Acasa Dacia VIDEO, FOTO: Uzina Dacia se transforma odata cu inmultirea robotilor. Ce se schimba si la ce trebuie sa se astepte angajatii

VIDEO, FOTO: Uzina Dacia se transforma odata cu inmultirea robotilor. Ce se schimba si la ce trebuie sa se astepte angajatii

de Vlad Barza

Roboti la Dacia (sursa - HotNews)

Acum cativa ani, cand au aparut primii roboti la Dacia, totul parea un experiment interesant, insa automatizarea este un proces care s-a accelerat la Uzina de Vehicule de la Mioveni. De la an la an se vede schimbarea si planul este ca gradul de automatizare sa fie de patru ori mai mare in 2020. Care vor fi efectele asupra angajatilor? Conducerea promite ca pe termen scurt nu vor fi concedieri, insa marea intrebare este ce se va intampla spre finalul deceniului, cand robotizarea va fi tot mai avansata. Despre ce fac robotii la Mioveni, care sunt planurile de automatizare si cum va fi facuta aceasta, puteti citi mai jos.


Robotii au inceput sa schimbe decisiv „peisajul” uzinei Dacia

Robotii industriali nu sunt nici pe deparrte atat de spectaculosi ca robotii umanoizi din filme, dar sunt mult mai utili. Despre roboti din Uzina Dacia s-a scris pentru prima oara in 2011 si 2012 si nu au lipsit glumele, mai ales ca asocierea dinre masinile Dacia si roboti parea a fi inceputul unui banc promitator.

Nu mai este insa de gluma, fiindca automatizarea se intampla deja, mai ales la departamentele Caroserii si Presaj de la Uzina de Vehicule. Gradul de automatizare la Dacia este de 5%, dar se va ajunge la 20% la sfarsit de deceniu. Atunci, in functie si de cum evolueaza constructia autostrazii Sibiu-Pitesti, grupul ar putea lua decizii drastice in legatura cu uzina Dacia, mai ales ca uzina din Maroc va fi mult mai puternica atunci.

Intr-o prima faza robotii par a fi „prietenii” angajatilor si nu dusmanii automatizati care le „fura” locurile de munca. Robotii sunt folositi mai ales la posturi cu activitati unde sunt riscuri de siguranta sau unde e nevoie de forta fizica. Insa in cativa ani, daca Renault va decide sa extinda si mai mult automatizarea, robotii ar putea sa „muste” din locurile de munca.

Salariile au crescut an de la an la Dacia, mult mai mult decat si-ar fi dorit administratia. In aceste conditii, conducerea companiei a avertizat angajatii ca este tot mai greu ca uzina sa fie competitiva, mai ales ca Dacia are tot mai multi concurenti in piata. Principala amenintare este insa legata de uzina din Tanger (Maroc) care va produce aproape 250.000 de masini anul acesta si are posibilitatea de a adauga alte 100.000, ceea ce inseamna ca ar putea prelua volume de la Mioveni. Mesajul repetat aproape obsesiv de conducerea Dacia in ultimii trei ani este: cresterile salariale trebuie sa fie cat mai moderate. Alaturi de amenintarea Tanger si automatizarea pune presiune pe angajatii care vad in jur tot mai multi roboti care acum ii ajuta, insa peste cativa ani ar putea sa nu mai fie chiar inofensivi…

Seful Dacia: Facem automatizare in maniera progresiva pentru a nu distruge locurile de munca

Fara indoiala insa ca robotizarea trebuie privita ca fiind un aspect pozitiv, mai ales ca uzina Dacia are un grad de automatizare mult inferior uzinelor din Vest. Robotizarea contribuie si la producerea unor masini mai fiabile si, indiferent de contextul economic, de salarii sau de „sperietoarea” Tanger, tot trebuia sa se produca si la Dacia.

De la ultima vizita in uzina, acum un an si jumatate, s-au schimbat multe si numarul de roboti instalati a crescut cu cateva zeci, diferentele fiind extrem de vizibile mai ales la departamentul Presaj. Acolo, mediul de lucru este dificil dn cauza uriaselor prese care fac zgomote aidoma unor tunete ce zgaltaie totul in jur. O parte a departamentului este acum ocupata de brate robotice albe care se misca neincetat in custile vopsite in galben. Pe doar cateva zeci de metri distanta se vede diferenta intre zona cu tavan ruginit si prese vechi aduse din fosta Germanie Democrata (RDG) si zona noua, mai luminoasa si cu utilaje moderne.

Daca s-ar decide o automatizare substantiala a uzinei s-ar pierde multe mii de locuri de munca, iar la un departament cu 1.500 de oameni ar ramane probabil 400, cum arata experiente trecute ale Renault in Europa de Vest. Seful Dacia a spus in repetate randuri ca nu se doreste o robotizare rapida, iar cel mai recent a vorbit despre subiect acum cateva zile, la Mioveni.

„Robotizarea nu este un scop in sine. O facem pentru ca este o necesitate de siguranta, de calitate si de performanta industriala. O facem in maniera progresiva pentru a nu distruge locurile de munca prea rapid si vom gestiona bine echilibrul intre automatizare si numarul de locuri de munca pe platforma de la Mioveni. Daca de exemplu la presaj sau la caroserii avem posturi excedentare, uzina mecanica poate prelua oamenii, mai ales ca exista noi proiecte acolo”, spune Nicolas Maure. El a adaugat ca in 2015 a existat un program de plecari voluntare la care s-au inscris 500 de oameni si alte programe similare vor fi si in anii umatori, la acestea aderand in special cei de peste 55 de ani, atrasi de compensatiile salariale oferite.

Ce fac robotii si unde au ajuns

Uzina de Vehicule are patru mari departamente (Presaj, Caroserie, Vopsitorie si Montaj) si la toate se fac schimbari, la doua dintre ele fiind vorba de automatizare accelerata, iar la celelalte, investitii si modernizari ale utilajelor si conditiilor de lucru.

La Caroserii sunt peste 80 de roboti industriali, iar numarul acestora va creste, mai ales fiindca in 2016 si 2017 vor demara noi proiecte acolo. Dacia a solicitat ajutor de stat si va primi 13 milioane euro pentru un proiect de 30 milioane euro care consta mai ales in transformarea celor trei fluxuri de productie partial flexibile, in doar doua fluxuri total flexibile

In departament lucreaza 2.412 persoane, varsta medie este de 38 ani, iar femeile reprezinta sub 15% din efective. Doar 6% din activitati sunt realizate de robotii industriali.

Linia de asamblare generala a modelelor Dacia existenta in departamentul Caroserie este prevazuta cu un nou sistem automatizat. Robotizarea liniilor de fabricatie a caroseriilor de vehicule permite eliminarea unor posturi de sudura neergonomice pentru operatori. In prezent, in unele posturi de lucru sunt folositi clesti mari de sudura pentru accesul in anumite zone unde operatiile de sudura erau mai dificil de realizat manual.

In viitor, liniile de fabricatie vor ingloba noi tehnologii (sudura cu plasma, control VISIO pentru geometria caroseriei). Robotii de sudura pot realiza mai multe puncte de sudura a caroseriilor intr-un timp dat decat operatorii.

In anul 2013, în departamentul Presaj, a fost instalata prima linie de prese automata pe care se realizeaza piese de dimensiuni mari. Anul acesta, alte trei linii de prese au fost robotizate pentru eliminarea riscurilor de securitate si diminuarea retusurilor. La Presaj se lucreaza la automatizarea unor procese, fiind vizat mai ales transportul pieselor intre diferite posturi de lucru de la prese, pentru a fi ameliorata siguranta angajatilor, dar si eficienta lor. Per total, la Presaj se vor vedea cele mai mari transformari.

La Vopsitorie s-a investit mult, odata cu trecerea la vopseaua pe baza de apa. Si acolo exista planuri de automatizare, fiind vizata operatiunea de aplicare a masticului.

La departamanetul Montaj diversitatea operatiunilor este atat de mare incat automatizarea ar fi complicata. S-a lucrat insa in ultimul an la reducerea distantei pe care un operator trebuie sa o parcurga pentru a-si lua piesele necesare lucrului pe linia de montaj. De exemplu, in diverse zone ale departamentului au fost amplasate covoare rulante, iar operatorul nu trebuie sa se mai deplaseze mult pentru a culege piesele necesare, ci lucreaza intr-o zona mai mica, oarecum delimitata, numita strike zone.

Robotizarea a patruns, intr-o mai mica masura ce-i drept, si in cealalta mare uzina de la Dacia, cea de Mecanica si Sasiuri. De exemplu, in departamentul in care se asambleaza motoarele Energy Tce 90, o parte dintre procesele de fabricatie mecanica sunt robotizate. Astfel, operatiile de manipulare a pieselor, de strangere a pieselor si de control al conformitatii motorului, sunt robotizate.

Platforma Industriala Dacia

Uzina Vehicule

  • 7.600 salariati
  • Capacitate totala de productie : 350.000 de vehicule/an
  • Productie 2014: 339.000
  • 93% din productie este exportata
  • Modele produse: Logan, Logan MCV, Sandero, Sandero Stepway, Duster si Renault Symbol
  • O masina iese la fiecare  55 de secunde (cadenta zilnica maxima 1.389 vehicule, lucru in trei echipe)
  • 5 milioane de vehicule produse in 46 de ani

Uzina Mecanica si Sasiuri

  • 3.700 salariati
  • Productie motoare, cutii de viteze, sasiuri si alte organe mecanice
  • Productie motoare 2014: 332.323
  • Productie Cutii de Viteze 2014: 595.972
  • 70% din productia uzinei este exportata catre Uzine ale Grupului Renault
  • 2 milioane de motoare K7x  in 10 ani

Lasa un comentariu