Acasa Transporturi & Infrastructura VIDEO: Primele convoaie de camioane conectate wireless intre ele au facut primele drumuri pan-europene

VIDEO: Primele convoaie de camioane conectate wireless intre ele au facut primele drumuri pan-europene

de Adrian Mitrea

Daimler Trucks Platooning-Demo (sursa - Daimler)

Primele convoaie de camioane conectate wireless intre ele, avand functii avansate de conducere autonoma, au finalizat primele drumuri pan-europene, traversand granite si avand ca destinatie finala Rotterdam, Olanda.

Aceasta reusita a aparut ca urmare a European Truck Platooning Clalenge 2016 – o competitie in care mai multe convoaie de camioane din diverse tari ajung la destinatie – Rtterdam – conectate wireless, cu un camion care deschide convoiul, iar restul il urmeaza. Toate aceste camioane au avut operatori umani in ele care sa intervina in caz ca apar probleme.

In total au fost sase convoaie. Conceptul de truck platooning se refera exact la acest lant de doua sau trei camioane care sunt conectate wireless intre ele, primul fiind cel care dicteaza ruta. Conceptul este similar cu ce se intampla in lumea feroviara intre locomotiva si vagoane, doar ca pentru camioane nu exista sine si o legatura fizica, mecanica, intre ele.

Ideea vrea sa arate ca sistemele avansate de conducere autonoma pot fi aplicate cu succes pentru camioane, reducand timpii de deplasare si costurile cu carburantul, plus o componenta importanta de siguranta rutiera.

Lasa un comentariu