Ford a dezvoltat un costum special care le arata soferilor cum ar fi sa conduca sub influenta drogurilor precum canabis, cocaina, heroina sau ecstasy. Costumul se numeste „Drug Driving Suit” va fi folosit in programul Ford Driving Skills for Life (DSFL), astfel ca tinerii soferi ce vor lua parte la cursuri vor putea purta echipamentul si vor fi instruiti privind conducerea autoturismelor pe un circuit inchis.
Soferii prezinta o probabilitate de 30 de ori mai mare sa fie implicati intr-un accident grav dupa consumul de droguri ilegale, noteaza Ford. Echipamentul simuleaza efecte care includ reactii intarziate, vedere distorsionata, tremuratul mainilor si coordonarea deficitara.
Ford a dezvoltat echipamentul impreuna cu cercetatorii de la Meyer-Hentschel Institute din Germania pentru a simula unele dintre efectele drogurilor, precum canabisul, cocaina, heroina si MDMA (cunoscut sub denumirea de Ecstasy).
Similar cu Drink Driving Suit pe care Ford l-a utilizat in programul DSFL, noul Drug Driving Suit simuleaza efectele reducerii mobilitatii, vederii si coordonarii, prin folosirea de ochelari, casti si greutati la glezne.
Ford Driving Skills for Life (DSFL) a oferit instruire gratuita pentru peste 500.000 de oameni din toata lumea in ultimii 11 ani. Ford DSFL a fost lansat in Romania in 2014 si s-a desfasurat deja in patru dintre cele mai importante orase ale tarii (Bucuresti, Craiova, Cluj si Iasi). In Romania au fost instruiti pana acum peste 2.500 de tineri soferi care au participat gratuit la cursurile Ford DSFL derulate impreuna cu echipa de la Napoca Rally Academy.
„Uneori consumatorii de droguri vad lumini intermitente in campul vizual periferic, un efect recreat de ochelarii nostri, in timp ce castile genereaza sunete imaginare. In plus, ochelarii distorsioneaza perceptia si produc senzatii vizuale colorate – un efect secundar al utilizarii LSD”, a declarat Gundolf Meyer-Hentschel, CEO al Meyer-Hentschel Institute.
European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction estimeaza ca anul trecut 8,8 milioane de tineri intre 15 si 24 de ani au consumat canabis si 2,3 milioane de oameni din aceasta grupa de varsta au consumat cocaina.
Potrivit Delegatiei Franceze pentru Siguranta Rutiera, drogurile au fost un factor in 23% din accidentele rutiere fatale care au avut loc anul trecut, iar numarul soferilor care nu au trecut testele antidrog a crescut cu 44%.