fiecare stat.

Volkswagen este presata de comisarul european pentru Concurenta, Vera Jourova, care se va intalni cu autoritatile de profil pentru a vedea exact ce este de facut. Jurova strange informatii din mai multe state UE, dar si-a conturat o opinie. „Se pare ca Volkswagen a incalcat clar normele de protectie a consumatorilor in majoritatea statelor UE. Tocmai de aceea cred ca trebuie sa ne implicam si sa ne coordonam la nivel european”, spune Jurova, pentru Die Welt.

Volkswagen spunea in noiembrie 2015 ca nu va oferi despagubiri clientilor europeni ce detin masini la care a fost instalat software-ul care pacalea testele de emisii. In SUA, Volkswagen va oferi compensatii de peste 1.000 de dolari fiecarui client, insa compania germana noteaza ca acolo clientii platesc mai mult pentru achizitia si utilizarea masinilor diesel, in timp ce clientii europeni au mult mai putin de suferit de pe urma scandalului.

Decizia arata inca o data diferenta dintre SUA si Europa, in America fiind mult mai mari sansele ca grupul german sa fie dat in judecata in caz ca nu da dovada de atentie fata de clienti.

Volkswagen spunea ca va oferi compensatii financiare doar clientilor din SUA si Canada, iar posesorii de masini diesel din Europa vor fi invitati la dealeri, ca parte a unui recall care va consta intr-o resoftare, pentru majoritatea masinilor afectate. La un numar redus de masini va fi nevoie si de interventii mecanice.

Compania spune ca in SUA clientii au cumparat masini diesel prezentate in reclame ca fiind nepoluante (clean diesel), cand de fapt nu era chiar asa. In SUA masinile diesel sunt mai scumpe, constituind o nisa a pietei. Volkswagen spune ca in SUA motorina este mai scumpa decat benzina, in timp ce in Europa sunt multe tari unde dieselul este mai ieftin, iar posesorii de diesel platesc in multe cazuri taxe sau impozite auto mai mici. Tocmai de aceea, Volkswagen spunea ca in scandalul manipularii emisiilor europenii au mult mai putin de suferit.

Sursa: Reuters

Lasa un comentariu