Acasa Tesla Motors Tesla Motors, acuzata ca aduce muncitori din Europa Centrala si de Est care sa lucreze pe salarii de mizerie in SUA

Tesla Motors, acuzata ca aduce muncitori din Europa Centrala si de Est care sa lucreze pe salarii de mizerie in SUA

de Vlad Barza

(sursa - Tesla Motors)

Tesla Motors si-a cerut scuze dupa ce o publicatie americana a scris ca la constructia unei sectii a fabricii sale au lucrat 140 de muncitori din Europa Centrala si de Est adusi sa lucreze si peste 10 ore pe zi, la salarii de numai 5 dolari/ora. Uneori oamenii lucrau sapte zile din sapte, iar publicatia Mercury News, care a facut ancheta, scrie povestea unui electrician sloven care a cazut de la etajul trei si a fost prost tratat de angajatorii sai.

Pentru a construi sectia vopsitorie la uzina din California, Tesla a apelat la firme de recrutare care sa aduca forta de munca foarte ieftina din Slovenia sau Croatia. 140 de persoane au fost aduse si cazate in conditii proaste si au fost puse la munca si 10 ore pe zi timp de sase-sapte zile pe saptamana, primind salariu numai pentru 40 de ore.

Si salariul primit era extrem de mic, 5 dolari/ora, in timp ce lucratorii americani din uzina primesc si peste 50 dolari/ora.

Elon Musk si-a cerut scuze si spune ca este clar ca s-au intamplat multe lucruri eronate pe mai multe nivele, astfel ca va fi pornita o investigatie. Cei de la Tesla au spus ca acele companii care aduc muncitorii sunt raspunzatoare pentru ei, insa a promis ca va pune lucrurile in ordine. pentru ca astfel de episoade sa nu se mai intample,

„Este extrem de dificil sa creezi de la zero o companie auto si sunt multe riscuri, insa nu vom fi niciodata o companie care sa permita intamplarea unor lucruri eronate doar pentru a economisi bani”, spun cei de la Tesla.

The Mercury News relateaza povestea unui electrician din Slovenia, Gregor Lesnik, care s-a ranit in timp ce lucra, cazand de la etajul trei. Lesnik lucra ilegal, avand viza de tip B1/B2 care nu-i permitea sa fie angajat. Dupa accident compania de recrutare a vrut sa-l aduca in Slovenia cat mai repede pentru a scapa rapid de problemele legale si financiare pe care accidentul le punea, iar Lesnik spune ca a fost hartuit chiar si pe patul de spital.

Lasa un comentariu