Acasa Piata Auto Volkswagen trebuie sa ofere compensatii clientilor europeni afectati de scandalul emisiilor, spune comisarul european pentru industrie

Volkswagen trebuie sa ofere compensatii clientilor europeni afectati de scandalul emisiilor, spune comisarul european pentru industrie

de Vlad Barza

Intr-o fabrica de motoare Volkswagen (sursa - Volkswagen)

Volkswagen trebuie sa isi schimbe pozitia si sa ofere compensatii clientilor din UE ale caror masini diesel contin soft-ul care pacalea testele de emisii, spune Elzbieta Bienkowska, comisar european pentru industrie. In SUA germanii au promis compensatii de 1.000 dolari/vehicul, insa in Europa compania a spus ca nu are de gand sa faca acelasi lucru. Comisarul a cerut Volkswagen sa spuna clar ce masuri tehnice va lua si cate masini sunt afectate in fiecare stat membru.

Comisarul a trimis o scrisoare sefului Volkswagen, Matthias Muller, solicitand companiei sa isi schimbe pozitia fata de compensatie si sa acorde despagubiri si clientilor UE, pe modelul compensatiilor oferite in SUA. Bienkowska spune ca despagubirile nu tin doar de diferentele legislative dintre UE si SUA, ci reprezinta o chestiune de incredere si de respect fata de clienti.

Bienkowska a mai cerut companiei sa spuna exact cate masini sunt afectate in fiecare stat UE si sa dea detalii tehnice clare despre masurile corective luate.

Volkswagen spunea in noiembrie ca nu va oferi despagubiri clientilor europeni ce detin masini la care a fost instalat software-ul care pacalea testele de emisii. In SUA, Volkswagen va oferi compensatii de peste 1.000 de dolari fiecarui client, insa compania germana noteaza ca acolo clientii platesc mai mult pentru achizitia si utilizarea masinilor diesel, in timp ce clientii europeni au mult mai putin de suferit de pe urma scandalului.

Decizia arata inca o data diferenta dintre SUA si Europa, in America fiind mult mai mari sansele ca grupul german sa fie dat in judecata in caz ca nu da dovada de atentie fata de clienti.

Volkswagen spunea ca va oferi compensatii financiare doar clientilor din SUA si Canada, iar posesorii de masini diesel din Europa vor fi invitati la dealeri, ca parte a unui recall care va consta intr-o resoftare, pentru majoritatea masinilor afectate. La un numar redus de masini va fi nevoie si de interventii mecanice.

Compania spune ca in SUA clientii au cumparat masini diesel prezentate in reclame ca fiind nepoluante (clean diesel), cand de fapt nu era chiar asa. In SUA masinile diesel sunt mai scumpe, constituind o nisa a pietei. Volkswagen spune ca in SUA motorina este mai scumpa decat benzina, in timp ce in Europa sunt multe tari unde dieselul este mai ieftin, iar posesorii de diesel platesc in multe cazuri taxe sau impozite auto mai mici. Tocmai de aceea, Volkswagen spunea ca in scandalul manipularii emisiilor europenii au mult mai putin de suferit.

Sursa: Reuters

Lasa un comentariu