Acasa Romania Constantin Stroe despre autostrada Pitesti-Sibiu: Este o bascalie nationala. Lipsa ei va avea consecinte incalculabile

Constantin Stroe despre autostrada Pitesti-Sibiu: Este o bascalie nationala. Lipsa ei va avea consecinte incalculabile

de Adrian Mitrea

Ford B-MAX pe autostrada (sursa - 0-100.ro)

Scenariile pesimiste in care Grupul Renault poate limita investitiile in Romania sau chiar reloca o mare parte din activitatile de productie nu mai par atat de indepartate in contextul in care constructia autostrazii Pitesti-Sibiu este tergiversata si amanata in fiecare an. „Este o bascalie nationala ce se intampla! (…) Vor fi niste consecinte incalculabile”, a declarat Constantin Stroe, presedintele Asociatiei Constructorilor Auto din Romania (ACAROM). Omul care a salvat uzina si marca Dacia de la pieire vede iar negura de la orizont pentru industria auto nationala daca aceasta autostrada nu va fi realizata.

„Este o bascalie nationala ce se intampla. (…) O autostrada Pitesti-Sibiu si Sibiu-Pitesti nu este a Dacia, este a Romaniei. Sa fie clar! Daca pana acum imi exprimam neincrederea ca va fi finalizata pana in 2020, dupa ultimele declaratii nu mai cred ca ea va fi gata nici pana in 2025!”, a spus Stroe, miercuri, 20 ianuarie, intr-o conferinta de presa organizata de Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Automobile din Romania (APIA).

Pana acum oficialii Grupului Renault Romania au spus ca o autostrada spre Vest ar securiza investiile si locurile de munca din Romania. Compania s-a aratat rabdatoare si in anii 2014 si 2015 declaratiile inaltilor oficiali erau optimiste daca termenul promis pentru finalizarea autostrazii, 2020, este respectat. Au trecut insa aproape doi ani de atunci si nu s-a construit niciun metru de autostrada pe tronsonul Pitesti-Sibiu.

„Este inadmisibil ce se intampla: ca o tara care are un potential in aceasta industrie (…) sa fie tratata cu atata indiferenta in conditiile in care finantarea pentru autostrada este asigurata prin fonduri ale Uniunii Europene. De opt ani se discuta despre aceasta autostrada si suntem la stadiu zero. Eu sunt revoltat de treaba aceasta pentru ca vad consecintele urmatorilor ani, urmare a lipsei acestui tronson de circulatie de la Vest la Est”, a declarat Stroe.

El este de parere ca dorinta politica si cunostintele celor implicati in dezvoltarea retelei de drumuri din Romania sunt la un nivel redus, fiind deci nevoie de schimbari majore.

„Am stat de vorba cu cei de la CNADNR (Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania – n.r.). Eu as desfiinta-o pur si simplu! Pentru Romania este important sa existe, mai ales acum, o agentie, un departament, in subordinea directa a primului ministru, impanata cu niste oameni de specialitate in constructii de drumuri, poduri, geologi. Situatia nu poate fi tratata cu nivelul profesional al celor care lucreaza acolo (la CNADNR – n.r.)”, a explicat Stroe.

 Ministrul Transporturilor, Dan Costescu, spunea in decembrie ca studiile de fezabilitate pentru autostrada Pitesti-Sibiu ar trebui sa fie gata in iulie 2016, la care se adauga executia in 3-4 ani. Costescu spunea totodata ca termenul pentru aceste studii este cam strans si ca in tari precum Italia si Spania studiile specifice constructiei unei autostrazi dureaza 5-6 ani.

La aceste declaratii se refera Constantin Stroe cand spune ca nu mai are incredere ca autostrada va fi finalizata nici pana in 2025.

Lasa un comentariu