Acasa Industrie Volkswagen va rascumpara masinile afectate de scandalul Dieselgate in SUA. Costurile totale vor trece de 15 miliarde dolari pentru grupul german

Volkswagen va rascumpara masinile afectate de scandalul Dieselgate in SUA. Costurile totale vor trece de 15 miliarde dolari pentru grupul german

de Vlad Barza

Masini Golf (sursa - Volkswagen)

Volkswagen va plati peste 15 miliarde dolari pentru a scapa de procese in SUA, compania ajungand la o intelegere pentru a compensa clientii afectati de uriasul scandal al pacalirii testelor de emisii. Germanii vor rascumpara la pretul din septembrie 2015 peste 475.000 de masini, urmand sa dea fiecarui proprietar compensatii medii de 5.000 de dolari. In plus, germanii se angajeaza sa plateasca o amenda de 2,7 miliarde dolari catre autoritatile americane de mediu si sa investeasca doua miliarde dolari in tehnologii ecologice. Pe de alta parte, in Europa nu sunt semne ca germanii ar putea acorda compensatii.

Proprietarii celor 475.000 de vehicule diesel afectate vor fi primi contravalorea estimata a vehiculului din septembrie anul trecut plus compensatii medii de 5.000 de dolari, cu maxim ce poate atinge 10.000 de dolari. Cei care au vandut vehiculul vor primi junatate din contravaloarea estimata. Pentru aceste actiuni, Volkswagen a pus deoparte peste 10 miliarde dolari. Vehiculele au motor diesel de 2.0 litri si au fost produse intre 2009 si 2015.

Intelegerea nu include cele 85.000 de vehicule Audi, Porsche si Volkswagen cu motor de 3.0 litri la care emisiile erau si ele mai mari. Un anunt in legatura cu aceste masini va fi facut ulterior.

Volkswagen va plati o amenda de 2,7 miliarde dolari catre agentiile federale si californiene si alte doua miliarde dolari vor fi investite in tehnologii „curate” si cu zero emisii.

Prin aceasta intelegere costisitoare germanii evita cateva procese complicate, insa clientii suparati si autoritatile au si alte cai de atac.

In Europa lucrurile stau cu totul diferit. Sunt afectate de peste 15 ori mai multe masini, dar germanii nu dau compensatii si nu fac buy-back. Au fost aprobate o parte dintre solutiile tehnice de reparatie, dar clientii nu pot spera la compensatii financiare.

Surse: Bloomberg, AFP

Lasa un comentariu