Acasa Foto VIDEO, FOTO: Renault prezinta Alpine A110-50 cu ocazia aniversarii a 50 de ani de la lansarea lui Alpine A110

VIDEO, FOTO: Renault prezinta Alpine A110-50 cu ocazia aniversarii a 50 de ani de la lansarea lui Alpine A110

de Adrian Mitrea

Renault Alpine A110-50 (sursa - Renault)

Renault prezinta prototipul Alpine A110-50 pentru a marca aniversarea de 50 de ani a masinii de competitie Alpine A110, nume rasunator in anii ’60. Renault Alpine A110-50 are un design inspirat din conceptul DeZir, iar intreaga parte tehnica este preluata de la performantul Renault Megane Trophy, a anuntat producatorul auto francez.

„Sunt marci al caror renume a devenit patrimoniu national. Iar Alpine este o astfel de marca. In ADN-ul sau, pasiunea sportiva si expertiza tehnica Renault se imbina perfect. Conceptul sportiv Renault Alpine A110-50 redefineste cele mai reprezentative caracteristici stilistice ale Berlinettei, intr-un mod modern si spectaculos. Caroseria din fibra de carbon arboreaza o noua nuanta de albastru care reinterpreteaza intr-o nota contemporana Albastrul Alpine”, se arata intr-un comunicat de presa al Renault.

Pentru a pastra farmecul masinii originale, Alpine A110-50 are faruri cu LED de culoare galbena.

click aici pentru galeria foto

Caroseria masinii este produsa de Faster si are portiere de tip fluture. Capota fata se deschide spre inainte, iar capota spate spre inapoi.

Interiorul este tipic unei masini de competitie. Scaunul soferului, cu logo brodat „Renault Alpine A110-50” este prevazut cu centura de siguranta sport Sabelt. Plansa de bord are un design foarte minimalist. Volanul are insertii colorate si este proiectat de Renault Design. Tehnologia de pe volan este identica cu cea a Formula Renault 3.5 si furnizeaza pilotului multiple informatii.

Echipamentul de competitie al pilotului este asigurat de Sabelt, iar casca de Ruby.

Sasiul tubular cu care este echipat Renault Alpine A110-50 a fost rigidizat si supus mai multor modificari. Arcul habitaclului si traversa de rigidizare centrala din compartimentul motor au fost modificate de Tork Engineering astfel incat sa fie adaptate inaltimii vehiculului, mai redusa decat la Megane Trophy. Proiectarea digitala a fost realizata de Renault Design, Koller si Etud Integral, iar montajul final de catre Protostyle.

Distributia masei finale este aproape ideala, cu un procent de 47,8 % pe fata.

Pentru a facilita munca echipelor de mecanici, concept car-ul este prevazut cu un sistem de cricuri pentru ridicare. Acest echipament pneumatic, specific curselor de anduranta, permite in special schimbarea extrem de rapida a rotilor.

In spate, un difuzor accelereaza fluxul de aer pe sub vehicul. Efectul de sol, prin urmare, reprezinta mai mult de o treime din forta de apasare a masinii, restul fiind completat de un eleron spate ajustabil. Analiza si proiectarea acestor fluxuri de aer se realizeaza cu ajutorul Computational Fluid Dynamics (C.F.D.), o tehnologie de varf utilizata in special in F1. C.F.D-ul consta in studierea dinamicii fluidelor sau a efectelor lor, prin rezolvarea digitala a ecuatiilor caracteristice respectivului fluid. Aceasta tehnica a fost folosita de Renault Sport Technologies pentru a perfectiona aerodinamica si pentru a analiza reactiile noului Megane Trophy in functie de fluxul de aer.

Ampatamentul Renault Alpine A110-50 este identic cu cel de pe Megane Trophy (2.625 mm), ecartamentul fiind putin mai mare (1.680 mm in fata si 1.690 mm in spate). Pe jantele de 21”, care sunt fixate printr-o piulita centrala, fiind specifice acestui vehicul, sunt montate anvelope Michelin omologate pentru sosea.

Amortizoarele Sachs pot fi ajustate in compresie si detenta si sunt montate direct pe triunghiurile de suspensie inferioare. Exista numeroase optiuni de reglaj independent: unghi de fuga, unghi de cadere si paralelism, garda la sol, anti-ruliu.

Pentru a pastra puritatea senzatiilor la volan, vehiculul nu este echipat cu sisteme de asistenta la condus (ABS, ASR, ESP, etc).

Pentru rotile din fata masina are discuri ventilate din otel de mari dimensiuni, cu un diametru de 365 mm, controlate de etriere cu 6 pistoane. In spate, diametrul discurilor este de 330 mm, iar etrierele au 4 pistoane.

Conceput pornind de la modelul Megane Trophy, concept car-ul Renault Alpine A110-50 imprumuta principalele caracteristici tehnice ale acestuia. Renault Alpine A110-50 este dotat cu un bloc motor Renault V4Y, un V6 de 3,5 litri, cu 24 supape, amplasat central, care livreaza 400 CP. Carterul inferior (semi-umed), componentele mobile (pistoane, biele, arbore cotit), distributia (arbore cu came, arcurile supapelor) si sistemul de esapament sunt adaptate in raport cu modelele de serie.

De asemenea, Renault Alpine A 110-50 preia de la Megane Trophy V6 sistemul de admisie din carbon. Alimentarea colectorului de admisie este asigurata de o noua priza de aer integrata in plafon. Astfel, plaja de utilizare a motorului devine mult mai larga, puterea sa crescand in toate regimurile de viteza.

Concept car-ul Renault Alpine A110-50 este echipat cu o cutie de viteze secventiala semiautomata cu 6 trepte si cu un ambreiaj dublu disc ce poate fi comandat atat de la pedala, cat si cu ajutorul unei palete situate pe volan. Cutia de viteze este dispusa longitudinal, in spatele motorului si inglobeaza un diferential cu functie de auto-blocare, cu alunecare limitata (discuri si rampe) a carui preincarcare este reglabila.

Ambreiajul dublu disc cera-metalic este de asemenea specific acestui vehicul. Este actionat automat la trecerea intr-o treapta de viteza inferioara, asigurand astfel o schimbare rapida a vitezelor si o fiabilitate sporita.

Produs de Magneti-Marelli, computerul Marvell 6R asigura gestiunea motorului, a cutiei de viteze si colectarea datelor. Toate datele inregistrate pe Renault Alpine A110-50 pot fi analizate datorita versiunii programului software Wintax, o referinta in domeniu. Wintax 4 asigura o analiza avansata a mai mult de cincizeci de parametri: regimul motorului, treapta de viteza folosita, unghiul volanului, pozitia pedalei de acceleratie, presiunea din circuitele de franare. Cu ajutorul acestor date, pilotii si inginerii pot optimiza reglajele si modul de condus. Aceeasi analiza permite diagnosticarea rapida a cauzei eventualelor probleme tehnice.

1962

Berlinette A110 este prezentata de Jean Redele la Salonul de la Paris din 1962. Modelul, derivat din Alpine A108, afiseaza un stil si mai distinctiv si mai rasat, conturat de capota motor mai plata, de suprafata vitrata mai mare si de blocurile optice spate preluate de la Renault 8.

Datorita noului bloc motor au fost necesare schimbari la nivelul admisiilor de aer, radiatorul noului bloc fiind de acum amplasat in spate. In extremitatile aripilor sunt decupate prize de aer, mascate cu patru baghete cromate. Toate aceste modificari au inzestrat Berlinette A110 cu un plus de eleganta.

Masa redusa si manevrabilitatea Berlinette-lor au facut senzatie in competitiile auto din anii ’60. Jose Rosinski obtine prima victorie pe A110 la Raliul Lions din 1963. Si restul sezonului s-a aratat la fel de fructuos, cu o victorie a lui Jacques Cheinisse la Rallye d’Automne.

In anii urmatori, diversi piloti „neafiliati” se remarca in competitii nationale si internationale devansand masini mult mai puternice apartinand unor marci cu traditie. In 1967 a fost creata o mare echipa Alpine, ce devine Alpine Renault. Noi piloti intra in scena: Gerard Larrousse, Jean-Claude Andruet, Jean-Pierre Nicolas – in echipa constructorului, dar si Bernard Darniche, printre altii, in calitate de pilot „neafiliat”.

In 1968 are loc primul campionat al Frantei. Dupa victoriile de la Neige et Glace si din Raliul Lorraine ale lui Gerard Larousse, Jean-Claude Andruet obtine titlul de Campion al Frantei cu patru victorii in sezonul respectiv. La jumatatea anilor ’70 anii de glorie ai lui A110 se incheie.

Lasa un comentariu