Acasa Opinie OPINIE: Sa ne ferim de oamenii cu camera (video)?

OPINIE: Sa ne ferim de oamenii cu camera (video)?

de Adrian Mitrea

Trafic (sursa - Reuters)

Camerele video folosite de soferi, motociclisti si biciclisti pentru a-si filma deplasarile sunt fara indoiala utile, in esenta, fiind un fel de martor in caz ca ceva merge rau. Am urmarit sute de minute cu astfel de filmari si nu pot sa nu observ ca, in Romania, cei mai multi oameni care stiu ca filmeaza sunt pusi pe scandal si prefera conflictul in loc sa-si vada de viata mai departe.

Oricat m-ar manca degetele sa dau exemple cu link la video, nu o sa o fac pentru ca nu vreau sa-i fac celebri pe unii sau altii. Nu ma intereseaza sa promovez un anume canal de YouTube sau cont de Facebook si nici nu vreau sa le fac rau sa sa considere ca-i iau in ras, ca-i dau drept exemplu negativ.

Asadar, scriu din postura de “observator”. Repet, nu contest ca o camera video poate fi utilza in “caz de ceva” si apreciez oamenii care le utilizeaza fara sa caute scandal.

Ce am observat, insa, e un pic pe dos. Asta pentru ca, nu-i asa, nu ai iesit la plimbare doua ore fara sa surprinzi nimic interesant sau periculos. Ai consumat bateria camerei degeaba, iar publicul tau de pe net nu are nimic de vazut in seara asta. Trist, dar cam aceasta e realitatea.

Situatii des intalnite:

  • In loc sa fie o masura de protectie in cazul unui eveniment neplacut pentru sofer, motoclist sau biciclist, camera video este un fel instrument de justitie si de putere, pe principiul “fraiere, ai gresit si te-am luat pe camera!”.
  • La soferi am observat cazuri dese in care purtatorul de camera explica cu voce tare ce observa rau in trafic, precum un semi politist sau semi judecator – observatii contrazise uneori chiar de ceea ce arata imaginile filmate.
  • De asemenea, constat un comportament tip “tare in gura” al celor care au filmat diverse lucruri, mai ales daca au (semi)dreptate si prin preajma se afla vreun organ de Politie. Campioni aici sunt biciclistii, pentru ca ei se pot face auziti cel mai usor, nevand casca “full face” ca majoritatea motociclistilor sau un habitaclu de masina care sa-i izoleze de mediul inconjurator.
  • In special in cazul motociclistilor care filmeaza, clipurile lor arata cat de neatenti sunt soferii, dar omit sa precizeze ca circulau la momentul respectiv cu cel putin de doua ori mai mult decat viteza legala. Depasirea limitei legale de viteza (cu mult) este oricum principala contraventie pe care o fac motociclistii, iar coroborat cu un pic de neatentie viteza excesiv de mare, mai ales in oras, ii si baga in spital pe cei mai multi motociclisti. Oricum, motociclistii s-au mai disciplinat in ultimii ani si atat ei, cat si soferii, au invatat sa se respecte mai mult pe strada. Dar pana aici a curs mult sange si au decurs multe drame, din pacate.
  • La biciclisti poti sa observi lesne ca fenomenul “bicla” e incipient in Romania. Orice biciclist cu camera video devine imediat un justitiar pe doua roti care inoata in gaze de esapament pentru a arata ca el e eco si respecta legea, pe cand soferii sunt niste frustrati care stau in “conserve” si fac viata biciclistilor un calvar. Vor mai trece cel putin 2-3 ani (a se citi sezoane) pana cand viata velo va fi mai autentica si mai responsabila, iar soferii se vor obisnui si cu bicicletele pe strada, uneori pe unde te astepti mai putin. Exista pe net filmari cu biciclisti care lovesc masini (ciocanit in geam, lovit portiere, dat peste cap oglinzi) si cu soferi care dau intentionat cu masina peste biciclisti (uneori ca urmare a unui conflict in care biciclistul a atins voit masina).

In concluzie, camerele video sunt utile, dar experientele de pana acum m-au facut sa fiu rezervat in privinta bunelor intentii ale oamenilor cu camera.

1 comentariu

Mike S 2 noiembrie 2020 - 11:08

As zice ca nu e bine sa generalizam. Camera e utila mai ales atunci cand surprinde diverse comportamente sau evenimente din trafic, mai ales pe acelea in urma carora se produc daune care, altfel, nu ar putea fi probate. In rest, tine de educatia fiecaruia. Dar, repet, a generaliza si a spune ca unii sunt justitiari sau ca protesteaza motociclisti care „omit sa precizeze ca circulau la momentul respectiv cu cel putin de doua ori mai mult decat viteza legala” este din punctul meu de vedere, o afirmatie cel putin tendentioasa. Sunt utile acele camere? Cred ca da. Ajuta la schimbarea anumitor comportamente? Uneori da, alteori nu. Daca dai peste unul care face doar „ce vrea muschii lui”, risti sa ti-o iei cu tot cu camera. Asta asa, ca idee. Astept si ziua in care acele camere video auto vor fi obligatorii asa cum sunt esp-ul sau abs-ul. Atunci vom dezbate mai mult. Momentan e…dupa educatia fiecaruia.

Reply

Lasa un comentariu