Acasa Curiozitati Cel mai rapid tractoras de tuns iarba este un VIKING T6 de 408 Cai Putere care poate rula cu 215 km/h

Cel mai rapid tractoras de tuns iarba este un VIKING T6 de 408 Cai Putere care poate rula cu 215 km/h

de Adrian Mitrea

VIKING T6 modificat (sursa - VIKING)

Un nou record mondial pentru cel mai rapid tractoras de tuns iarba a fost stabilit recent pe un aeroport din Norvegia, unde un agregat marca VIKING – evident, puternic modificat – a atins 215 km/h. Tractorasul VIKINK T6 dezvolta 408 Cai Putere (CP).

Pe langa modificarea propulsorului, tractorasul de la VIKING a primit cauciucuri si schimbator de viteze imprumutate de pe masinile de Formula 1, iar intreg sasiul a trebuit reproiectat.

Dar pentru a putea obtine titlul de „cel mai rapid tractoras de tuns iarba din lume”, masinaria a rulat cu sistemul de tundere a ierbii pe ea, precum si cu cosul colector pentru iarba.

Din motive de siguranta spatiul pilotului a fost ranforsat cu bare de otel.

Proiectul a fost initiat de compania austriaca VIKING, in colaborare cu STIHL Norvegia si Federatia Norvegiana a Sporturilor cu Motor. Coordonarea a fost realizata de catre tehnicianul Marius Gjevik de la clubul de pilotaj „Norvegian Speed Factory”.

Tractorasele VIKING din seria 6 se folosesc la tunderea ierbii pentru suprafete de pana la 10.000 metri patrati (mp). Producatorul austriac vinde patru motorizari pe seria 6, de 12,8 CP, 15,7 CP si 19,3 CP.

VIKING este o companie austriaca, parte a grupului german STIHL din 1981, dedicata in exclusivitate productiei de utilaje pentru gradinarit si peisagistica. Fabrica este situata in Langkampfen, Tirol, avand 350 de angajati. Compania a atins in 2014 o cifra de afaceri de aproximativ 180 milioane euro, in crestere cu aproximativ 16,5%, fata de 2013, fiind prezenta cu produsele sale in peste 120 de tari, inclusiv in Romania.

VIKING T6 modificat (sursa - VIKING)

Lasa un comentariu