Acasa Tehnologie VIDEO: In Olanda au inceput testele cu un microbuz ce nu are nevoie de sofer. Serviciul se va extinde pe un traseu de 6 km

VIDEO: In Olanda au inceput testele cu un microbuz ce nu are nevoie de sofer. Serviciul se va extinde pe un traseu de 6 km

de Vlad Barza

(sursa - WePod)

Intr-un oras din Olanda au inceput testele cu un microbuz care nu are nevoie de sofer pentru a parcurge distante scurte. In proiect s-au investit trei milioane de euro si planul este ca vehiculele de sase persoane sa transporte persoane pe un traseu de 6 km, incepand cu primavara acestui an. Ineditul consta in faptul ca vehiculele vor circula pe drumurile publice fara sofer la bord, daca fazele de testare vor dovedi ca sunt 100% sigure. Vitezele nu vor fi deloc impresionante: in faza urmatoare 25 km/h, iar in prezent doar 8 km/h.

Primele teste publice s-au facut joi, 28 ianuarie, in orasul olandez Wageningen.

In cabina lui WePod incap sase persoane, vehiculul avand 2,75 metri inaltime, doi metri latime si 3,93 metri inaltime. Vehiculul este electric, iar autonomia este de 100 km. Viteza maxima posibila este 40 km/h, insa WePod va fi limitat la 25 km/h in etapa urmatoare. WePod are camere video, lasere, radare si senzori pentru a se orienta.

La inceput va exista un inginer in fiecare vehicul pentru a preintampina orice problema, insa planul este ca microbuzele sa se deplaseze fara ajutorul acestor ingineri. In prima etapa testele nu vor fi facute pe vreme rea, la ore de varf si nici noaptea.

Vitezele mici la care aceste vehicule ruleaza le fac din start foarte sigure, insa extrem de lente.

Acum testele se fac pe o distanta modesta, 200 metri, insa peste cateva luni se doreste pornirea etapei a doua din proiect ce consta in punerea acestor mini-autobuze pe un drum public de 6 km, intre orasul Ede si Universitatea Wageningen.

Planul este ca in viitor, cand totul va fi pus la punct, oamenii sa poata comanda vehiculele dintr-o aplicatie de smartphone.

Proiectul a fost dezvoltat impreuna cu Universitatea Tehnica din Delft, cu investitii de 3 milioane euro.

Lasa un comentariu