Acasa Curiozitati Cativa romani pasionati de Land Rover si calatorii vor sa plece in vacanta de iarna cu familia pana aproape de Capul Nord

Cativa romani pasionati de Land Rover si calatorii vor sa plece in vacanta de iarna cu familia pana aproape de Capul Nord

de Adrian Mitrea

Intalnire IamLR (sursa - IamLR)

Cativa romani aventurieri au decis sa-si petreaca vacanta de iarna intr-un mod mai putin obisnuit: o excursie pana in Finlanda, aproape de Capul Nord, facuta impreuna cu familia si prietenii, la bordul unor masini Land Rover. In total sunt 14 persoane care pleaca in excursie, imbarcate in patru masini. Ideea a pornit de la dorinta unuia dintre membrii echipajului de a vedea aurora boreala.

Mica lor comunitate se numeste IamLR si vine de la “I am an urban person, but sometimes I am an adventurer, I am LR!”.

Cu profesii si interese diverse, oamenii care formeaza comunitatea IamLR s-au adunat in primul rand in jurul pasiunii pentru autovehiculele Land Rover, dar au descoperit ulterior ca au mult mai multe in comun, dupa cum povesteste Bogdan Muscalu, unul dintre initiatorii comunitatii si cel a carui dorinta de a vedea aurora boreala a condus la o idee de vacanta mai putin obisnuita.

„Decizia de a face aceasta calatorie a fost una ca toate celelalte de pana acum. Intr-o zi m-am gandit ca as vrea sa vad aurora boreala si in cateva minute deja ideea prindea contur in randul baietilor, iar a doua zi deja se contura traseul si perioada”, a spus Bogdan Muscalu.

Intalnire IamLR (sursa - IamLR)

Calatoria pana aproape de Capul Nord va incepe pe 11 februarie si pana acum sunt inscrise patru masini: doua Land Rover Discovery 2, un Range Rover Classic si un Land Rover Dicovery 3.

Pentru traseul de plecare ruta include Romania, Ucraina, Polonia, Lituania, Letonia, Estonia (traversare cu feribotul), Finlanda. Pentru retur vor trece prin aceleasi tari, insa ideea de plimbare si aventura s-ar putea sa ii aduca acasa pe drumuri alternative, nu fix pe acelasi traseu.

Calatoria va dura 14 zile, cu 3 zile pentru remontare in Ivalo, Finlanda – destinatia finala. In total circa 7.000 km. Capul Nord se afla la 550 km distanta mai in Nord, in Norvegia, insa visul de a vedea aurora boreala este realizabil si din Ivalo.

Intalnire IamLR (sursa - IamLR)

O astfel de calatorie presupune unele riscuri, neprevazut si mult calm si rabdare. Nu este genul clasic de vacanta pe care sa o faci cu prietenii si familia cu copii mici, insa este diferita si frumoasa.

“Eu consider ca orice aventura poate fi adaptata la membrii expeditiei. Cand suntem singuri, doar noi baietii, fortam putin limitele masinilor si ale noastre, dar cand suntem cu familia putem aranja traseul astfel incat sa fie suportabil pentru toata lumea. Acum, spre Finlanda, am ales etape de 500-600 km/zi astfel incat sa nu obosim copiii foarte tare, dar sa si putem vizita orasele prin care trecem. Suntem oameni maturi si stim ca securitatea familiei si a noastra reprezinta cel mai important lucru”, a declarat Bogdan Muscalu, pentru 0-100.ro.

Primul lucru intr-o astfel de aventura este ideea, acea neliniste specifica aventurierilor, povesteste Bogdan. Odata stabilita destinatia, important este traseul. In functie de traseu stabilesti durata, costul combustibilui, cazarea. Trebuie retinut ca in perioada de iarna cazarea se intampla doar la hotel si asta mareste considerabil costurile expeditiei fata de expeditie realizata vara, cand poti dormi in cort. In ceea ce priveste combustibilul este important sa urmaresti costurile acestuia pe traseu, diferentele sunt foarte mari si poti face economii de pana la 20% daca faci alimentarile calculat, cu atentie. Un alt capitol interesant este cel legat de costurile aditionale: taxe de drum, feribot. Oamenii tind sa neglijeze aceste costuri, care pot fi uneori destul de mari si pot afecta bugetul calatoriei, a explicat Bogdan Muscalu.

Bogdan este nascut in 1976 la Iasi, pasionat de automobile si chiar activ in industria auto. A lucrat sapte ani in cadrul Tiriac Holdings, pana in 2009, iar de atunci incoace si-a dezvoltat o afacere proprie cu piese si accesorii pentru Land Rover. Plus o parte (partener) dintre actiunile unei gradinite (private). Este casatorit si are o fetita in varsta de 10 ani, care va merge si ea in expeditie.

Pe langa incursiunile in off-road, Bogdan face machete, fotografii si pescuieste. Ideea comunitatii IamLR chiar la pescuit s-a nascut, alaturi de un prieten al sau, Florin – proprietar de Land Rover Discovery 3.

Cei care formeaza IamLR au inceput sa se intalneasca mai intai pentru ca disidenta i-a atras mai tare decat apartenenta la “clubul oficial” al marcii Land Rover din Romania.

Intalnire IamLR (sursa - IamLR)

Doua imprejurari i-au adus impreuna pe cei care isi spun acum IamLR, dupa cum povesteste Bogdan:

Imprejurarea 1. Ideea IamLR a plecat de la un bun prieten, Florin, proprietar de Land Rover Discovery 3 care dorea sa isi poata impartasi pasiunea pentru aceasta marca si pentru un stil de viata mai aproape de natura si cu alte persoane. Mie mi-a placut ideea foarte mult si am decis sa imi cumpar si eu un Land Rover Discovery 2 de care m-am indargostit iremediabil si cu care, impreuna cu Florin, am facut prima expeditie in Delta Dunarii, noi fiind si pescari amatori. Timpul petrecut in barca, in asteptarea marii capturi, ne-a ajutat sa punem la cale ideea de comunitate Land Rover.

Imprejurarea 2. Un fost coleg din compania unde am lucrat si-a cumparat, fara sa stiu ca este pasionat de marca Land Rover, un Land Rover Discovery 2 la fel cum am si eu si a mers la o intalnire a clubului oficial Land Rover, de unde s-a intors dezamgit. Organizarea, erijarea unora in „mai marii clubului” si tratatmentul preferential pentru unii membrii l-au determinat sa nu se inscrie in acest club si sa caute o alternativa mai relaxata. Intr-o zi ne-am intalnit intamplator si din vorba in vorba am aflat ca impartasim aceeasi pasiune si am decis sa facem o iesire cu masinile pe un traseu de munte in zona Horezu. Acolo i-am povestit de ideea lui Florin de a face o comunitate Land Rover , idee pe care a imbratisat-o imediat. Deja mica noastra comunitate avea trei membri si eram foarte incantati de acest lucru.

Acum, numarul persoanelor care fac parte din micul grup IamLR a ajuns la a ajuns la sase. „Parcul auto” IamLR este format din doua Land Rover Discovery 3, doua Land Rover Discovery 2, doua Land Rover Defender (300 TDi si TD5) si Range Rover Classic din 1994 (300TDi).

Profesiile membrilor sunt foarte variate. Florin este asociat (partener) intr-o firma de branding si marketing, unul dintre cei doi Andrei are o firma in domeniul auto, Sorin este podgorean si se ocupa cu vinuri, celalalt Andrei este partener intr-o firma de IT, iar Codru este freelancer si este prins in fel de fel de proiecte.

Intalnire IamLR (sursa - IamLR)

E greu de crezut ca pasiunea pentru o marca auto poate lega prietenii intre oameni atat de diversi. La fel de greu e de crezut ca unii oameni vor sa plece intr-o calatorie atat de lunga cu niste autovehicule care sunt cunoscute pentru diversele probleme, nefiind cele mai fiabile din lume.

“Sa fii proprietar de Land Rover inseamna in primul rand sa iti iubesti masina. E cunoscut faptul ca nu sunt niste masini foarte fiabile, insa din momentul in care decizi ca vrei ca aceasta marca sa faca parte din viata ta iti asumi si costurile cu intretinerea deoarece satisfactiile pe care le ai si locurile in care pot ajunge merita cu prisosinta efortul de a tine o astfel de masina. Masinile pe care noi le avem nu sunt tocmai noi, unele fiind deja clasice, iar senzatia pe care o ai intr-o astfel de masina este una speciala”, a spus Bogdan Muscalu.

Lasa un comentariu