Acasa Ford Ford isi tripleaza flota de vehicule autonome si anunta pasii catre masina care se conduce singura

Ford isi tripleaza flota de vehicule autonome si anunta pasii catre masina care se conduce singura

de Vlad Barza

Ford Fusion autonom (sursa - Ford)

Ford testeaza pe drumurile publice zece masini capabile sa se conduca singure, iar flota va ajunge la 30 pana la final de an, dovada ca grupul american ia foarte in serios dezvoltarea masinilor autonome. Compania ar vrea sa aiba un astfel de model in showroom-uri in 2020 si se gandeste sa incheie parteneriate cu companii din tehnologie, cele mai recente zvonuri indicand ca ar putea fi semnata o intelegere cu Google. Ford vrea sa lanseze si sisteme care iti permit sa controlezi direct din masina luminile si temperatura din casa, dar si sa poti porni motorul masinii si sa vezi cata benzina mai are, cand te aflii in casa.

Ford testeaza zece masini Fusion autonome si flota va fi de trei ori mai mare pana la final de an, testele urmand sa fie facute pe drumurile publice din statele Arizona, California si Michigan.

Mark Fields, CEO al Ford, spune ca in anii urmatori aceste masini autonome vor fi testate cat mai multi kilometri pentru ca senzorii si algoritmii sa functioneze cat mai bine, iar precizia hartilor 3D sa fie cat mai mare.

Fields spune ca ar vrea ca pana in 2020 Ford vrea sa aduca un vehicul autonom in productia de serie, insa cand se va decide, trebuie sa fie o masina care sa se conformeze valorilor marcii.

Cea mai mare schimbare tine de inlocuirea scannerelor LIDAR care erau montate pe capota si care se invarteau pentru a „observa” ce se intampla in jur. In locul acelui sistem vor fi instalati doi senzori performanti, insa atat de mici incat pot fi montati pe oglinzi.

Acesti senzori sunt „ochii” masinii autonome si gasirea unui sistem mult mai ieftin inseamna ca masina autonoma ajunge in piata la costuri mult mai mici.

Recent au aparut zvonuri cum ca Ford ar putea sa se asocieze cu Google (Alphabet) pentru a dezvolta masini autonome, insa Fields nu a confirmat informatia. A spus ca Ford va avea propriul vehicul autonom, precizand insa ca asta nu inseamna ca nu vor exista parteneriate cu companii de tehnologie.

Sefii Google au declarat acum cateva luni ca au inceput discutii cu constructorii auto si cu furnizorii, astfel incat in 2020 sa poata incepe productia. S-a zvonit ca ar putea fi parafata o intelegere cu PSA Peugeot-Citroen, insa una cu Ford, o companie americana, ar parea mult mai fezabila.

Ford, care pana de curand parea foarte putin interesata de masinile autonome, si-a schimbat recent orientarea si in ultimele saptamani a  facut mai multe anunturi legate de testarea masinilor capabile sa se conduca singure.

Ford a primit recent aprobarile de a testa masini autonome in California, unde compania are de curand si un centru de cercetare, in Silicon Valley. Compania va testa si un Fusion autonom intr-un mini-oras simulat la University of Michigan.

Lasa un comentariu