Producatorul american Ford vrea sa aloce uzinei din Craiova o importanta mai mare in reteaua internationala de productie a Ford, aducand la noi in tara noi proiecte – masini, motoare, diverse alte repere. Totul este insa conditionat de competivitatea uzinei si a tarii, spune Jim Farley, presedinte si director general executiv (CEO) al Ford of Europe, venit marti, 22 martie, la Craiova pentru a anunta ca modelul Ford EcoSport va fi produs in Romania din toamna anului 2017. Farley vede sustenabil viitorul Ford in Romania si o noua generatie de angajati – toate acestea in vremuri in care in uzina lucreaza mai putini oameni ca oricand (2.650 persoane), iar cererea pentru modelul B-MAX abia poate tine ocupat un singur schimb, fata de doua sau trei schimburi cate isi planuia Ford initial pentru Craiova.
Pana acum, in uzina Ford din Craiova a fost produs modelul Ford Transit Connect din 2009 pana in 2012, iar Ford B-MAX s-a lansat in martie 2012. In 2013 vanzarile au trecut de 67.000 unitati. Cea mai buna luna de vanzari a fost martie 2013, cand s-a depasit pragul de 8.000 de unitati.
In 2015 au fos produse 47.967 unitati Ford B-MAX, in 2014 au fost fabricate 52.829 exemplare, iar in 2013 un total de 68.339 modele B-MAX. Dupa cum arata cifrele, cererea pentru acest model a scazut constant de la momentul lansarii si pana in prezent.
Declaratiile cheie ale lui Jim Farley facute marti la Craiova:
- Cand Ford a cumparat pachetul majoritar de actiuni al fabricii din Craiova, acum 8 ani de zile – de fapt 8 ani si fix o zi, pe 21 martie 2008 – am avut cu totii asteptari mari pentru noua noastra unitate de productie.
- La momentul respectiv, vanzarile de masini noi crescusera in Europa cu peste 18 milioane fata de anul precedent.
- Si am crezut ca in anii urmatori vom vedea in continuare o crestere a pietei. Parea ca noua noastra investitie la Craiova a venit la momentul potrivit pentru a ne sustine capacitatea noastra de productie la nivel european.
- Ceea ce nu stiam atunci era ca ne aflam pe marginea prapastiei celei mai severe recesiuni economice mondiale.
- O recesiune care facea ca doi dintre cei 3 mari producatori de masini din Detroit – din fericire nu Ford – sa intre in faliment. Si, de asemenea, am asistat la declinul vanzarilor de masini noi in Europa, declin de pe urma caruia inca nu ne-am revenit complet.
- Deci a trebuit sa ne restructuram afacerea si sa luam niste decizii grele, inclusiv sa inchidem doua uzine de asamblare vehicule.
- Situatia dificila a pietei a avut urmari si asupra uzinei noastre de la Craiova.
- Nu este un secret faptul ca in cei 8 ani nu am putut sa folosim intreaga capacitate de productie de la Craiova asa cum am avut initial in vedere.
- Dar nicio clipa nu ne-am pierdut increderea in aceasta uzin sau in oamenii care lucreaza aici sau in convingerea ca intr-o zi ar putea fi o parte importanta din sistemul global de productie Ford.
- Aceasta este o fabrica de ultima generatie si de talie mondiala, iar angajatii nostri de aici la fel