Acasa Design Renault va extinde in urmatorii trei ani studioul de design de la Bucuresti

Renault va extinde in urmatorii trei ani studioul de design de la Bucuresti

de Vlad Barza

in centrul de design Renault Bucuresti (sursa - HotNews)

Renault are planuri mari cu studioul de deisgn de la Bucuresti si il va extinde in urmatorii trei ani, a spus noul director al centrului, Jean Philippe Salar. In prezent sunt 30 de angajati, iar studioul lucreaza la viitoarele generatii ale modelelor Dacia si Renault. Compania franceza incurajeaza o concurenta dura intre studiourile de design, iar cel de la Bucuresti a obtinut o victorie importanta fiindca designul exterior al celui mai nou SUV Renault a fost realizat aici, de romanul Victor Sfiazof.

La centrul de design lucreaza aproximativ 30 de persoane, in afara de romani fiind si designeri din Bulgaria, Ucraina sau Franta.

Seful centrului spune ca sunt planuri de extindere in urmatorii trei ani, urmand sa se faca angajari. „Nu va pot spune un numar exact, insa vrem sa ajutam scolile sa predea design si sa putem angaja tineri in viitor. Designerii buni pleaca la Technocentre si trebuie sa ii inlocuim. Daca avem legaturi bune cu universitatile ne este foarte usor sa mergem la ele si sa angajam designeri”. Trei-patru designeri care si-au inceput cariera la centrul de design din Bucuresti au fost remarcati si apoi promovati la Technocentre.

Colaborarea cu universitatile este foarte importanta. In 2008, dupa un workshop organizat la Cluj, a fost selectat Victor Sfiazof care de atunci lucreaza la centrul Renault. El a devenit cunoscut fiindca prin schitele sale a decis cum urma sa arate cel mai nou SUV Renault: Kadjar. De la prima schita, pana la varianta de strada, foarte putine s-ai schimbat, lucru rar in industrie. Prima schita a fost realizata in 2011, masina s-a lansat in primavara lui 2015.

Renault nu da date despre masinile la care se lucreaza, insa Salar spune ca la Bucuresti s-a facut designul pentru facelift-urile din gama Dacia si acum se lucreaza la noile generatii ale modelelor Dacia, dar si la masini Renault.

Seful centrului de design spune ca a vizitat universitatile din Bucuresti si Cluj si in curand va vizita si Brasovul pentru a se intalni cu studentii si pentru a organiza workshop-uri dupa care vor fi alesi tineri care sa devina oficial designeri Renault.

La studioul de design din Coreea de Sud Renault are 45 de designeri, in India sunt 25, in Brazilia sunt aproximativ 20, iar la Techocentre sunt cam 100.

Centrul Renault Design Europa Centrala a fost inaugurat in mai 2008 si este al cincilea pe care Grupul il are in lume, alaturi de cele din Paris, Sao Paulo (Brazilia), Kiheung (Coreea de Sud), Mumbai (India).  Centrul este parte a proiectului RTR, centrul de Inginerie Regionala al Renault care are ca misiune dezvoltarea de proiecte de vehicule si de mecanica, fabricate in uzinele din zona Euromed (Europa Orientala, Rusia, Magreb, Turcia) sau destinate pietelor din aceasta regiune.

Oficialii Renault din Paris incurajeaza o competitie dura intre cele cinci studiouri de design Renault si, cand le cere sa creeze un model primesc cateva instructiuni despre cum sa arate masina. Pentru un studio este o mandrie sa dea schita castigatoare pentru concept-car si mai ales pentru o masina de serie.

Studiourile satelit ake Renault

Renault Design Central Europe (Bucuresti, Romania)
Renault Design America Latina (Sao Paulo, Brazilia)
Renault Samsung Design (Coreea de Sud)
Renault Design India (Mumbai, India)

Lasa un comentariu