Acasa Dacia Dacia cere 500 euro in plus pentru cutia de viteze automatizata Easy-R. Versiuni de echipare Prestige sunt acum disponibile si pentru Sandero si Logan MCV

Dacia cere 500 euro in plus pentru cutia de viteze automatizata Easy-R. Versiuni de echipare Prestige sunt acum disponibile si pentru Sandero si Logan MCV

de Adrian Mitrea

Gama Dacia Prestige Easy-R (sursa - Dacia)
Gama Dacia Prestige Easy-R (sursa - Dacia)

Dacia incepe din iunie comercializarea de autombile echipate cu transmisie automatizata, denumita Easy-R. Este vorba despre masinile Logan, Logan MCV, Sandero si Sandero Stepway – toate fabricate in Romania. Dacia cere in plus 500 euro pentru aceasta cutie de viteze, fata de variantele cu transmisie manuala. Mai mult decat atat, tot din iunie Dacia lanseaza echiparea de top Prestige si pentru modelele Sandero si Logan MCV, pana acum Prestige fiind o echipare rezervata exclusiv modelului Logan (sedan).

Echiparea Prestige consta intr-o culoare speciala pentru caroserie, plus echipamente ca sistemul de climatizare cu reglare automata, plansa de bord specifica si comanda pentru geamurile electrice integrata in portiere. Nu lipsesc nici elementele de design: proiectoare dublu optice, jante din aliaj de 15 inch (culoare „Dark Metal”), semnalizatoarele integrate in oglinzile retrovizoare exterioare.

Versiunile Prestige sunt disponibile cu o gama completa de motorizari, atat pe benzina, cat si diesel. Amatorii propulsoarelor pe benzina pot astfel alege intre motorul 1.2 16V (73 CP) si 0.9 TCe (90 CP). Oferta diesel este alcatuita din motorul 1.5 dCi, in variante de putere de 75 CP si 90 CP.

Preturile variaza intre 9.500 euro (TVA inclus) pentru modelul Logan Prestige echipat cu motorul 1.2 16V de 73 CP si 13.600 euro (TVA inclus) pentru modelul Sandero Prestige echipat cu motorul TCe 90 si cutie de viteze Easy-R.

Transmisia Easy-R are 5 trepte pe motorizarea TCe 90, respectiv 6 trepte pe motorizarea 1.5 dCi 90 (ambele cu sistem Start/Stop).

Easy-R asigura o utilizare comoda a masinii datorita solutiei tehnice care elimina pedala de ambreiaj. Cutia dispune de un sistem de actionare electromagnetic (pilotat de un calculator) care asigura debreierea, schimbarea vitezelor si actionarea ambreiajului in locul soferului. Ea dispune de doua moduri de functionare, adaptate tuturor nevoilor: Drive sau Manual (impulsional). Masinile au doua pedale, acceleratie si frana.

In modul Drive, schimbarea treptelor de viteza este realizata de calculator, pe baza informatiilor referitoare la conditiile de rulare, cum ar fi turatia motorului, viteza de deplasare, stilul de condus al soferului, etc… In modul Manual soferul decide singur momentul schimbarii treptelor de viteza.

In cazul in care este necesara o accelerare energica, cutia de viteze trece automat intr-o treapta inferioara si furnizeaza astfel cat mai rapid performanta maxima disponibila (kick down). Ea poate retrograda cu pana la doua trepte de viteza pentru a beneficia astfel de toata puterea motorului, ceea ce este extrem de util in situatii precum accelerarea la intrarea pe autostrada de pe un drum secundar.

Pozitia Drive permite un control optim al deplasarii vehiculului la viteza foarte redusa. Prin ridicarea pedalei de frana, vehiculul avanseaza sau se deplaseaza inapoi cu viteza redusa fara a fi necesara actionarea pedalei de acceleratie. Aceasta functie faciliteaza manevrele la viteza mica (in parcare) si permite stabilizarea masinii in rampele cu inclinare redusa, completand astfel sistemul Hill Start Assist. in plus, aceasta functie este foarte utila in cazul traficului aglomerat.

Cutia de viteze robotizata ofera un consum si emisii de CO2 identice cu cele specifice versiunii manuale. Intrucat sistemul de actionare nu este solicitat decat in momentul schimbarii rapoartelor, consumul de energie al cutiei Easy-R este mult mai redus decat cel inregistrat de o cutie automata traditionala.

Utilizarea unei solutii electromecanice in locul tehnologiei hidraulice asigura, pe langa o mai mare precizie a actionarii, o durabilitate si o fiabilitate sporite. Cutia de viteze robotizata Easy-R a fost supusa unor teste intense pe bancurile de probe, care au insumat 130.000 de ore, spune Dacia. Toate cutiile de viteze robotizate Easy-R sunt supuse controlului la iesirea de pe linia de asamblare.

Cutia de viteze Easy-R este disponibila, din luna iunie, pe versiunile Laureate si Prestige ale modelelor Logan, Logan MCV si Sandero, precum si pe Sandero Stepway.

Preturile variaza intre 10.350 euro (TVA inclus) pentru modelul Logan Laureate TCe 90 CP Easy-R si 13.600 euro (TVA inclus) pentru modelul Logan MCV Prestige 1.5 dCi 90 CP Easy-R.

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notifica-ma despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments