Acasa Renault VIDEO, FOTO: Conceptul Renault Alpine Vision marcheaza renasterea marcii Alpine. Varianta de serie vine la final de 2016

VIDEO, FOTO: Conceptul Renault Alpine Vision marcheaza renasterea marcii Alpine. Varianta de serie vine la final de 2016

de Adrian Mitrea

Renault Alpine Vision (sursa - Renault)

Marca franceza Alpine, aflata sub umbrela Renault, renaste oficial in acest an, iar primul indiciu al ceea ce vrea sa fie Alpine ni-l da coupe-ul cu doua locuri Alpine Vision, aflat deocamdata la stadiul de concept. O versiune de serie va fi prezentata la final de 2016.

Asa cum este prezentat acum Alpine Vision, o versiune de serie va concura cu direct cu Alfa Romeo 4C. Renault nu a comunicat insa nimic din specificatiile acestui concept, pastrand deci suspansul pentru toamna.

Renault estimeaza ca piata pentru masini sport premium, pe care o tinteste cu Alpine, sa creasca cu 50% pana in 2020. In acest moment piata de coupe-uri si roadster-e reprezinta cam 200.000 masini/an la nivel mondial.

Cel mai reprezentativ model pentru Alpine este Berlinette A110. Intre anii 1955 si 1995 Alpine a produs si comercializat 30.000 de masini sport, insa de atunci, iata, a urmat o pauza de 20 de ani.

Primul semnal pe care Renault l-a dat in sensul reinvierii marcii Alpine a venit in luna mai din 2012.

1962

Berlinette A110 este prezentata de Jean Redele la Salonul de la Paris din 1962. Modelul, derivat din Alpine A108, afiseaza un stil si mai distinctiv si mai rasat, conturat de capota motor mai plata, de suprafata vitrata mai mare si de blocurile optice spate preluate de la Renault 8.

Datorita noului bloc motor au fost necesare schimbari la nivelul admisiilor de aer, radiatorul noului bloc fiind de acum amplasat in spate. In extremitatile aripilor sunt decupate prize de aer, mascate cu patru baghete cromate. Toate aceste modificari au inzestrat Berlinette A110 cu un plus de eleganta.

Masa redusa si manevrabilitatea Berlinette-lor au facut senzatie in competitiile auto din anii ’60. Jose Rosinski obtine prima victorie pe A110 la Raliul Lions din 1963. Si restul sezonului s-a aratat la fel de fructuos, cu o victorie a lui Jacques Cheinisse la Rallye d’Automne.

In anii urmatori, diversi piloti „neafiliati” se remarca in competitii nationale si internationale devansand masini mult mai puternice apartinand unor marci cu traditie. In 1967 a fost creata o mare echipa Alpine, ce devine Alpine Renault. Noi piloti intra in scena: Gerard Larrousse, Jean-Claude Andruet, Jean-Pierre Nicolas – in echipa constructorului, dar si Bernard Darniche, printre altii, in calitate de pilot „neafiliat”.

In 1968 are loc primul campionat al Frantei. Dupa victoriile de la Neige et Glace si din Raliul Lorraine ale lui Gerard Larousse, Jean-Claude Andruet obtine titlul de Campion al Frantei cu patru victorii in sezonul respectiv. La jumatatea anilor ’70 anii de glorie ai lui A110 se incheie.

Renault Alpine Vision (sursa - Renault)

Renault Alpine Vision (sursa - Renault)

Lasa un comentariu