Acasa Romania Este un inceput. Kaufland pune in magazinele sale statii rapide de incarcare pentru masinile electrice

Este un inceput. Kaufland pune in magazinele sale statii rapide de incarcare pentru masinile electrice

de Vlad Barza

Masini electrice la Kaufland (sursa - HotNews)

Retailerul german Kaufland va pune pana la finele acestui an statii de incarcare rapida pentru masinile electrice in 10 dintre magazinele sale din Romania, o alta statie urmand sa fie montata pe autostrada A2, au anuntat oficiali ai Kaufland si ai companiei Renovatio, care produce si instaleaza aceste puncte. O statie rapida permite incarcarea completa a bateriei in putin peste o ora, iar costurile unui punct sunt de peste 30.000 euro. Kaufland a cumparat din Germania 18 masini electrice Volkswagen e-Golf, majoritatea urmand sa fie donate unor ONG-uri.

In Romania sunt inmatriculate sub 100 de masini electrice si numarul de statii este de numai cateva zeci. Inca din 2011 autoritatile vorbesc despre planuri de „electrificare”, insa masinile electrice sunt foarte rare, chiar daca de anul trecut exista subventii care pot scadea cu pana la 6.000 euro din pretul de lista ale masinilor 100% electrice.

O problema este ca statiile de incarcare sunt rare, insa acum retailerul german Kaufland da un exemplu interesant, chiar daca redus ca amploare. In zece dintre magazinele sale, pe axa Constanta-Arad, vor fi instalate statii de incarcare rapida a masinilor electrice, prima fiind inaugurata joi, 7 aprilie, in Bucuresti (magazinul de pe Barbu Vacarescu).

Statiile sunt construite de compania Renovatio, care suporta si investitia. O statie de incarcare rapida costa intre 20.000 si 30.000 euro, la care se pot adauga costuri de conectare cuprinse intre 5.000 si 15.000 euro, spun cei de la Renovatio. Aceasta statie permite incarcarea completa a bateriei masinilor electrice in putin peste o ora. Obiectivul este ca statiile sa fie instalate pana la final de 2016, pentru inceput la magazinele Kaufland urmand sa fie instalate statii conventionale la care durata incarcarii este de peste 5-6 ore. Costul unei astfel de statii conventionale este intre 3.000 si 7.000 euro, costurile de conectare fiind mai mici decat la statiile rapide.

Kaufland a cumparat din Germania o flota de 18 masini electrice Volkswagen e-Golf care costa peste 30.000 euro fiecare, trei urmand sa fie folosite de companie, iar restul de 15 vor fi donate unor ONG-uri cum ar fi Hospice Casa Sperantei sau Let’s do it Romania.

Reprezentantii Kaufland spun ca o incarcare la o statie normala costa 8 lei si masina are o autonomie de 200 km, costul fiind net mai mic decat benzina sau motorina. Urmatoarea statie rapida va fi instalata in curand la un magazin din Ploiesti, alte orase vizate fiind Arad, Timisoara, Deva, Sebes, Sibiu, Ramnicu Valcea, Pitesti si Constanta. Partenerul de proiect, Renovatio, va pune o statie si pe autostrada A2.

Cei de la Renovatio discuta si cu alte companii din retail si din alte domenii pentru instalarea in diverse locuri a acestor statii de incarcare. Daca anul acesta la statiile din Kaufland incarcarea va fi gratuita, pe viitor se vor percepe taxe. Compania Renovatio vrea sa ajunga la 50 de statii de incarcare in 2-3 ani.

In prezent costurile cu bateria reprezinta o treime din costurile totale de productie a masinii electrice, insa costurile cu bateria au scazut cu 65% din 2010 pana in prezent si vor continua sa scada, astfel incat in 2030 sa ajunga sa fie de trei ori mai mici decat acum, arata un studiu recent.

Masinile electrice de clasa mini ajung sa coste 25.000-30.000 euro fara subventii, ceea ce este mult tinand cont ca masini de dimensiuni similare costa sub 15.000 euro daca au motor diesel sau pe benzina, iar pe piata second-hand pot fi gasite si la sub 5.000 euro in stare tehnica foarte buna. In aceste conditii, nu este de mirare ca masinile electrice nu realizeaza volume mari de vanzari.

Statie de incarcare (sursa - HotNews)

Lasa un comentariu