Acasa Piata Auto SUV-urile sunt pentru prima oara segmentul cu cele mai mari vanzari pe piata auto europeana

SUV-urile sunt pentru prima oara segmentul cu cele mai mari vanzari pe piata auto europeana

de Vlad Barza

Renault Captur (sursa - Renault)

Anul trecut europenii au cumparat un numar record de 3,2 milioane de SUV-uri, acest segment devenind pentru prima oara numarul unu in piata, inaintea subcompactelor si compactelor, arata datele JATO din 30 de tari. SUV-urile mici au crescut cu 38%, iar cele medii, cu 42%. Marcile cu cele mai bune vanzari pe segmentul SUV au fost Nissan, Renault si Volkswagen. Combustibilul este mai ieftin, iar SUV-urile mici au preturi tot mai acceptabile, astfel ca europenii sunt atrasi puternic de segment.

Vanzarile de masini noi au crescut in Europa cu 10% anul trecut, dar cele de SUV-uri au avansat cu 24%, pana la 3,2 milioane unitati. Segmentul SUV si-a marit cota de piata pana la 22,4%, depasind in premiera atat subcompactele (22%), cat si compactele (20,6%).

Motorul cresterii a venit de la segmentul SUV-urilor mici de oras unde vanzarile au urcat de 871.000 unitati, la 1,2 milioane, datorita unor modele precum Renault Captur, Opel Mokka si Peugeot 2008.

Ca volum de vanzari, SUV-urile compacte si-au gasit 1,28 milioane clienti, cel mai vandut model fiind Nissan Qashqai. Vanzarile de SUV-uri medii au urcat cu 42%, iar cele de SUV-uri mari, cu 27% (cel mai vandut model din segment este BMW X5).

Nissan, Renault si Volkswagen au fost marcile cu cele mai mari volume de vanzari la SUV-uri, iar tarile in care vanzarile din segment au crescut cel mai mult sunt Portugalia, Spania si Danemarca unde avansul a fost de peste 40%. Norvegia  si Estonia au fost statele in care vanzarile de SUV-uri au crescut cu mult sub media europeana de 24%.

In conditiile in care cota de piata a SUV-urilor a urcat de la 19,8%, la 22,5% in doar un an, este clara tendinta. Europenilor le plac foarte mult SUV-urile fiindca se gaseasc tot mai multe modele la preturi mai accesibile, benzina este mai ieftina, masinile au motoare tot mai economice, iar designul este mult mai reusit decat la SUV-urile „patratoase” din trecut.

Cele mai vandute masini in Europa pe fiecare segment (sursa - JATO)

Lasa un comentariu